Dagens Mises-intervju: David Howden

DSC_0274För dagens intervju på Mises University 2016, träffar vi David Howden, professor i nationalekonomi vid St. Louis Universitys Campus i Madrid och Akademisk Vice President för Mises Kanada. Han jämför Mises Kanada med Mises USA, pratar om invandring och eurons problem – och avslöjar att han inte har en smartphone.

Ingen Smartphone? – hur lyckas du vakna på morgonen?

DAVID HOWDEN: Jag bara vaknar. Ofta i god tid dessutom. Jag kanske är lite gammaldags, men jag använder helt enkelt aldrig en smartphone. Självklart, om jag måste upp tidigt för ett flyg eller andra åtaganden brukar jag sätta en gammaldags klocka, men oftast vaknar jag i god tid. Det kanske hjälper att jag inte sitter uppe halva natten och swipar tinder eller letar Pokémon…?

Absolut. Det är första gången du föreläser på Mises University, vad är intrycket hittills?

DAVID HOWDEN: Det är kul! Riktigt smarta studenter, fantastiska kollegor. Jag har föreläst vid Mises-institutet förut, bland annat på Austrian Economics Research Conference och var en Summer Fellow två år i rad. Vi har drivit Rothbard University i Kanada i tre år, men har färre studenter och undervisningen är på en lägre nivå, så självfallet är det annorlunda att föreläsa här.

Du bor sedan flera år tillbaka i Europa, föreläser vid St Louis Universitys Campus i Madrid, vad säger du om kontroverserna i media och bland libertarianer om flyktingkrisen där och invandring mer allmänt?

DAVID HOWDEN: Haha. Debatten är ganska missriktad, om jag ska vara ärlig. Det finns massor av jobb, särskilt i USA och Spanien som ingen vill göra – särskilt inom jordbruket. Det betyder att antingen måste dessa länder exportera jobb (och därmed tillåta import av grödor från andra länder, samt avskaffa tullar) eller importera arbetare. Vilket också är anledningen till att mexikaner i USA och marockaner i Spanien jobbar inom sådana yrken. Missförståndet sker i att vi måste ge medborgarskap till alla som jobbar i landet – varför måste vi det? Varför låter vi inte bara människor jobba, trots att de inte har medborgarskap? Då slipper vi mycket av de politiska diskussionerna kring bidrag eller välfärd osv. Att bli medborgare är svårt – jag vet av personlig erfarenhet av att flytta från Kanada till Spanien – staten gör det onödigt svårt; och det är för att arbete är helt och håller bundit till idén om medborgarskap. Om jag bara vill jobba i Spanien, behöver vi inte hela den här dispyten kring välfärd eller bidrag.

Vad säger du om euron som valuta? Kommer EU att kollapsa?

DAVID HOWDEN: Nej. Inte en chans. Ett perspektiv som ofta glöms bort är hur EU på ett bra sätt har begränsat staters möjligheter att trycka pengar eller låna helgalet. En ekonomisk kris i Spanien för trettio år sedan hade betytt att staten tryckt pengar för att täcka alla möjliga behov; nu kan de inte göra det, eftersom ECB hindrar dem. Samma sak med lån. Misstagen många gör är att jämföra med andra länder eller något ideal, istället för kontrafaktiska scenarion, där euron inte hindrat stater från hyperinflation. Till exempel, statsskulden är högre i USA och i Storbritannien än genomsnittet i EU, eftersom dessa länder har tillgång till sin egna centralbank och kan göra lite vad de vill. Den begränsningen av staters makt som EU har inneburit har sammantaget varit bra.

DAVID HOWDEN: Jag tror inte heller att EU kommer kollapsa. Jag känner ingen i Grekland som verkligen vill lämna euron och utplåna alla sina besparingar när den nya valutan i så fall kraftigt faller i värde. Dessutom tjänar Tysklands exportsektor på att valutan är lägre än vad en fristående Deutsch Mark troligen skulle vara. Tyskland, förresten, har varit den mest rimliga regeringen i post-Brexit diskussionen – istället för att skuldbelägga och göra det svårt för Storbritannien vill de öppna tullar och fortsätta ha bra handelsvillkor länderna emellan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *