Kategorier
Blogg Radio Mises

105: Rickard Dahlin, lärare

Rickard Dahlin är något så ovanligt som en lärare med frihetlig övertygelse. Trots att han är relativt nyexaminerad lärare från den numera starkt vänstervridna lärarutbildningen vågar han gå på tvärs med de senaste pedagogiska experimenten: Det blir kateder, läsa, räkna, skriva, rättstavning, respekt, läxor, inga kepsar eller iPads, repetition och tragglande istället för diagnoser. Han bjuder på komiska anekdoter, en skrämmande titt bakom kulisserna på ideologifabriken och råd till föräldrar med barn i skolan.

9 svar på ”105: Rickard Dahlin, lärare”

Hej.

”Tragglande istället för diagnoser”.

Som en lärare med mer än tjugofem års erfarenhet av att arbeta med bland annat barn, ungdomar och även vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder vill jag protestera; traggla är just vad jag gör med sådana elever.

Med en sann dåres envishet har jag sökt få BUÅ, SPSM, kollegor, skolpolitiker och hemundervisningstroende att begripa att ett barn med (t ex) Adhd inte har andra behov än ett barn utan – det har däremot större behov av ordning, lugn miljö, tydlig ordergång och arbetsrutin samt större behov av läxor och repetition.

Allt detta är saker som den vanliga skolan omöjliggör.

Kollegan i inslaget önskas lycka till, och om man får ge ett par råd: våga vägra gratis övertid. Våga vägra dessa eviga syjuntor till möten och det eviga kärringtjat som diverse Gambiatanter och batikhäxor synes ha oändlig energi för. För kvinnorna som styr över skolan är det en livsstil och ett identitetsprojekt att vara lärare, inte ett hantverk.

En annan, mer petimäter-noga protest: ”numera vänstervridna”? Vadå ”numera”?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Tack för din närvaro Rikard, både på Freedom Fest och Radio Mises! Mycket intressant i båda fallen.

Om lönerna gick upp rätt rejält så lär väl läraryrket locka kompetent folk utifrån? Jag som fysiker skulle exempelvis gärna läsa lite pedagogik och sadla om till lärare i exempelvis naturvetenskap eller matte om lönen är ungefär samma som vad jag tjänar nu eller något lägre om man får mer semester och frihet motsvarande gamla tidens lärare. 30 år låter väldigt pessimistiskt.

Avskaffa läroplanen, skriv om skollagen, lägg ner skolverket/inspektionen, privatisera hela systemet och sist men inte minst avskaffa skolplikten och inför läroplikt. Svårare än så behöver det inte vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.