Veckan som förgick, v. 13

Ännu en vecka har gått till historien. Denna vecka inkluderade första April, dagen då den svenska befolkningen inte automatiskt tror på allt som står i media. Så vad innebär det för ”brunhögern på Östermalm”? Ett utdrag ur veckans nyheter visar att Sverige alltid befunnit sig i krig med verkligheten.

Avpixlat-gate

"I Sverige har dom fri och obunden press som främjar mångfald"

”I Sverige har dom fri och obunden press som främjar mångfald”

Avpixlat-gate fortsatte i veckan med oavbruten styrka. DN, godhetens och sanningens försvarare, publicerade en artikel som gick ut på att det var skamligt att en före detta kulturminister tvivlar på att massmedia rapporterar den fulla sanningen, att de mörkar vissa frågor, och att hon således läser alternativa, icke-statssubventionerade, medier, för att få en bredare bild så att hon kan bilda sig en egen uppfattning.

Det går dock inte för sig. Det går inte att ha en kulturminister som inte tror på vartenda ord som massmedia publicerar. Alternativet, dvs. att ha en kulturminister som tänker själv och bildar sin egen uppfattning om saker och ting, är ”groteskt”. Om denna måttstock har några konsekvenser för den nuvarande kulturminister låter vi vara osagt.

Även den före detta kulturministerns man, och hennes före detta kollega, den före detta statsministern Carl Bildt, kom till hennes försvar, och poängterade att hon sannolikt läste icke-statsfinansierad media av samma anledning som självaste Peter Wolodarski, förmodligen till och med i mindre omfattning.

För att göra det ännu lite mer komplicerat inkluderade denna vecka Första April. Det leder till frågan vad Lena Adelsson-Liljeroth och de andra i ”brunhögern på Östermalm” tror på den första April? Tror de fortfarande på allt som står i hatmedia, eller tvivlar de, just denna dag, på hatmedia, till fördel för kvalitetsmedia?

Den relativt nyupptäckta Warhol-Godwin-lagen närmar sig mer och mer sin uppfyllelse: I framtiden kommer alla att vara Hitler i 15 minuter. Vem av dessa tre kommer först bli kallad Hitler?

Oavsett vad politiker tror, så har i alla fall DN i en undersökning finansierad av DN funnit att allmänhetens förtroende för DN är orubbat:

Förtroendet för public service och de stora morgontidningarna är fortsatt starkt, visar en mätning från DN/Ipsos. Det är färre än var tionde som inte litar på dessa medier. Endast 4 procent har förtroende för hatsajten Avpixlat.

Ett utdrag från världens tryggaste land

En ung kvinna drogs in i en bil av 4-5 män men lyckades fly. Detta rubriceras ”en dramatisk händelse”. Så kan det gå.

Ännu en gruppvåldtäkt har inträffat. Polisens presstaleshen kunde inte ursprungligen uttala sig huruvida det var en man eller kvinna som våldtagits. Så kan det gå.

Påkbråk i Stockholm. Polisen blev senare kallad till samma plats då det rådde uppgifter om att något exploderat. De kunde senare berätta att det inte rörde sig om handgranater eller dynamit. Så kan det gå.

Tidiga majbrasor i Uppsala. Man eldar inte med trädgårdsavfall utan bilar. Måhända råder det brist på ungdomsgårdar. Eller trädgårdar. Så kan det gå.

Detta var endast ett axplock, och de som hävdar att detta inte alltid har varit en verklighet i Sverige har en ”fullständigt förvrängd verklighetsbild”. Sverige har alltid befunnit sig i krig med verkligheten.

Eller som vår före detta statsminister — prisat vare Hans namn! — sa: Det ursvenska är blott barbari. Påkbråk, kidnappning, gruppvåldtäkter och bilbränder är lika vanliga och svenska som tussilago på våren.

Egendomsrätt i Det Nya Sverige

Ponera att du äger en bit mark. Ponera vidare att marken du äger plötsligt ockuperas av ett stort antal oinbjudna människor, som bygger upp en kåkstad (och således ökar världens totala rikedom), med allt vad det innebär, och skapar en sanitär olägenhet. Ponera vidare att du går till polisen och ber dem att göra sitt jobb och upprätthålla din egendomsrätt, och således avhysa personerna från platsen.

I ett välfungerande kand skulle ordningsmakten dyka upp och avhysa de oinbjudna från platsen omgående.

Nu lever vi dock i landet Det Nya Sverige där det är rasism att avhysa personer från din egendom, för ja, du vet, egendom är ju stöld, så om någon stjäl det som är stulet är det inte stöld, eller något… Nåväl, efter att polisen tagit otroligt lång tid på sig att agera, och hävdat att man inte kunde avhysa någon eftersom det inte gick att identifiera brottslingar (?), hamnade slutnotan till slut på hela 700 000 kronor. Markägaren, som alltså fick sin mark invaderad utan möjlighet att avhysa någon, tvingas nu stå för halva notan. Resten ska skattebetalarna stå för.

Elvis lever. Kafka också.

700 miljoner i efterlevandepension till ensamkommande barn

Sverige har råd och kommer alltid ha råd. Det är ett axiom. Men fienden försöker sprida propaganda om att Sverige inte har råd. En sak som Sverige alltid har råd med är att ge efterlevandepension till ensamkommande föräldralösa barn från hela världen. Det är en mänsklig rättighet som världens godaste och minst rasistiska folk gärna betalar.

Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll försäkrar oss för säkerhets skull att det inte betalas ut hur som helst. Det ensamkommande barnet måste först på korrekt blanket med namnteckning ”på heder och samvete intyga” att Ja, jag blev föräldralös i Långtbortistan.

Pensionsmyndigheten försäkrar vidare att om fusk upptäcks kommer pengarna krävas tillbaka av barnet. På frågan om fusk någonsin har upptäckts svarar tjäntekvinnan i intervjun att ”Nej jag har aldrig hört talas om det”. Alltså sker inget missbruk. Skönt att veta.

Den principiella frågan, huruvida Sveriges undersåtar ska betala pension till hela världens alla föräldralösa barn, avgörs genom att välja de klokaste tänkbara representanter i allmänna val. Sist undersåtarna avgjorde frågan var för ett och ett halvt år sedan. Då valde de att de vill betala pensioner till alla världens föräldralösa barn.

Sverige skickar sylvass pik till Ryssland med regnbågsfrimärke

Postnord har tagit fram ett nytt frimärke. Kulturarbetaren och expressenjournalisten Jan Gradvall ingick i frimärksrådet; han är nöjd:

– Det intressanta är att man känner att man kan påverka någonting.

Upphovskvinnan till frimärket Lisa Rydell själv:

– Man ska inte vara rädd för att vara politisk. Det är ett viktigt budskap som måste nå ut. Jag tycker att det är jättekul att Postnord bestämde sig för att köra på det. Det känns som ett bra första steg. Man får hoppas att andra tar efter, Ryssland till exempel.

Tilde de Paula i Nyhetsmorgon vill inte vänta på att Ryssland ska komma in i matchen utan bestämde sig i direktsändning för att hon tänker skicka vykort till Putin med pridefrimärket.

Tänk så många sätt det finns att påverkar världen!

Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord:

– De motiv vi sätter på frimärken är en spegling av Sverige i dag. Mångfald är i dag en självklarhet och vi vill manifestera betydelsen av allas lika värde och framhäva människors unika egenskaper och olikheter, säger Ljungberg.

Den som bara vill skicka ett vykort till mormor utan att ”spegla Sverige idag”, eller ”manifestera allas lika värde” får väl välja epost eller personlig leverans.

(Vi vill inte förstöra festen men bara påminna om att Putin inte har förbjudit homosexualitet, utan bara sexuell propaganda i allmänhet riktad mot barn. HBTQ-rörelsen och Tilde de Paula tycks av någon anledning känna sig extra träffade av detta förbud.)

Guillou förklarar att Hamilton är vit

Det finns människor som inte förstår varför agent Carl Hamilton inte kan spelas av en svart skådespelare. Det är en svår fråga som vi överlåter åt Jan Guillou, som uppfunnit Hamilton, att förklara:

Även om Jan Guillou, författaren bakom böckerna om Carl Hamilton, inte var med i själva beslutet om vem som skulle spela romanfiguren, så tror han att diskussionen om ”en svart Carl Hamilton”, dog ganska snabbt:

Varför skulle den diskussionen ha dött ganska snabbt?

– För att han är svart och Hamilton är vit, säger Guillou.

Men varför skulle inte en svart skådespelare kunna spela en Carl Hamilton?

– Carl Hamilton har varit vit i 40 år och det skulle vara väldigt svårt att plötsligt byta hudfärg.

Men Hamilton har ju bytt kropp och ansikte många gånger. Stellan Skarsgård, Peter Haber, Peter Stormare, Stefan Sauk och Micke Persbrandt – de är väl inte särskilt lika varandra?

– Nej, men alla de är vita och Carl Hamilton är en skånsk aristokrat ärligt talat. Han har varit vit sedan 1600-talet och det blir väldigt svårt att ändra på det.

Är Guillou rasist och förlegad och tvivlar på allas lika värde? Han tycker säkert inte heller att Helena Bergström skulle kunna spela svart basketspelare i en dokumentärfilm om Michael Jordan. Kom in i matchen Janne, det är väl ändå 2016 nu?

Varma hälsningar och med önskan om en ny händelserik vecka!

2 kommentarer till ”Veckan som förgick, v. 13

  • Jäkla Putin! Varför har inte tagit efter islams fina kvinnosyn?! Såsom Saudiarabien, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Somalia.

  • Putin blev så arg, så arg att han bestämde sig för att skicka ett gäng osynliga ubåtar till svenska kusten lastade med en och annan hacker som fått i uppgift att kapa Rydells Facebook-konto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *