Nej, jag struntar blankt i dina känslor

En informell slogan till Trumps president-kandidatur förra året var ”Trump 2016 – fuck your feelings” – ofta på informella posters eller tröjor som fortfarande säljer som smör. Det budskapet var riktat mot den amerikanska extremvänstern och olika identitetspolitiska grupper (feministiska grupper, Black Lives Matter och dess akademiska motsvarighet ’critical (race) theory’). Deras perspektiv baseras på subjektiva, personliga och känslomässiga erfarenheter som upphöjs till orubbliga sanningar – den logiska slutsatsen av moralisk relativism, idén om att andra gruppers moral inte kan jämföras eller kritiseras eftersom de existerar i olika omgivningar.

Dessa erfarenheter, eftersom de är subjektiva och väl försvarade av upprörda och våldsamma aktivister, kan därmed aldrig seriöst kritiseras eller tas ifrån dem.

Vanliga människor kallar sådant trams för galenskap, därav ”fuck your feelings” som en provokativ och informell slogan, ofta av människor utan tålamod för sådant högakademiskt och teoretiskt-filosofiskt hittepå, och ofta med dagliga liv långt ifrån hippa metropoler.

Ett ytterligare problem från den här typen av övertygelser är deras relation till fakta. Om mina subjektiva erfarenheter är unika och värdefulla, måste de väga lika tungt som andra påståenden, oavsett om dessa påståenden kommer från mer seriösa källor. Med andra ord, om du erfar att kvinnor tjänar mindre än män, att bostadspriser alltid stiger (och att det är en bra sak!) eller att invandring är ekonomiskt fördelaktig kan alltså seriös ekonomisk forskning tydligen inte motbevisa det: och om den tydligt gör det, är det bara ett annat perspektiv som måste respekteras och omfamnas det också.

Pff. Bara skojade: Vänsterfolket har många övertygelser, men intellektuell fasthet och respekt är inte bland dem. Självfallet är din åsikt eller forskning värdelös om den har fel ideologisk slutsats, och bidrar därmed bara till att öka det strukturella våldet mot vilken grupp vi nu råkar prata om. Alltså är en mångfald av perspektiv värdefulla och upplysande förutom om du har ett perspektiv vi redan bestämt är ondskefullt, rasistiskt, sexistisk, klassistiskt eller kapitalistiskt.

Det finns många exempel vi kan använda här, där lönegapet eller invandring eller bostadsmarknaden är övertydliga exempel: alla ekonomer, med Assar Lindbeck i spetsen, har i årtionden visat, argumenterat, motbevisat, teoretiserat, modellerat, bett och bönat politiker och media och allmänheten att hyresregleringar, planmonopol och bygglov hindrar, skadar och förstör bostadsmarknaden. Denna politik har seriösa konsekvenser för människors liv, särskilt unga och utsatta (paradoxalt nog de grupper vänstern helst vill hjälpa), möjlighet att ta ett jobb på annan ort eller ens flytta hemifrån. Mot all den forskning står ett gäng personliga erfarenheter, hypotetiska problem och politisk propagande: ”men hyrorna är så dyra, vi måste sänka dem med politiska insatser och reglera dem annars kan inte de fattiga bo kvar” – perspektiv som låter rimliga men ekonomer sökt efter med ljus och lykta utan vidare resultat.

Och helt plötsligt är en enda personlig anekdot lika betydelsefull som årtionden av nationalekonomers forskning från alla möjliga perspektiv, forskning bestående av miljontals observationer. Kan vi tänka oss värre hybris i något annat ämne? Om en fysikprofessor förklarar att atomer består av än mindre delar eller beskriver hur gravitation fungerar, ställer sig någon upp och säger ”men jag har aldrig sett en atom! Och gravitation är bara högerns konspiration för att suga ut arbetarklassen”? Eller den upprörda patienten som ska förklara för läkaren hur antibiotika fungerar eller att brutna ben inte alls bör rättas till, eftersom han en gång upplevde/drömde/hörde ryktas om det?

Med rätta skulle vi kalla dessa galningar för idioter, och ignorera eller skratta åt deras vittnesmål; vad de säger har helt enkelt ingen bäring på diskussionen i fråga, deras kunskaper så låga och tusenfalt motbevisade att de knappt ens är värda att lyssna på.

Men på något finurligt sätt fungerar nationalekonomins värld annorlunda. Helt plötsligt är galningarnas upplevelser upphöjda till professorns omfattande och noggranna dataserier, och politikern kan skamlöst välja galningen över professorn – för det är ju vår politiska plikt att hjälpa de som lider, eller något sådant.

I vår tid av falska nyheter och påhittat nonsens finns det få saker viktigare än att ”fatta fakta”, som de coola killarna brukade säga i högstadiet. Vissa saker är så otvivelaktigt sanna att din subjektiva erfarenhet är värdelös och intetsägande i förhållande, och dina upprörda känslor varken har där att göra eller någon som helst bäring på resultatet: du har helt enkelt fel, medvetet, omedvetet eller ofullständigt.

Vi behöver inte gå helt åt andra hållet och lita på varje studie, ord eller påstående från dem som tydligen vet bättre (vi har tusen exempel på sådana misstag, Krugman, utvecklingsekonomi eller vår egen Ingves är bra exempel här). Att vara skeptisk mot auktoriteter är bra. Men att blint och okritiskt acceptera varje galnings raljerande och generaliseringar från sina barnsliga känslor och upplevelser är inte värdigt en medborgare i 2000-talets Sverige. Vi vet bättre och vi måste kunna acceptera det: alla människors erfarenheter och kunskaper är inte korrekta, och många misstar och felaktigt identifierar sina erfarenheter med någonting annat (anti-kapitalism institutionaliserat som Mises så elegant beskrev 1956 i sin Anti-Capitalistic Mentality). Fuck Your Feelings kanske låter hårt och aggressivt, och är klart associerat med en demografi och politiker som på intet sätt är för frihet eller ens begriper vad libertarianism är. Lyckligt nog behöver vi inte köpa hela paketet utan kan istället omfamna den simpla och nyttiga lärdom Fuck Your Feelings lär: dina känslor och subjektiva erfarenheter är inte relevanta, korrekta, meningsfulla beskrivningar av verkligheten. I vår värld av hejdlös identitetspolitik är den kritiken både giltig och otroligt viktig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *