Vad i hela glödheta! Vad händer med Bitcoin?

Vid några tillfällen har jag träffat personer som uttryckt frustration över att de har missat bitcointåget och önskat att de hade investerat för något år sedan. Ibland har jag då givit dem lite bitcoin till kompispris, bara för att de ska få ”skin in the game”. Efter ett tag har värdet gått upp och jag frågar: ”är du säker på att du har missat tåget?”

Svaret är nej. Tåget tuffar fortfarande på. Och just eftersom man upplever att det går så fort vill man gärna se att det saktar in, eller till och med backar en gnutta så att man ska våga hoppa på.

Den psykologiska effekten av att ha missat vad som i efterhand ser ut som uppenbara möjligheter gör människan blind för framtida möjligheter.

Hittills i år har Bitcoin (BTC) tiofaldigat sitt pris (i dollar mätt). Samtidigt har två förgreningar av Bitcoin skett – Bitcoin Cash (BCH), och Bitcoin Gold (BTG). Dessa förgreningar är sammanlagt värderade dubbelt så högt som BTC var vid årsskiftet. I dollartermer har alltså bitcointrädet som helhet tolvfaldigats.

I bilden nedan visas BTCs utveckling från och med årsskiftet, både i pris och marknadskapitalisering. I staplarna längst ner ser vi handelsvolymer såsom rapporterade av de olika börserna. All handel sker inte på börser men dessa värden är starka indikationer på ett explosionsartat inflöde av nya intressenter.

Bitcoins dramatiska tillflöde har dock trumfats av kryptosfärens totala expansion. Vid årsskiftet var den totala marknadskapitaliseringen för alla kryptovalutor arton miljarder dollar, varav BTC överlägsen ledare med sexton. Under året har BTC trots sin vansinnesfärd mot nya höjder sett en radikal förlust av marknadsandelar. Just nu är marknadskapitaliseringen 308 miljarder dollar för kryptovalutor som helhet, varav BTC står för drygt hälften.

Inflödet av nya deltagare sker främst i Bitcoin och Ethereum, någon av dessa valutor är i princip nödvändiga för att komma åt att spekulera i många av de obskyra alternativ som existerar. Alternativa krypto ser mest ett tillflöde av erfarna bitcoin-spekulanter. När de realiserar sina vinster gör de främst detta till BTC, först därefter möjligtvis till fiat.

Det är en kaotisk period, och under kaotiska tider vänder fru Fortuna sitt väna anlete främst mot de som kultiverar ett kyligt sinne.

Och det är svårt. Det är omöjligt att hitta en vettig utsiktspunkt från vilken man kan ta samtliga parametrar i beaktande. Ingen sitter på sanningen, samtliga aktörer agerar med bristfällig information. Det enda man kan göra är att välja en infallsvinkel att studera, en garntråd och börja nysta upp. Därefter får man välja en ny tråd och nysta upp den. Till slut kan man försöka sticka ihop en brokig snuttefilt av fläckvis kunskap. Den får man sedan trösta sig med när man försöker agera i den grälla kakafoni av osäkerheter som kallas kryptosfären.

Låt oss rycka i den tråd som de flesta nog vill få uppnystad först.

Är kryptosfären en bubbla?

Med allra största sannolikhet är kryptovalutorna artificiellt uppblåsta.

Om du skriver under på att bostadsmarknaden och aktiemarknaden just nu är uppblåsta på grund av expansiv penningpolitik måste du i samma andetag erkänna att kryptovalutor ingalunda är immuna mot samma fenomen. Särskilt inte den uppsjö av alternativ som omger Bitcoin-bastionen.

Expansiv penningpolitik leder slutligen alltid till en förvrängning av de relativa priserna, förhållandet mellan priserna på varor nära konsumtion och varor längre bort ifrån konsumtion. I egenskap av att vara bytesmedel eller finansiella instrument är kryptovalutor inte särskilt nära konsumtion och sålunda kommer en del av deras värdeökning att vara av en bubbelkaraktär.

Frågan är inte om bitcoin och krypto är artificiellt uppblåsta på grund av expansiv penningpolitik, frågan är i vilken utsträckning.

Samtidigt som en bubbla utan tvivel blåses upp sker dock en annan utveckling som inte kan sägas finnas i någon av de andra bubblorna. Det sker faktiskt en undanträngning av fiatvalutorna till fördel för kryptoalternativen. Det är en verklig företeelse, med sin bas i ett skifte i allt fler människors värdeskalor. Fler och fler föredrar kryptoalternativ framför fiat – av en mängd olika anledningar. Men de mest fundamentala anledningarna är människans aversion mot inflation och beskattning. Det är här man kan försöka utröna den “verkliga” värdeutvecklingen. I uppfattningen och godkännandet av kryptovalutor som ett gångbart, och till och med överlägset alternativ till centralbanksvalutor.

Det är med andra ord inte fel att jämföra med IT-bubblan kring millenieskiftet. Det sker verkliga landvinningar samtidigt som det finns marknadsförvrängningar.

Det är i avvägningen mellan dessa två rörelser som man som aktör inom krypto får försöka utröna en vettig angreppsmetod. Jag ger alltid samma råd till samtliga som är intresserade av att skaffa sig “skin in the game”, och jag tror att det är en robust metod som passar de allra flestas temperament och förmågor. Den ger dig en chans att ta del av den rörelse och det löfte som kryptovalutorna kommer med, samtidigt som det minimerar risken att du faller offer för dina psykologiska tillkortakommanden, och att du inte investerar mer än du har råd att förlora.

Metoden:
Lär dig grunderna om hur du köper och förvarar bitcoin, till exempel via min video för nybörjare. Kunskaperna i den videon är lätt överförbara på andra kryptovalutor. Månadsspara i BTC och ETH, möjligen också BCH och LTC. Följ med tillräckligt så att du kan reagera om dina investeringar i grunden hotas. Titta igen om tio år.

Om inte annat är detta en gudfruktig övning i att temperera sin närtidspreferens.

Detta är bara början.

4 reaktioner på ”Vad i hela glödheta! Vad händer med Bitcoin?”

 1. Tack Jon för bra artiklar och radioinlägg om bitcoin och för att du hjälper till att sprida idén. Jag upptäckte själv bitcoin ”på riktigt” 2013 när jag råkade läsa en artikel av Jeffrey Tucker på amerikanska Mises. Det var då allt klickade liksom, detta är det ultimata verktyget för att skapa frihet över hela planeten. Ingenting annat kommer i närheten förutom internet själv, och sedan dess har jag varit helt uppslukad av bitcoin och den fascinerande kryptovärlden.

  Det jag vill höja ett varningens finger för är att bitcoin är under attack från etablissemanget. Stater och riksbanker och alla de aktörer som blivit rika på denna oheliga allians är livrädda för rättvisa, decentraliserade pengar. Vad har man gjort då? Ja, eftersom bitcoin inte går att stoppa så har man istället infiltrerat Bitcoin Core, dvs utvecklarna. Detta har pågått under flera års tid genom att man ersatt de ursprungliga utvecklarna (tex Gavin Andresen, Jeff Garzik, Mike Hearn) genom censur, brutna avtal, mobbing och lögner. Man har avsiktligen behållit 1Mb blockstorlek (som var ett tillfälligt spamskydd av Satoshi) och hittat på problem som egentligen inte finns för att fullkomligt kastrera bitcoin. Man har ändrat på kod och incitament genom RBF och Segwit och förstört bitcoins användbarhet för att sedan erbjuda centraliserade ”lösningar” från ett privat företag kallat Blockstream.
  Från 99% market cap i sina glansdagar är BTC nu nere på 30%. Transaktionskostander är höga och opålitliga och folk uppmanas att använda Litecoin (också med Segwit hmm…) för transaktioner och BTC för att ”HODLA” (pyramidspel någon?).

  På reddit där en stor del av bitcoins community startade har r/bitcoin omvandlats till en hårt censurerad ekokammare där alla avvikande åsikter bannas. Jag blev själv avstäng för en simpel fråga. Som svar på detta bildades r/btc av bla Roger Ver där man kan diskutera bitcoin utan censur. 1:e Augusti 2017 forkades bitcoin till slut och Bitcoin Cash skapades. Bitcoin Cash följer Satoshis vision, har inget Segwit eller RBF och planen är att blockstorleken ska vara obegränsad (just nu 8 mb men höjs till 32 snart).

  Jag vill med detta inte peka nån på näsan om vilket som är det rätta bitcoin men jag uppmanar alla att läsa på och bilda sig en egen uppfattning om vilket som är värt att investera i och vilket de själva har användning av. Det finns många betalda aktörer som sprider desinformation på nätet och detta måste man vara medveten om. Läs från flera källor, gärna ursprungskällor och tänk själv!

  1. Det är möjligt att du har rätt och att det som sker är ett regelrätt övertagande av Bitcoin från Blockstream-hållet. Jag bedömer inte situationen så alls. Min bedömning är att Bitcoins roadmap är sund och långsiktig, medan jag upplever big-blocking som kortsiktigt. Med det sagt: jag hedgar mina bets så jag är inte en fanatiker.

   1. Ok, där ser man. Alltid lika fascinerande hur man kan ha två så olika bilder av ett skeende. Klart är att ingen vet vad som är rätt eftersom det är helt ny teknologi och att ”hedga sina bets” är verkligen det klokaste. Bitcoin är en naturkraft anser jag.En ostoppbar naturkraft som vi har satt igång utan att veta vart det leder riktigt. Satoshi Nakamoto fick verkligen SÅ mycket rätt att man nästan blir stum av förundran av hur framgångsrikt incitamenten har fungerat. En annan valuta som intresserar mig är DASH. Där går 45% av block reward till miners, 45% till noder och 10% till en fond som nodägarna får rösta hur kapitalet skall användas. Detta förhindrar Bitcoins problem där utvecklarna är beroende av bidrag utifrån vilket vi har sett drabba Core.

    Hur som helst, tråkigt har man aldrig om man följer svängarna i Bitcoin-världen. Jag har spenderat ett par timmar varje dag i några år nu, och har lärt mig så mycket. Så kul att det finns fler där ute som känner samma entusiasm och tro på denna frihetliga revolution.

   2. Ja det är onekligen intressant. Och jag är alltid lika förvånad att det är så starka känslor som rörs upp. Jag tror att det klokaste man kan göra är att bidra till den infrastruktur som man själv känner en attraktion till, och så får man väl se om tjugo år om det var värt det 🙂

    Att sjunka ner i ogenomträngliga dramaturgin som omger blockstorleksdebatten är… onödigt. För det första vet man inte att man själv har rätt… så man kanske mest gör skada genom att bråka. Det är troligast att man hittar rationaliseringar för att passa in på ens förutfattade meningar. I know I do. För det andra vet man inte om ”den andra sidan” har fullständigt fel, så man kanske undanhåller sig själv värdefull kunskap om man hamnar i ”förkasta allt som kommer från Roger Ver” eller ”Core är genomkorrupt”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *