08 juni 2011

Econ 101

Här samlar vi allt som har att göra med kursen ”Verklighetsekonomi”, av Klaus Bernpaintner i samarbete med KTHs finanssällskap och Ludwig von Mises – institutet i Sverige.

Har du frågor till Klaus eller synpunkter på kursen, är det bara att skriva här, eller maila economics101@mises.se.

Allt kursmaterial kommer även att läggas ut här.

Under fyra kvällar kommer vi gå igenom grundläggande principer som förklarar stora och små skeenden i det mänskliga samspel som kallas ekonomi.

Kursen skiljer sig från vanliga ekonomikurser både till uppbyggnad och innehåll. Den utgår från ett fåtal intuitiva principer, för att stegvis och med logiska resonemang bygga upp komplexiteten i den moderna ekonomin.

Inga specifika förkunskaper behövs, men det annorlunda upplägget ger både den ekonomiske nybörjaren och den som läst ekonomi utbyte från första lektionen. Föreläsaren garanterar att dessa fyra lektioner kommer ge den aktive deltagaren större insikt i verklighetens ekonomi än ekonomiprogrammen på universitet eller handelshögskola. Miniräknare medtages ej.

Se detaljer om uppsatstävlingen här.

Del 1: Klassisk ekonomi och ekonomisk historia

Media

Länklista

 

Del 2: Österrikisk ekonomi

Media

Länklista

 

Del 3: Monetär ekonomi

Media

Länklista

 

Del 4: Interventionistisk ekonomi

Media

Länklista

Alla videos kan hittas under media eller på Vimeo.

För de som har gått igenom kursen (antingen på plats eller via Vimeo) och vill testa sina kunskaper, finns ett test på 25 frågor och en kursutvärdering här.

1 kommentarer till ”Econ 101

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *