Mises.se medlemsträff den 16 november

mises-kreis_bookstoreSjälvcensur har i alla tider varit ett kraftfullt vapen för att kontrollera oliktänkande i totalitära regimer. Självcensur uppstår när människor är rädd att uttrycka sin åsikter för att de är rädda för omgivningens repressalier som kan handla om alltifrån att bli utstött ifrån familj och vänner eller att bli av med sitt jobb. Sällan har staten i sig varit det direkta hotet utan snarare medborgare som kontrollerar varandra. Detta var mycket vanligt i t.ex. Sovjetunionen och Kina. I Maos Kina gick det så långt att kommunisterna fick barn att kontrollera och förfölja sin egna föräldrar. Att idka självkritik var också vanligt i Maos Kina där utsatta personer i timmar fick stå och hålla tal om sina egna brister som en god maoist. Självcensur är ett mycket effektivare vapen än alla statens regleringar tillsammans, ett stort nätverk av miljontals människor som kan rapportera avvikande beteende.

I dagens Sverige är det tack och lov inte lika illa ställt som det var i Sovjetunionen och Kina men självcensuren lever och frodas tyvärr ändå. Jag tror att många av er medlemmar kan vittna om exempel på detta ur era egna liv. För att hantera detta kan det många gånger vara bra att få ett moraliskt stöd, internet i all ära men inget kan slå de fysiska mötena. Därför arrangerar vi nu en kväll i det sociala samkvämets tecken för alla Mises-medlemmar. En Mises-Kreis där frihetliga intellektuella kan träffa nya och gamla vänner.

Fredagen den 16 november är det dags i Stockholm, som medlem ska du redan ha fått en inbjudan. Om du inte är medlem så är det bara att bli medlem för att få ta del av inbjudan. Om du är medlem men inte har fått en inbjudan kontakta oss med din aktuella mailadress så skickar vi inbjudan.

1 reaktion på ”Mises.se medlemsträff den 16 november”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *