Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Varför du borde läsa Mises!

Det finns väldigt många böcker som en österrikare ’måste’ läsa. Men vår tid är begränsad och vi måste välja ut ett antal böcker vi läser. Jag tycker att Human Action är en av de böckerna du borde välja. Mises mästerverk har en tröskel, men om man redan kan lite och lyckas ta sig över den tröskeln kan man lära sig oerhört mycket.

Den här tröskeln kan vara ganska svår att ta sig över. När jag för några år sen var nybliven österrikare och träffade Joakim Fagerström berättade jag för honom att jag läste Mises bok Socialism. Joakim sa att det var en svår bok och berättade att han blev imponerad av att jag läste den. Det gjorde mig lite stolt, men om jag ska vara helt ärlig hade jag inte förstått särskilt mycket. Läsningen gick långsamt och jag fick kämpa för att lära mig saker. När jag väl läst klart boken väntade jag lite med att ge mig på Mises igen och fokuserade istället på att lyssna på föreläsningar och läsa andra tänkare. Efter att ha tittat igenom varenda föreläsning från Mises University uppemot tusen gånger (ungefär), diskuterat österrikisk ekonomi med Joakim Kämpe och översatt lite Hoppe blev jag sugen på att göra ett nytt försök med Mises. Alla lovordade honom mycket så det måste vara värt att läsa honom, tänkte jag. Den här gången hade jag tagit mig över tröskeln lite och jag fick ut enormt mycket av läsningen. Mises skrev om allting och så gott som varenda sida gjorde att jag fick nya tankar om alla ämnen han berörde. Human Action gav mig en intuitiv förståelse som vida översteg allt jag hade fått lära mig under mina studier av nationalekonomi på universitet.

Men även om jag tagit mig över tröskeln så blev det till att kämpa för att jag skulle förkovra mig i Mises. Och det är för att göra den här tröskeln lite lägre som vi har hela den här bildningssatsningen med reflektioner, flashcards och ordlistor. Varje gång man hänger sig åt att läsa Mises väntar en enorm rikedom av kunskap.


En poäng från Mänskligt handlande

Vi kan använda oss av en fiktiv bild av en ekonomi i jämviktsläge för att förstå vilket läge vår ekonomi ständigt rör sig emot. Men vi får inte begå samma misstag som moderna nationalekonomer gör och tro att denna tankekonstruktion antingen skulle säga oss någonting om vår nuvarande ekonomi eller ge några instruktioner för hur vi ska ta oss till jämviktsläget, vilket vi inte ens kan eftersom världen är föränderlig.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *