När Journalister Blir Österrikare

De stora svenska medierna, med SR, DN och SvD i spetsen brukar vara högborgen för inkorrekta och riktigt dumma påståenden om ekonomi. Inga nyheter där.

Men ibland, kanske som av en slump, kanske funnen i en övergiven papperskorg, hittar de sitt journalistiska kall för att kritisera rådande övertygelser – och får till det riktigt bra! Som när Henrik Mitelman på Dagens Industri förra året argumenterade för att deflation var bra – och att centralbankers hets för att med alla medel öka inflationen kanske var galet. Eller när Janerik Larsson i sin populära SvD-spalt höjde Björn Wahlroos’ kritik av rådande Nationalekonomiska forskning till skyarna:

Mycket av det Wahlroos argumenterar för är bortglömt av de flesta. Varför? Jo, politiker slår vakt om sin makt och skyr marknadsekonomins elementa. Generationer av ekonomer och ekonomijournalister har en felaktig utbildning.

Häromdagen var det dags igen, när Fredrik von Schantz på den finansiella nyhetssajten Placera.nu ekade Jeffrey Tucker (och troligtvis ovetande) gav nuvarande oljeprisfall en Mises-analys. När trodde vi att vi skulle se Österrikisk Konjunkturcykelteori i svensk media?

Här är ett utdrag (hela artikeln här):

Överproduktionen ska snarare skyllas på centralbankernas snart ett decennium långa jakt på inflation. Den närmast obegränsade tillgången på billiga krediter har finansierat råvaruprojekt som inte tidigare ansetts lönsamma att dra igång. Samtidigt har centralbankernas ekonomiska stimulanser skapat en artificiell tillväxt på världens finansmarknader.

Nya råvaruentreprenörer har iskallt räknat på dagsfärska parametrar och med pengar lånade till en låg ränta skulle produktionerna bära givet att tillgångspriserna förblev höga.

Med andra ord: penningpolitisk stimulans skickade resurser till investeringar i utvinning av råvaror (särskilt olja och järn), eftersom sådana långsiktiga investeringar är särskilt känsliga för räntesänkningar. När de investeringarna utmynnar i ökad produktion av olja och järn, men det saknas efterfrågan för de produkterna i enlighet med vad ränta som indikator av tidspreferens visade, faller priset snabbt och dessa bolag gör förluster.

I korta drag, än en gång ser vi Österrikisk Konjunkturcykelteori utspelas framför våra ögon.

Trevlig läsning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *