Kollektivism kontra Individualism

Individualister ser staten som skapare av fler problem än den löser. De förstår inte hur ett kollektiv kan ta sig rätten att stjäla från sina medmänniskor. De tror att valfrihet och en avsaknad av hot om våld leder till de bästa lösningarna på sociala och ekonomiska problem. Miljontals idéer och insatser på en oreglerad marknad, produkter och tjänster som alla är föremål för marknadskrafter och konkurrens – där uppstår oundvikligen den bästa lösningen genom möjligheten att jämföra dessa tjänster och produkter.

Stå för dina åsikter

Fråga: Vilken är den mest bekväma stolen i världen? Svar: Nästa stol.

Det finns tusen olika stolar för tusen olika ändamål. De finns i olika färger, material och former. Ändå finns det inte en enda stol som vi kan beskriva som perfekt. En felfri stol finns helt enkelt inte. Alla stolar blir obekväma efter en stund. I vårt samhälle och vår moderna värld tror vi att stolen är ett nödvändigt objekt och vi ska vara tacksamma för att vi är så civiliserade och privilegierade att vi får sitta i en stol när vi arbetar eller kopplar av, men så var inte alltid fallet. För inte så länge sedan var en stol ett lyxobjekt, som när kungen såg ner på sina undersåtar från sin upphöjda tron. Även idag är detta bruksobjekt ovanligt och en stor del av världens befolkning använder inte stolar. För många är detta inte påtvingat av fattigdom – utan är ett medvetet val som härstammar från skillnader i kultur och tradition. Men kan det inte också vara så att somliga i dessa kulturer kanske begriper något som inte vi gör. Vi kanske inte heller borde sitta på stolar? Vi kanske inte har tänkt igenom detta ordentligt? […]

Staten i kris

Sex månader senare är fortfarande en stor del av Christchurch centrum i den så kallade röda zonen och mängder av irriterade fastighets- och butiksägare har protesterat mot stängslet som spärrar av tillträde. De beslut som i efterhand visar sig orättvisa för en liten del av befolkningen får sällan gehör i media och om de dessutom är ”kapitalister” som klagar ska dom bara lugna ner sig istället för att tro att de har någon rätt att vistas på sin egen mark.

Ett tankeexperiment om girighet

Den invigde kan möjligen, genom att se på bilden intill, redan gissa sig till vad som åsyftas med denna artikel, speciellt som detta inte är nytt på något sätt, men det är viktigt att vi använder oss av detta experiment för det har oanade möjligheter och kan ge de mest djupsinniga akademiker eller övertygade politiska makthavare en genuin och förhoppningsvis, öronbedövande tankeställare.

Mobil i bilen

Enligt svenska Motormännen orsakar mobilpratande 10–20 dödsolyckor varje år i Sverige. Även rapporter från USA och andra länder har påvisat ett samband mellan användandet av mobiltelefon och bilolyckor. De flesta verkar tycka att det är främst SMS som är den stora syndabocken. Motormännen kräver lagändring och oppositionen har velat se en utredning. Men som tur Läs mer om Mobil i bilen[…]