Dagens ord : Kapitalisering

Datorerna invaderar?

Datorerna invaderar?

Det är alltid intressant att notera hur vanliga dagstidningar ibland snubblar på ekonomiska sanningar. Oftast ser de ganska yrvakna ut. Det har nyligen observerats att ”datorer slår ut medelinkomst-jobb”. Och det är förvisso sant, men det är en vilseledande rubrik. I själva verket så slår den ut medelinkomst-jobben genom att förvandla dem till höginkomstjobb. För någon med lite ekonomisk förnuft är detta en simpel a-priori sanning. Datorer är vår tids viktigaste kapitalvara. De effektiviserar i princip varenda produktionsprocess som existerar.

Och vad händer när man får ökad kapitalisering? Lönerna stiger. Arbetsuppgifter som tidigare utfördes effektivt nog för att generera ett ”medelinkomst-jobb” kan nu utföras såpass effektivt att det leder till ett ”höginkomst-jobb”. Självklart är detta djupt orättvist enligt alla politiska observatörer, då det ökar ”klyftorna”. Skillnaden mellan utbildad arbetskraft och outbildad arbetskraft blir större, då de utbildade har tillgång till mer och mer kapital. Och det må vara sant – men notera att ingen har fått det sämre. Medel-inkomsttagare har fått det bättre. Och då arbetskraft är en naturligt bristvara kommer detta på sikt att öka lönerna även för låglöne-arbetarna.  Orsaken till att  deras löner ligger stilla i dagsläget går att finna på andra områden, som inflationspolitik och migrationströmmar.

Men att påpeka att kapitalisering ökar mänskligt välstånd är inte särskilt populärt. En sådan sanning gör ingen upprörd, och går inte att bedriva politik på. Bättre då att skrämma människor och få det att låta som att allt kommer bli sämre, och att datorerna (eller ”robotarna”) kommer och tar våra medelinkomst-jobb.

Som stolta anhängare av ett praxeologiskt synsätt på världen tycker vi dock om att påpeka när världen uppför sig precis som man a-priori skulle kunna förutspå. Vi och datorerna tackar Mises för förståelsen.

5 kommentarer till ”Dagens ord : Kapitalisering

  • I det stora hela har ni naturligtvis helt rätt här, och jag håller med om att utvecklingen är mycket positiv. Däremot är jag lika övertygad om att den nya utvecklingen kommer ställa till väldigt mycket problem för väldigt många människor om vårt ekonomiska system inte förändras.

    Jag är helt övertygad om att vi redan nu är i ett samhälle där en ganska liten andel av människorna producerar nästan allt det välstånd som resten av samhället lever på (bara det att detta är dolt på grund av skatter och regleringar). Inom något årtionde kommer den gruppen som producerar värde sannolikt vara extremt liten. Att den nya tekniken skapar ett värde som utgör en potentiell vinst för nästan hela samhället är klart. Däremot är jag långt ifrån säker på att det kommer behövas speciellt många människor för att driva runt detta.

    • Glömde stänga -taggen efter förändras. Var inte meningen att skriva hela inlägget i kursiv stil 🙂

  • Lågavlönade betalar samma moms som högavlönade, har ofta inga ränteavdrag på boendekostnaderna, och kan sällan spara för inköp av nödvändiga kapitalvaror. Men staten och fackföreningarna låtsas fåfängligt göra allt för att åtgärda detta med högre realinkomster!… Istället bör förstås alla dessa ”onödiga” skatter, lagregler och restriktioner snarast slopas, för att med stor sannolikhet, öppna massor av nya och innovativa möjlighetsutrymmen… som rimligtvis istället bit för bit bör kunna sänka mat-, boende-, och övriga basutgifter… i takt med att alla fångarna på marknadsarenan släpps fria…

  • Aktiemarknaden med sina robotar har aldrig varit effektivare än nu och börsen går ATH. Varför ökar inte kapitaliseringen i samhället?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *