Rapport from Rothbard Graduate Seminar

I vårt ständigt sökande efter praxeologisk sanning och vårt uppdrag att förmedla aktuella händelser i den Austro-libertarianska världen för den svenska publiken har vi skickat en mullvad djupt in i maktens mest hemliga korridorer; sommarforskarna på Mises-institutet i Auburn, Alabama – och mer specifikt Rothbard Graduate Seminar, en glorifierad bokcirkel där kusliga professorer berättar spökhistorier för 24 särskilt förlorade studenter. Dessa studenter, samlade under en vecka i en regnig och slumrande studentstad, har intensivt förberett sig genom att läsa samma revolutionära text och spenderar dagarna med att ivrigt diskutera tolkningar kring Profetens ord. 

Efter att arbetat sig igenom Mises noggranna och svårbemästrade 881 sidor kompakt och allomfattade bok på egen hand, avhandlar studenterna tillsammans med fakulteten varje kapitel i delar. Den sekteristiska tonen till trots, är diskussionen väldigt öppen: Varje pass (förmiddag/eftermiddag) ägnas åt en speciell del av Mises Human Action (Mänskligt Handlande) och börjar med en timmes föreläsning från någon ur fakulteten: Professorerna Joe Salerno, Mark Thornton, Peter Klein, David Gordon, Jeff Herbener and Guido Hülsmann. Efter en kortare paus börjar en 90 minuter lång diskussion mellan deltagarna på teman ur de kapitlena: viktiga koncept, slående poänger, kontroverser kring vad Mises menade med vissa paragrafer eller konflikter med senare Österrikare.

Den relevanta läsningen innehöll även Dr. Hülsmanns biografi över Mises liv, The Last Knight of Liberalism samt Dr. Bob Murphys perfekta komplement och guide till Mänskligt Handlande: det är med andra ord ganska välinformerade och välbelästa Österrikare som lämnar Mises-institutet senare den här veckan.

I rum fyllt av så smarta deltagare, med blandning från ännu-inte avslutade bachalor-studenter till de som nyligen doktorerat i nationalekonomi eller filosofi, för att inte nämna fakulteten och Lew Rockwell själv, är det inte konstigt att man kan känna sig lite osäker och mindre påläst än vad man kanske först trodde.

Förtrösta icke! I sitt inledningstal på söndag kväll upprepade Dr. Salerno vad Rothbard en gång sa i en föreläsning om Ludwig von Mises liv; ställ frågor och våga kritisera så mycket det bara går. Var inte rädda eller oroliga för att frågorna ska vara för dumma eller fullständigt korkade: vad frågan eller kritiken än gäller har någon ansedd och framstående så kallad ”ekonom” redan sagt eller formulerat liknande idéer. Det finns alltså inga dumma frågor.

Och diskussionerna har varit därefter: högt och lågt, kontroversiella och långtråkiga om historia, nationalekonomi, filosofi och metodologi men mestadels viktiga delar av Mises bidrag till nationalekonomi och hur vi samt hans många akademiska följare tolkat det. De första passen har handlat om Mises särskilda metodologi och bakgrund till hur nationalekonomi och våra moderna samhällen bäst kan förstås, och resten av veckan ägnas åt olika delar i Mises mästerverk: kalkylering, marknader, beskattning, reglering, monetär ekonomi och implikationer för penningpolitik. En av höjdpunkterna såhär långt har definitivt varit hur Dr. Peter Klein och Dr. Guido Hülsmann mitt i ett pass vänskapligt men aggressivt argumenterade emot varandra om tolkningen av en av Mises mest svårtolkade och märkliga begreppet: The Evenly Rotating Economy (ERE). 

Diskussionerna stannar heller aldrig inne i salen; varje kafferast, varje lunchpaus och under middagarna på kvällarna diskuteras Österrikisk ekonomi, samhället runt oss och hur vi bäst kan förhålla oss till den här ämnet vi alla älskar och desperat vill lära oss mer om. På sätt och viss är Rothbard Graduate Seminar ett steg upp från Mises University som vi skrivit om förut, den galna festival-liknande konferens där hundratals studenter från hela världen deltag. För Rothbard Graduate Seminar är det mycket mer specialiserat och inriktat på en särskild text varje år (det här och förra året har det varit Mises, men tidigare år har även Rothbard’s Man, Economy and State varit på tapeten).

Sammanfattningsvis, en fantastisk möjlighet för engagerade och interesserade Österrikare att närmare utforska betydelsen av Mises magnum opus med bland de bästa Österrikiska professorerna vi har. Dessutom är det inte helt fel att chilla runt i Institutets överdimensionerade och över-luftkonditionerade lokalen.

Mises.se spanar vidare efter spännande och relevanta händelse i Austro-libertarianska världen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *