Kategorier
Blogg

Se Per Bylund i debatt med marxisten Andrew Kliman

Nu har vi möjligheten att höra det Svenska Mises-Institutets egen Per Bylund lägga ut texten om hur libertarianismen har de bästa svaren på vad ett fritt samhälle innebär. Nästa onsdag, den 14 september anordnar bubb.la tillsammans med Marxist-Humanist Initiative en debatt mellan Per och ingen mindre än Andrew Kliman på Södra Teatern i Stockholm på ämnet Vad är ett fritt samhälle?

De flesta människors uppfattning om ekonomi, i den mån de har en sådan uppfattning, präglas mycket av mittfårans Keynesianska ekonomer och journalister. Detta mycket eftersom de sjunger den sittande maktens lov. Alla som läst bara lite Per Bylund, och/eller hört honom på Radio Mises och i andra kanaler vet att hans fokus inte är att hamna i politikernas gunst.

Om Andrew Kliman vet de flesta av oss lite mindre, men uttalat marxistisk teori har väl inte heller givits utrymme att vara med och belysa (eller vad det heter när det är marxism vi talar om) nuläget och vad som fört oss hit. Jag saxar hans presentation från eventbeskrivningen hit:

Andrew Kliman är professor emeritus i nationalekonomi vid Pace University i New York och författare av The Failure of Capitalist Production: Underlying Causes of the Great Recession samt Reclaiming Marx’s “Capital”: A Refutation of the Myth of Inconsistency. Hans forskning kring Marx värdeteorier och den ekonomiska krisen har fått stor uppmärksamhet i både akademiska och populära tidskrifter. På det politiska planet jobbar han med Marxist-Humanist Initiative och skriver frekventa bidrag till dess webtidskrift, With Sober Senses.

Imponerande. Men Per är knappast mindre meriterad:

Per Bylund är lektor och forskare i entreprenörskap och innehar Records-Johnston-professuren i fri företagsamhet på School of Entrepreneurship vid Oklahoma State University och är författare av böckerna The Seen, the Unseen, and the Unrealized – How Regulations Affect Our Everyday Lives samt The Problem of Production – A New Theory of the Firm. Han skriver ofta artiklar och ledare för Misesinstitutet, den globalt ledande källan för skrifter om österrikisk och frimarknadsekonomi, i både Sverige och USA.

Så, är det avskaffandet av kapitalismen eller en total upprättelse av densamma som krävs för att ett fritt samhälle skall kunna uppstå? Jag är mycket nyfiken på såväl Andrew Klimans som Per Bylunds argument och resonemang och räknar kallt med att denna debatt kommer göra mig till en smartare och mer välinformerad libertarian.

Allt detta går alltså av stapeln på Södra Teatern i Stockholm nästa onsdag, den 14 september. Debatten börjar kl 19, men insläppet börjar en god stund innan och det kommer finnas en bar samt ett bokbord. Det kommer självklart finnas representater från bubb.la på plats och åtminstone jag kommer vara där, representerande institutet. Vi ses väl?

Om ni har användarkonto på bubb.la (om ni är redaktörer och/eller är Premium-medlemmar) kan nu stötta detta debattinitiativ, inklusive köpa biljetter här: https://bubb.la/freedomdebate (du behöver vara inloggad för att komma åt sidan). För de som är snabbast att stötta denna väg kommer det erbjudas möjlighet att vara med på efterfest efter debatten.

De som inte är med i bubb.la-familjen än köper sina biljetter här: http://sodrateatern.com/vad-ar-ett-fritt-samhalle/ 

Det finns även ett Facebook-event, för den som vill hålla sig uppdaterad om den stundande debatten den vägen.

Av Peter Strömberg

Freedom lover. =)

2 svar på ”Se Per Bylund i debatt med marxisten Andrew Kliman”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.