Veckan som förgick, vecka 12

stupidquestionSammanfattning av vecka 12 i Landet föredetta Lagom — Landet numera Extremum. Landet där Våra Stora Ledare bara klarar av att stifta och verkställa lag när det gäller kvotering av föräldrapenning och krav på att räkna könsorgan på arbetsplatser, men står helt handfallna när det gäller att styra upp våldet i innerstäderna och ghettona de byggt med undersåtarnas skattemedel. Vi rapporterar veckans massaker, den här veckan var det Göteborg som lämnade bidrag. För övrigt var bostadskrisen på tapeten igen, skatten är på tok för låg enligt Aftonblaskan, och feminister talar om kärleksfulla nackskott som lösning på samhällets problem. Bostadskris, skattekris, våldskris. Ännu en helt vanlig vecka i det nya Sverige som gått i krisens tecken.

Bananrepubliken EU tappar (kr)island

Först och främst, vi ber om ursäkt för rubriken. Det är sannolikt så att skvallerpressens rubriksättare har påverkat omdömet. vi tar givetvis på oss allt ansvar, men hoppas att ni har överseende.

Island, landet som så nyligen befann sig i en djup ekonomisk kris, har mot alla odds lyckat ta sig ur krisen och börjat blomstra igen. Hur lyckades de med det? De struntade i alla ”råd” som det internationella samfundet gav, kastade tomater och ägg på sina politiker, avsatte parlamentet, vägrade ersätta sparare för sina förlorade insättningar, och slutligen fängslade de ytterst ansvariga.

När krisen var som allra djupast hördes högljudda röster om att Island måste, ja bara måste, gå med i Euro-samarbetet. Det skulle lösa alla problem, så klart.

Detta är ett vanligt tema som går alla utom Klein-fanatikerna förbi, som ju fått för sig att världen liberaliseras mer och mer för varje kris som kommer. Det är klart, om man med liberalisering menar mer och mer centralstyrning, så har man en poäng. För oss andra som uppskattar när ord används korrekt är det dock bisarrt.

Hursomhelst lyckades Island även se igenom denna propaganda, och hoppade inte på tåget. I veckan drog de dessutom tillbaka sin EU-ansökan, med motiveringen att Islands intressen bättre tjänas utanför den Europeiska Unionen. Just så.

När är det Sveriges tur? Englands? Får vi gissa så är Sverige det sista landet som hoppar av det sjunkande skeppet. Landet med politiker som fortfarande tycker det här med Euron är en jätteball grej som vi bara måste gå med i.

Bostadskrisen

Kaplan, vår resande bostadsminister, har tydligen tröttnat på allt sitt resande och insett att det är dags att börja arbeta lite. Högst olyckligt. En icke-arbetande politiker är en bra politiker. Förvisso kostar denne pengar, men förstör i alla fall inte aktivt samhället.

Hursomhelst har Kaplan kommit på att problemet med bostadsmarknaden, som är en fullständigt sönderreglerad marknad, är den så kallade marknaden och inte regleringarna. Det är så klart en helt väntad ”analys”. Likaså är Kaplans lösning fullständigt uppenbar: mer stat och mindre marknad.

Så klart.

Tillåt oss att dra en liknelse: Det är som att säga att det enda sättet att få Usain Bolt, som just fått benet brutet av staten för att han inte ”delat med sig” ”tillräckligt mycket” till vårdskolaomsorg, att prestera bättre är att såga av honom benen.

Det gamla klassiska påståendet att staten beskattar det som rör sig, reglerar det om det fortsätter att röra på sig, och subventionerar det om det stannar, stämmer således fortfarande.

För att avsluta bostadskrisen, en läsarfråga: Vad händer om vi tar en politikers aktiva bostadspolitik och kombinerar det med en politik där vissa grupper ska få förtur till bostäder?

Skattekrisen

Kaplan är dock inte ensam socialist att ha sett ljuset, framtiden och lösningen på allt. Karin Pettersson, i skvallerblaskan Aftonbladet, har också kommit till insikt. Artikeln avslutas med följande tre meningar.

Sanningen är att välfärden är underfinansierad eftersom svenska folket är ­underbeskattade.

Det svenska folket, som alltså är det mest beskattade folket i världen, eller i varje fall snudd på, beskattas alltså enligt Karin på tok för lite. Om de bara beskattades mer skulle alla problem vara som bortblåsta. Karins lösning kan sammanfattas med att bara man slänger pengar på ett problem kommer det att försvinna. Nej det är värre, för hon verkar inte ha någon insikt om var pengarna som ska slängas på problemet kommer ifrån.

100% skatt ger 100% välfärd. Låt oss beskatta oss till Nirvana! Hallelujah!

Dessutom kan man fråga Karin hur resten av världen löser sina välfärdsproblem. Tanken har kanske aldrig slagit Karin, att det finns andra platser på denna jord där skatten är lägre och där folk ändå inte ligger och dör i rännstenen av svält, sjukdom eller för att giriga kapitalister har tagit deras organ.

Det är som att Karins tankeverksamhet inte sträcker sig längre än att Sverige är ljuset i mörkret, civilisationens fanbärare, den enda platsen på jorden där det är värdigt att leva. Resten av världen är mörk, hemsk, barbarisk och usel. Detta kallas vanligen fanatisk nationalism. Mises.se är villiga att berätta för Karin om resten av världen, så att hon kan bli kvitt sina fördomar.

De med mest pengar betalar inte längre en rimlig andel av varken inkomster eller förmögenhet.

Som vanligt med påståenden av detta slag besvaras aldrig frågan om vad en ”rimlig andel” är. Sannolikt är det upp till Karin och hennes likar att bestämma vad som är rimligt. Varför då? Because feelings.

Nästa stora diskussion i vårt sam­hälle behöver handla om hur de ska få tillbaka den möjligheten.

Notera nyspråket Karin använder sig av. De med pengar ska få ”möjlighet” att betala mer.

Karin vet så klart att de redan har möjlighet att göra det. Karin har också möjlighet att betala mer skatt om hon så vill, fast det vill hon ju så klart inte. För om hon verkligen ville det, skulle hon ju göra det. Nej, det handlar inte om att ge dem möjlighet att betala mer, utan det handlar om att Karin vill tvinga dem att betala mer. Karin förespråkar alltså mer hot och våld, och mindre frihet och möjligheter.

Antingen innebär Karins ordval att hon är fullt medveten om att hon förespråkar våldsanvändning, eller så är hon så lyckligt ovetande om detta att det inte är någon mening att diskutera. Då är det enda som återstår försvar.

Feminister bekänner färg, igen

För alla som inte är fullständigt ideologiskt förblindade, och som har några år på nacken i den verkliga världen (dvs. utanför universitetsvärldens bubbla) är det uppenbart att feminismen, likt alla andra socialistiska sekter, är en våldsbejakande ideologi. Faktum är att det är socialisternas vägran att förkasta aggression och våld som medel, som är deras största problem, och som gör att deras ideologi är dödsdömd och alltid (om den tillåts blomma ut) slutar i fattigdom, svält, kannibalism och dödsläger. Om socialisterna bara förkastade tvång och våld som medel skulle vi inte ha något emot att de håller på.

Fast, så klart, då skulle de ju inte vara socialister längre.

Feminismen talar förvisso inte om en klasskamp, där alla klasser utom den rätta klassen ska utrotas, men den talar istället om en könskamp. Det är det utvalda könets uppdrag att utrota alla andra kön. Det är i grunden en hatiskt, avundsjuk och farlig ideologi, och den måste avslöjas som sådan.

Lyckligtvis görs mycket av detta avslöjande grovjobb av förespråkarna själva. Nyligen twittrade den unge Fi-företrädaren Helmer Jonelid, som enligt egen utsago driver sin blogg helt utan någon baktanke, att han hade satt upp en partiledare på sin ”nacksskottslista” efter att denna uttalat sig om att SD var ett mittenparti. Så får man så klart inte säga, och säger någon något som inte är i linje med ideologin finns det bara en lösning: avrättning.

Eftersom feminismen är en medmänsklig och kärleksfull ideologi måste detta betyda att det är medmänskligt att släpas ut på bakgården och avrättas med ett nacksskott. Man får anta att alternativet vore att torteras till döds i flera dagar istället.

Tack för omtanken, Helmer!

Vi kan även lägga till att partiledaren i fråga var kvinna, men givetvis en kvinna med fel åsikter, så då måste hon ju vara en man, fast hon identifierar sig som kvinna, och om man identifierar sig som kvinna är man kvinna, fast inte om man har fel åsikter. Eller något. Logik är hursomhelst inte relevant i sammanhanget, något som Ludwig von Mises redan påpekade för nästan hundra år sedan: Polylogismens dragningskraft är stark.

Mises talade förvisso om raspolylogism, men det är enkelt att byta ut det mot könspolylogism:

En konsekvent polylogist måste hävda att idéer är korrekta om deras författare är medlem i rätt klass, nation eller ras [eller kön]. Men konsekvens är inte en av deras dygder. [Feministerna] är således benägna att kalla alla de tänkare vars doktriner de håller med om för “[feministiska] tänkare”. Alla andra nedvärderas och kallas för antingen [könsförrädare], klassfiender eller samhällsförrädare.

Löfvén shall overcome i Göteborg

Veckans tragiska skjutning ägde rum i Göteborg, igen. Landsfadern Stefan reste till brottsplatsen för att trösta undersåtarna. Han presenterade en lösning. Gissa nu om det var (1) Skolan måste ta mer ansvar och ska få mer pengar, eller (2) Vi ska införa jobbgaranti så barnen får jobb inom 90 dagar, eller (3) Hårdare vapenlagar. Just det, helt rätt. Alla tre svar är rätt. Oklart varför han glömde (4) Fler fritidsgårdar.

Men pengar, pengar. Alltid är det mer pengar som ska lösa problemet. Och som vanligt i politikvärlden ska man ösa mer pengar på det som går sämst: ”Skolan måste få mer resurser och de skolor som har stora utmaningar ska få ännu mer”. I den privata sfären lägger man ner det som går dåligt och lägger pengarna på det som fungerar bäst. För övrigt har det redan ”investerats” en hel del i just Biskopsgården: 1998 klubbade riksdagen igenom Storstadssatsningen. Biskopsgården fick då 47 miljoner. Året därpå fick Biskopsgården och Rosengård 15 miljoner i EU-projektet Städer i samverkan. ’Make your future’ 2001 hade en budget på 18 miljoner. Den största satsningen kom 2009 när Biskopsgården fick 48 miljoner från EU och 2012 ytterligare 18 miljoner.” Sedan 1998 alltså ca 150 miljoner kronor i extra fickpengar. Fast som en ung man som närvarade vid mötet med Stefan sa: ”Man borde lagt mer resurser här tidigare”.

Blomsterhandlaren Kouros Khodadis har sin egen förklaring på vad felet är:

– Det här är statens fel för att de inte fixat jobb till invandrare, säger han till SVT:s reporter på plats.

Men har inte individerna själva något ansvar?

– Nej, jag tycker inte det.

Efter ett möte gick Stefan ut och skulle lägga blommor utanför restaurangen. Då blev det hotfull stämning och han fick ledas i säkerhet. Och det var tur det, för om något händer stassministern så får vi istället Åsa Romson på tronen, och så riktigt så roligt behöver vi inte ha det.

Cirkus Risk-pank drar vidare

Vi har annorstädes kommenterat Riksbankens ytterligare sänkning av reporäntan till -0.25 procent och där kan du läsa mer nyanserade kommentarer. Vi nöjer oss här med att sammanfatta: Idioter.


Med vårdagjämningen precis bakom oss går vi in i årets ljusaste tid. Kom ihåg att framtiden är ljus. Och med detta önskar vi våra läsare en härlig vecka 13!

3 kommentarer till ”Veckan som förgick, vecka 12

 • Budget för pengar till problemområde:

  Möten för att diskutera problemen: 90 %
  Information till invånarena att de har fått pengar att åtgärda problemen: 10 %
  Åtgärda problemen: 0 %

  Förvisso känner sig de som deltar i diskussionerna sig lyckliga under tiden diskussionerna pågår. Kallas även för ”nyttigt hyckleri”.

  De som är orsaken till problemen lär sig en sak: för varje som dör kommer det mer pengar.

 • Min stora besvikelse över det underhållningsvärde vi berövades när Fi inte kom in i riksdagen har så sakteliga börjat efterträdas av en känsla av hoppfull förväntan allteftersom regeringen Löfven kliver fram och tar sitt ansvar för att leverera den oefterhärmeliga underhållning vi medborgare har kommit att förvänta oss ifrån det demokratiska samtalet :p

 • ”Det grundläggande faktum om idéerna i vänsterpolitik är att de inte fungerar. Därför bör vi inte bli förvånade över att finna vänstern koncentrerad i institutioner där idéer inte behöver
  fungera för att överleva.” – Thomas Sowell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *