Vart kommer de nytryckta pengarna att ta vägen efter Corona?

Den amerikanska Federal Reserve lanserade ett nytt stimulanspaket igår för att dämpa fallet på aktiemarknaden. Den svenska Riksbanken lanserade ett liknande paket idag (2020-03-13) riktat till Corona-drabbade företag. Förenklat är ett stimulanspaket en nytryckt mängd pengar som centralbanker injicerar i ekonomin. Det nya svenska stimulanspaketet är på 500 miljarder kronor och riktas, genom banker, till Corona-drabbade företag.

När nytryckta pengar kommer in i ekonomin brukar de förstärka olika sektorer av marknaden. Under 70-talet tog sig pengarna in i guld efter att USA släppte guldmyntfoten. Guldpriset steg med 1900 procent och kraschlandade i början på 80-talet. I mitten på 80-talet tog nytryckta pengar sig in i aktiemarknaden som fick en uppgång och fall. I slutet av 80-talet tog sig pengarna in i bostadsmarknaden som kraschade i början på 90-talet. Under andra halvan av 90-talet gick pengarna in i IT-aktier som kraschade i början av 2000-talet. Därefter gick pengarna in i bostäder och aktier igen. Runt 2008 kraschade aktier och bostadspriser i USA, medan bostadspriserna hölls relativt stabila i Sverige genom perioden. Sedan 2008 har den längsta högkonjunkturen någonsin varat, enligt officiell statistik. De nytryckta pengarna har i Sverige fortsatt ta sig in i bostads- och aktiemarknaderna sedan dess.

Den ekonomiska bubblan var år 2020 gigantisk, efter så många års pengatryckande och reporäntor kring noll procent. Nålen som spräckte bubblan och fick luften att gå ur den blev Coronaviruset. Trots att färre människor avlidit av Coronaviruset än av en vanlig säsongsinfluensa skapar den panik hos vissa. Än så länge är det för tidigt att säga om paniken är befogad.

För att minimera spridningen av viruset får arbetare stanna hemma från jobbet, barn får stanna hemma från skolan. Resor ställs in och människor bunkrar dagligvaror. Svaga företag med dålig kassa och mycket lån kan få problem att betala sina räkningar när verksamheten tar en tillfällig paus. Dessa skulle kunna gå under på grund av denna osäkra period, och Riksbankens stimulans är tänkt att riktas till dem.

I övrigt är dock ingen reell skada skedd. Flygplanen som nu står på marken finns kvar och är redo att flyga igen när kunderna kommer tillbaks. Kanske har de en annan logotyp på stjärtfenan om de blivit uppköpta av ett starkare bolag ur konkursboet, men de finns fortfarande kvar, oskadda. På samma vis är det för industrier, deras maskiner står kvar. Kontorslokaler står kvar, de faller inte ihop i jordbävningar. Åkrarna svämmar inte över eller torkar ihop. De bryr sig inte om viruset.

Ingenting reellt har försvunnit, inget värde är borta. Ändå kraschar priset på aktier. Värdet i företagen finns dock kvar.

Det nya svenska stimulanspaketet riktar sig till bolag som blir påverkade av Coronaviruset. Det innefattar resebolag, flygbolag, hotell med flera. Stora bolag tappar mycket omsättning vilket gör att de kan få stora lån av Riksbanken. Mindre bolag har mindre omsättning och därmed ett mindre tapp i omsättningen så de får inte lika stora lån. De stora bolagen kommer med de nya stimulanslånen till noll procent ränta kunna köpa upp de mindre bolagen som krisar. Och detta kan de göra till rabatterade priser under Corona-rean. Vi kommer alltså troligtvis se sammanslagningar och uppköp i de brancher som påverkas av Corona. Kanske kommer svenska staten och Riksbanken försöka stoppa sådant missbruk av stimulanspaketet, men de största företagen kommer förmodligen få sin vilja igenom ändå.

Storföretag, även i andra branscher, kommer kunna hävda att de tar skada av Corona och på det sättet få gratispengar. Eftersom det är de privata bankerna som bestämmer vilka av sina kunder som får lån och inte Riksbanken själv, så verkar det inte som att Riksbanken kommer att ha så bra kontroll på vart pengarna tar vägen som de påstår. De kommer att få informationen när pengarna redan är utlånade. Kommer Riksbanken att kunna kräva ansvar av de banktjänstemän som gett bort pengar för lättvindigt? Tänk, vilken förmån att kunna ge sina favoritkunder lån utan ränta! Bankerna har också incitamentet att låna ut mycket till de företag som redan har stora lån i banken, eftersom banken kan gå miste om de återbetalningarna ifall företaget går i konkurs.

De som får de nytryckta pengarna först tjänar på ett stimulanspaket. De som får pengarna sist förlorar. I detta fall går pengarna genom bankerna till stora företag som köper upp de små. Ägarna till de små företagen tar därefter köpeskillingen vidare och investerar kanske i andra bolag eller spenderar pengarna på något fint till sig själva. De som får pengarna sist är löntagare och pensionärer. När de får tag på slantarna är de inte lika mycket värda som de var innan stimulanspaketet. Levnadskostnaderna har gått upp för att det finns mer pengar i ekonomin, men inte fler saker att köpa.

Stefan Ingves kallar stimulanspaketet för ”gratispengar”, men det finns inget som är så dyrt som det staten lovar gratis.

9 reaktioner på ”Vart kommer de nytryckta pengarna att ta vägen efter Corona?”

 1. En bra beskrivning av verkligheten. Allt färre äger allt mer i allt snabbare takt, är det en naturlag eller är finns andra krafter bakom utvecklingen?

  1. Att färre äger mer betyder inte att andra får mindre. Tvärtom skapas mer resurser så vi tjänar alla på det.

 2. Tog mig också för pannan när Ingves delade ut ”gratispengar”!?

  Hörde för länge sedan, om jag minns rätt, att Ikea kunde klara av ett antal krisår utan att gå under just pga av att det inte är så högt belånade och har tagit höjd för eventuella motgångar. Skitföretag som inte klarar det borde likvideras så att någon mer kompetent kan driva verksamheterna/mätta behovet på marknaden.

 3. Svenning Ericsson

  Socialistisk planekonomi med dess storskaliga politiska satsningar har endast ett enda fel. Den fungerar inte. I det närmaste samtliga helt nya arbeten skapas av privata små bolag.

 4. OT men med anledning av Riksbankens förslag till lagändring som det verkar så bråttom med
  https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/nyheter/2020/bis-innovationshubb-kraver-andring-i-riksbankslagen/
  Är det CBDC (central bank digital currency) och borttag av kontanter som måste ske nu eftersom coronaviruset kan finnas på sedlar och mynt ? : )
  Lång Bitcoin verkar dumt, och tydligen är det hårt tryck på ATM’s i centraleuropa.

 5. Samuel af Ugglas

  Varför går endast 100 miljarder till stöd för företagen? 400 miljarder stannar efter vad som avslöjats hos/i bankerna.
  Är det möjligen på det viset att socialisterna behöver banktjänstemännen för att hålla det så kallade ”penningväsendet” under kontroll med benäget bistånd av sympatiserande tjänstemän som gärna löper deras ärenden?

 6. Hela inlägget är baserat på ett missförstånd.
  Och att ett missförstånd sker är är väl inte så konstig givet hur såväl media som Riksbanken själva uttrycker sig.

  Följande sker:
  * Riksbanken och en bank ingår ett återköps avtal för en obligation.
  * Riksbanken köper obligationen, men betalar ingen likvid.
  * Banken erhåller en fordran på Riksbanken.
  * Vid avtalstidens slut återlämnat Riksbanken obligationen och Bankens fordran på Riksbanken upphör.

  Sagda fordran kan inte användas till köpa något för banken ifråga. Det är inte pengar.
  Enda användningen är att banker med konto hos Riksbanken kan bolla sagda fordran mellan sig.
  På så vis hade dessa 500 mdr kunnat haft en användning. Dock har bankerna redan excess reserves i överflöd. (Som konsekvens av Riksbankens QE operationer). De har inget som helst motiv att låna ut ytterligare 500 mdr till Riksbanken.

  Som en del av en kanske har noterat har bankerna uttryckt komplett ointresse av att delta i detta spektakel. Varvid Ingves kallat bankernas företrädare till möte och skällt på dom i vanlig ordning.
  Riksbanken kan göra väldigt lite i nuvarande situation. Allt detta är bara taskspel så att media och folket skall känna sig lugnare och tro att myndigheterna reagerar resolut.

  ————–
  Att det benämns att bankerna lånar av Riksbanken, kommer av att det när ett återköpsavtal existerar bokföringsmässigt kan bokföras som ett lån. Trots att det de facto är köp och återköp. (Kuriosa: Lehman rundade detta med sitt repo105 arrangemang varvid det bokfördes korrekt som ett köp. Och då minskade Lehmans hävstång i bokföringen).
  ————–

  Med detta spektakel lånar således inte bankerna ett öre av Riksbanken. Tvärtom åker bankerna på att låna ut ytterligare 500 mdr till Riksbanken.

  Den hugade kan få berätta varför bankerna skulle vara villigare att låna ut pengar till företag om de sitter med 500 i extra utlåning till Riksbanken. Lycka till med det.

 7. thomas leion / IUI

  Detta är bara en förberedande mental inplantering i bankerna från riksbankens sida. När den med Corona startade egentliga planens 7:e sista våg passerat kommer alla banker vara i konkurs och övertagna av Riksbankerna..som alla ägs/ kontrolleras av NWO.

 8. Vem tjänar på Corona? Var finns alla pengar när krisen är över? Det försvinner ju inte pengar om man flyttar från vänster till höger ficka, vem kommer att gör vinsten? Bankerna?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *