Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

En ekonom vid namn Laffer

 

Lafferkurvan (LvMIs tolkning)

Lafferkurvan (LvMIs tolkning)

En gång fanns det en ekonom som hette Laffer. Runt finanskrisen 2008-9 blev han känd för att ha sagt på TV att en annan ekonom som hette Peter Schiff hade fel. Tyvärr hade Peter Schiff rätt, och Laffer fel. Dock så hade Laffer långt tidigare i sin karriär gjort en kurva, som fick bära hans namn. Den enkla kurvan visade det enkla sambandet att man inte kan höja skatten hur mycket som helst, för till slut så börjar skatteintäkterna sjunka. Vi tycker att detta är en mycket fin kurva (även om man kan diskutera exakt vilken form den torde ha) och har därför dammat av den och erbjuder den nu i färgglad, lättförstådd form. Vi hoppas ni sprider den till era vänner och bekanta som är i behov av ekonomisk förståelse.

Med vänlig hälsning,

/ Edert Svenska Mises-Institut

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

7 kommentarer till ”En ekonom vid namn Laffer

 • Usch nej och fy för Laffer-kurvan. Även om den skulle vara korrekt så är den ju hemsk eftersom den implicerar att det är rätt och riktigt att stjäla, bara man lyckats stjäla så mycket som man kan.

 • Toppen på kurvan skulle vara en skattesats på 30-33 %.

  Helt rätt norpan. Finns det en rättfärdig stöld?

  Senaste galenskapen (bland många faktiskt) är miljöpartisten Tjia Torpe förslag om att införa en internetskatt som ska gå till kulturarbetare. Bortsett från att en sådan skatt bara skulle finansiera kultur som några promille av Sveriges befolkning är intresserad, skulle det verkligen ge något åt kulturen?

  Jag vill hävda motsatsen. Låt säga att jag konsumerar kultur. Om ytterligare skatt drabbar mig kommer mitt utrymme att konsumera kultur minska. Den kultur jag finansierar kommer att få mindre pengar. Motargumentet är att min minskade finansiering kan kompenseras via den skatt jag har betalat. Det är bara det att argumentet glömmer bort den administration som kommer inrättas för att betala ut kompensationer. Rent logiskt borde kulturen få mindre pengar. Det enda som händer är att pengar flyttas från vissa kulturarbetare till andra. Naturligtvis vet vi att de kulturarbetare som står för frihet kommer att få mindre pengar och de som står för en likriktad politisk korrekt kultur kommer att få mer pengar.

 • Om bara pengarna gick dit dom skulle så har ja inget emot att betala 20-30% i skatt/avgift/skyddspeng för att bo i ett vist geografiskt område..

  Sen å andra sidan ser ja hellre att pengarna hanteras av en dator/algoritm än av politiker/människor då dessa aldrig tycks kunna sköta sitt jobb..

  • Då krävs det att du betalar skarpt för de tjänsterna på marknaden, inte tvingas betala per automatik till sektliknande maffias kollekt.

   • Håller med om att i verkligheten så är de säkert smidigast och minst error en helt privat marknad, säger bara vad jag personligen skulle va villig att betala.

    Skulle inte förvåna mig om det kommer företag som säljer ”service paket” för olika områden den dag eller om staten som den är byggd idag försvinner..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *