Det finns ingen bra anledning till att man ska vara medborgare för att få rösta.

Efterspelet till det senaste valet i USA drog stor uppmärksamhet till det faktum att man har väldigt lite koll på vem som röstar. Allt ifrån illegala invandrare till döda har blivit påkomna med att delta i den heliga riten ”lägga lapp i låda”. Det är dock långt ifrån alla som bekymras av detta faktum.

Ta denna rubriken i The New York Times till exempel. ”Det finns ingen bra anledning till att man ska vara medborgare för att få rösta.” Och det är inte fel när man tänker efter. Demokratisk värdegrund säger inget sådant. Vad den säger är att du inte har rätt att bestämma över dig själv, ditt liv och din egendom utan att alla andra i ett samhälle först fått tycka till om saken. Varför begränsa ”alla andra i ett samhälle” till ett bestämt geografiskt område? Vore det inte mer demokratiskt att låta fler få rösta och mest demokratiskt att låta alla få rösta?

Detta är inget mindre än en bakdörr till förverkligandet av en global demokrati. Varje sann demokrats våta dröm. Det är samma trend som vi ser med centralisering av allt fler frågor från lokal nivå till statlig nivå och förflyttandet av bestämmanderätt från suveräna nationalstater till överstatliga och mellanstatliga organ som EU, FN och IMF. På alla fronter pågår detta inskränkande av individens inflytande.

Lokalt våldsmonopol med globalt röstboskap kan vara ett av de mer diaboliska i denna serie övertramp om det förverkligas, just på grund av kombinationen – maximering av incitament att suga ut lokalbefolkningens resurser med minimeringen av möjligheter för de som utsätts att påverka. Men en sak kan det inte sägas vara, odemokratiskt.

1 reaktion på ”Det finns ingen bra anledning till att man ska vara medborgare för att få rösta.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *