Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

056 – Grekland, regnbågar, välgörenhet

Sommar, sommar, sommar. Lättsamt pladder utan mål och tema. Blandad påse innehållande Grekland, Euron, inflation, pridemånad, internfeministisk handbok, Riksbankens icke-förvånande lilla räntesänkning, kolonilotter, höns, ankor, värme och sol.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

4 kommentarer till ”056 – Grekland, regnbågar, välgörenhet

  • Om staten måste låna från centralbanken, då tar jag för givet att centralbanken är privatägd, eller har jag tänkt fel?

  • Tack för ett intressant program som vanligt.
    Det vore kul om ni någon gång kunde bjuda in någon mainstreamekonom som t.ex. någon docent eller så i nationalekonomi. Det skulle säkert kunna bli en jätteintressant diskussion.

    Håll upp det goda arbetet!

  • Intressant det där med att staten måste låna för att det behövs en obligationsmarknad att investera i. Har hört det argumentet av folk i försäkringsbranschen där jag jobbar. Framför allt att staten måste tillgodose en marknad för långa obligationer eftersom företagsobligationer endast finns för korta löptider (de allra flesta med löptid 1 – 5 år). Ett försäkringskontrakt kan vara 50-60 år långt och helst vill man matcha den skulden med en obligation på samma löptid. Först lät argumentet rimligt tills jag hörde ett föredrag av George Selgin där han berättade att i slutet av 1800-talet sålde järnvägsbolag i USA obligationer med 100-årig löptid. Detta fungerade beroende på att de då hade en guldmyntfot vilket gjorde att investerarna trodde på att penningvärdet skulle vara intakt 100 år senare. Återigen en situation där staten skapar ett problem som de sedan tar åt sig äran av att fixa..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *