Hyperinflationen i Venezuela i full gång

Venezuela
Venezuela

För den som har hängt med i den internationella ekonomi-rapporteringen ett tag så är det ingen nyhet att det går mycket illa för  Venezuela. Senaste rapporterna säger att växelkursen mot dollarn (vilken kan användas för att indikera förtroende för den egna valutan) har börjat kollapsa. Den officiella inflationen var 69% i December i förra året, men av någon anledning så har centralbanken inte rapporterat sedan dess. Man kan gissa varför. Detta är högst sannolikt sista steget innan valutan förvandlas till konfetti, då valutan nu mer än halverats i värde sedan årsskiftet. Det skulle implicera en inflation på åtminstone 200-300% årligen.

Fram till slutet av förra året så följde valuta-kursen på svarta marknaden (den officiella valutakursen är ett dåligt skämt) den s.k. ”implicita valutakursen” ganska noga, d.v.s. den kurs man får om man delar antalet Bolivar med mängden reserver i utländsk valuta. Därefter har valuta-kursen börjat röra sig allt snabbare mot kollaps – helt enkelt för att befolkningen förväntar sig att staten kommer slösa upp reserverna i utländsk valuta, och därefter fortsätta trycka pengar tills de har förlorat allt värde.

Är detta början på sista fasen i Venezuelas hyperinflation? Det vet vi sannolikt inom 6-9 månader. Tills dess fortsätter det socialistiska paradiset att leverera.

Dela för frihetens skull

11 reaktioner på ”Hyperinflationen i Venezuela i full gång”

 1. Profilbild

  Äsch, Venezuela, liksom alla socialistiska (mar)drömmar, slutar vara riktiga socialistiska/kommunistiska samhällen så fort kollapsen börjar närma sig.

  Riktigt socialism, som vi alla vet, leder alltid till paradiset och när så inte sker, eller har skett historiskt, beror det ALLTID på att det som införts inte är riktig socialism/kommunism. Men nästa gång samma vansinne görs om, då minsann är det riktigt socialism/kommunismen som ska införas.

  Framåt kamrater! Mot det socialistiska paradiset! Nästa gång blir det riktigt socialism/kommunism!

 2. Profilbild

  Men Hans inte kan det där stämma. Venezuela under Chavez skulle ju först lyckliggöra det egna folket och sedan frälsa resten av världen. Menar du att den venuzelanska socialismen skulle vara ett fiasko? Hur undersår det dig att påstå en sådan sak! Din lilla imperialist!

  1. Profilbild

   @Mr_X : Beror på vilken oljepris-manipulering du menar (jag är dåligt insatt i oljemarknaden). Men visst har Venezuela kraschat snabbare på grund av lägre oljepris, eftersom export av olja är det enda sättet att få in utländsk valuta i landet. Sedan sprang folk redan från den egna valutan innan oljan sjönk i pris, men då kanske inflationen höll sig runt 40-50% och inte 2-300%.

   Så oljepriset har skyndat på, men inte orsakat, Bolivarens krasch om du frågar mig.

   1. Profilbild

    @Hans

    Tack för svaret! Jag är inte heller så insatt, jag menar det senaste oljepris-manipuleringen från OPEC, den som stärkte dollarn gentemot många valutor inte minst den svenska kronan, och ja även ryska rubeln givetvis.

   2. Profilbild

    @Mr_X : Att det finns en politisk agenda från OPECs sida kan man nog räkna med. Det är trots allt en statligt styrd kartell. Vad de däremot är ute efter (högre intäkter på sikt? större inflytande politiskt? att sabotera för specifika nationer?) har jag dock rätt svårt att lyckas utröna.

    Sambandet olja – dollar är intressant. Det tycks mig självklart att det finns ett, men fasen vet hur stort/litet det är. Det faktum att oljehandel sker i USD ökar självklart efterfrågan på dollar, frågan är hur mycket. Det intressanta är ju att dollar-hegemonin långsamt är påväg bort. En gång i tiden så var det naturligt för människor i tredje världen att försöka skydda sina besparingar i USD, eftersom dollarn var stabil relativt den egna valutan (och den mest använda valutan i världen). Det gäller uppenbarligen fortfarande i länder som Venezuela. Frågan är vad som händer när andra valutor blir åtminstone lika gångbara.

    Jag kan mycket väl tänka mig att länder i Afrika, där det finns stora kinesiska bolag som investerar, börjar använda yuan som besparingsvaluta istället för dollar. Förutsatt att euron inte kraschar utan stabiliseras kan man tänka sig att även den börjar användas som alternativ-valuta i vissa delar av världen.

   3. Profilbild

    @Hans

    Jag tror (och vet inte) att sambandet mellan dollarn och oljan är rätt stort med tanke på oljans betydelse i dagens industriella värld som det är omöjligt att överskatta. Det är svårt att peka på varför man valt att manipulera priset, men jag tror inte att det behöver vara antingen eller, jag tror man försöker slå många flugor med samma smäll. Har dock svårt att se hur ett lågt oljepris kan vara till gagn för OPEC länderna rent politiskt, det motsatta är sant, (oljekrisen 70-talet), samma sak gäller med att vilja ha högre intäkter på sikt, det gör man ju genom det motsatta. Det jag tror man försöker göra är att temporärt sabotera för länder som har mindre chans att reda ut stormen, även om de säkerligen inte kommer att gå i sank. Inget oljeproducerande land vinner på detta, men alla skadas inte i lika stor utsträckning, vinnaren är givetvis konsumenterna när kartellen går emot själva grundidén med en kartell. Vinnaren är den amerikanska dollarn, förloraren är rubeln, och när jag läste denna artikel tänkte jag att det kanske finns ett samband som inte är alltför långsökt, med att Venezuelas valuta sjunker, självklart inte det ända faktorn precis som sanktioner också spelat roll för Ryssland.
    Kartellen kan fortsätta ta smäll för laget eller snarare dess mästare i all evighet och då måste oljepriset studsta tillbaka och så även rubeln och venezuelas valuta, och dollarn har ingen väg att gå än tillbaka, när oljepriset måste upp. Skriver bara av, kan vara ren strunt också. Kul med feedback, dock.

 3. Profilbild

  Finns det en oljeprismanipulering? Det är svårt att göra sig en bild av konsekvenserna och uthålligheten i nordamerikansk fracking. USA har gjort sig oberoende av mellanösternolja, men för hur många år, och till vilket pris? Över hur lång period fungerar fracking?

  Naturligtvis finns OPEC, och oljeproducenternas försök till monopolpris. Å andra sidan finns saudi, med oljevinster placerade i väst. Dessa vinster/investeringar ska ha avkastning, inte oljesabotage, så saudi upprätthåller oljeproduktionen.

  Ryssland och Venezuela förlorar oljeintäkter på kombinationen av amerikansk självförsörjning och saudis produktion. Som av en händelse stör detta rysk och venezuelansk politik. Är detta oljeprismanipuleringen?

 4. Profilbild

  Om det inte vore för alla onda kapitalister som undanhöll varor från allmänheten hade detta socialistiska projektet lyckats!

  Next time they need to go full commie.

  Med *riktig* kommunism hade det fungerat!

 5. Profilbild

  Ursäkta röran skrev snabbt, ska stå att kartellen inte fortsätta………och skriver bara av mig….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *