Veckan som förgick, vecka 8

Regimnytt

pistolaI Expressen i veckan fick vi reda på att tigerekonomen Anders Borg, skilt sig och nu fått ihop det med en före detta medlem i Army of Lovers. Vi noterar att detta innebär att (minst) två framträdande ”statsmän” haft affärer med Army of Lovers-medlemmar. Vem är nästa person att falla? Vem ska ta sig an Alexander Bard?

Är det nazismens fel?

Sissela N. Blanco, partiledare för F!, lyckades dra en slutsats som hon var ganska ensam om i Sverige. I samband med skjutningarna i Paris och Köpenhamn, som alltså genomfördes av islamistiska terrorister, skrev Sissela på Twitter att vi måste våga prata om nazismen. Eh, jaha?

Eller razismens eller islamismens fel?

Förutom det uppenbart absurda i att skylla terrordåden på nazismen bör man även ställa sig frågan: Talar vi någonsin om något annat än nazism i Sverige? Allt som inte stryker PK-kultureliten medhårs är ju nazism alt. rasism (fast rasism är ju å andra samma sak som nazism). Exempelvis är det säkerligen nazism i sig att påpeka vissa fakta (men så klart inte andra) i samband med terrordåden rörande attentatsmännen. Att säga att de var muslimer är exempelvis nazism, för alla muslimer utför ju inte terrordåd. Alltså är det nazistiskt att peka på detta faktum. Å andra sidan, att säga att de var män är humanism och kärlek, för vi vet att #joallamän. Att sedan en av attentatsmännen var kvinna behöver inte nödvändigtvis vara relevant, eftersom vi enkelt kan förklara det med att hon fostrats i ett samhälle med patriarkala normer.

Eller kanske judarnas fel?

Sissela N Blanco tog senare bort sin tweet och tvittrade istället att det var antisemitismen som hon menade att vi måste tala om, och inte nazismen. Jaha, ok, innebär det att hon menar att vi bör diskutera Statsradions ”judefråga” då? Israles ambassadör fick ju av Den Oberoende Statsradion frågan om judarna själva hade ett eget ansvar för antisemitismen, till mycket förtret. Alla judar har alltså en kollektiv skuld för att vissa personer hatar och vill döda dem. Samtidigt intervjuar Den Oberoende Statstelevisionen en känd jihadist, Adam, som kanske mellanlandar i Sverige för lite gratis sjukvårdskolaomsorg innan han fortsätter sitt jihadäventyr.

Adam berättar att han varit med vid flera avrättningar under sin första tid i Syrien.

– Ja, jag har sett avrättningar många gånger. Det är vanligt i krig att efteråt man har massa fångar, och läget är inte så lätt att flytta fångar och ha fångar och mata fångar, och i islam så har fångar många rättigheter. De ska få äta samma mat som vi, och de ska sova lika bra som vi. Så det kan vara krångligt, och mycket lättare att döda dem istället, vilket man gör.

Ja att vara fånge hos islamister verkar jättemysigt, Adam. God mat och sömn, tills man får huvudet avhugget på Youtube.

Vad säger man?

Vi får innerligt hoppas att Adam slår SÄPO en signal när han ska fortsätta sin jihadsemester. Att ta ifrån honom hans pass, eller spärra in honom för krigsförbrytelser, verkar ju onekligen otänkbart för #joallasvenskar. Att det finns folk som aktivt propagerar för att svenska män som köper sex utomlands i länder där det är fullt lagligt ska straffas i Sverige, medan de inte ens höjer rösten inför personer som ”Adam”, är så klart otroligt hycklande och visar på en djup dubbelmoral.

Allt är med andra ord som vanligt.

Eller helt enkelt bristen på fritidsgårdar?

Allt hopp är dock inte ute. Eva Franchell, ledarskribent på Aftonblaskan, flerfaldig såssealdemokratisk pressekreterare tillika väninna med den tragiskt bortgångna Anna Lindh, har en helt annan förklaring och lösning när det gäller islamismens popularisering. Hon kanaliserar många tidiga socialisters fritidsgårdsutopiska andar och drar slutsatsen att det är avsaknaden av fritidsgårdar som ligger bakom radikalisering. Lösningen borde ju då vara att bygga fler fritidsgårdar, så kommer dessa presumtiva terrorister kunna kanalisera sin terrorvilja till musik och konst istället.

Vi fascineras storligen. Detta med fritidsgårdarnas saliggörande förmåga är ju sedan länge ett stående skämt bland klartänkta individer, och så dyker en människa upp i detta årtionde och hävdar att fler fritidsgårdar är lösningen. Hur gjorde mänskligheten under de tidigare tusentals åren f.Fg (före Fritidsgårdarna) för att dämpa sina små telningars lust att skära halsen av folk?

Ett ord från våra sponsorer

Är du en aspirerande författare som är trött på att alla dina verk ter sig nedsmutsade av heteronormativ smörja? Är du trött på att läsa det du har skrivit och inse att det i själva verket är djupt förtryckande och kränkande för… ja alla!

Förtrösta icke! Genusredaktörerna kommer till din hjälp! Vi låter dem tala för sig själva, det blir mest underhållande så.

– Alla texter, eller väldigt många texter iallafall förstärker samhällsnormerna på många sätt.

Elin Regn står tilllsammans med Frida Öst bakom malmö-baserade Genusredaktörerna. De startade för ett år sedan och erbjuder normkritisk korrekturläsning, och tittar på klass, kön, etnicitet, ålder och funktionsnedsättning skildras, allt utifrån Diskrimineringsombudsmannens diskrimineringsgrunder.

Vi korrekturläste en bok om örtéer sist och där kan t.ex titta på hur författaren förhåller sig till ekonomiska förutsättningar, privilegier och vem boken riktar sig till, den var till exempel väldigt riktad mot kvinnor. Så det går att göra en sådan här läsning av alla sorters texter.

På senare år har flera normkritiska korrekturläsare dykt upp och Elin Regn menar att behovet är stort.

– Det finns ju absolut ett intresse och en nyfikenhet.

– Dels språket, det är många som har fastnat för det här att man kan ersätta man med hen, hur man tillskriver olika karaktärer olika egenskaper trots att de utför samma handling, mojlöbeskrivningar och lite allt möjligt. Men det är utifrån de här diskrimineringsgrunderna som de vill ha hjälp med, sen får författaren ifråga avgöra om de vill ändra det eller inte.

Puss och kram och rosa enhörningar på regnbågar.

PS: Exempelvis hade vi aldrig tillåtit ett företag att sälja tjejsemlor.

6 reaktioner på ”Veckan som förgick, vecka 8”

 1. Joakim Tärnström

  Varför inte skicka denna artikel till Genusredaktörerna och sedan publicera resultatet? Vore jäkligt kul att se!

 2. Precis så vrickat var det i veckan. Hela tanken om ”sunt förnuft”, ”gott bondförstånd” eller ”common sense” känns avlägset i svensk debatt. Tur att det så ofta förekommer i dessa veckoöversikter, då.

 3. Vem lämnar sitt skrivna alster för genusgranskning? Skriver man en text borde man på något sätt även kunna försvara den, eller är man så rädd att få sin text kritiserad att den måste korrigeras politiskt korrekt.

  Det verkar vara eller bli så att de enda som vågar ta ton i sin profession är de som har gått i pension. Vi ska således leva ett liv i tystnad och sedan när vi inte längre kan drabbas av repressalier typ bli av med jobbet, då kan vi sjunga ut. Dags att döpa om pension till bittersion.


 4. Peta in en pinne i brasan
  hämta ett par öl och revbensspjäll
  Tanka bilen, rensa ur förgasar’n
  lappa mina jeans så är du snäll
  Stoppa pipan, hämta mina tofflor
  Tack för kaffet, blev det kvar till dej
  Peta in en pinne i brasan
  och förklara varför du vill lämna mej

  Du får tvätta bilen varje måndag
  jag säger till så snart du blir för fet
  Du ska få hänga med på fotboll nån dag
  Vem älskar väl en kvinna mer konkret?
  Och att jag varenda kväll i veckan
  tar ut din lillasyster är väl fint
  Sitt framför fötterna på mej
  var min söta lilla tjej
  Att tjejjer slåss är inte feminint

  Så peta in en pinne i brasan
  hämta ett par öl och revbensspjäll
  Tanka bilen, rensa ur förgasar’n
  lappa mina jeans så är du snäll
  Stoppa pipan, hämta mina tofflor
  Tack för kaffet, blev det kvar till dej
  Peta in en pinne i brasan
  och förklara varför du vill lämna mej

  Peta in en pinne i brasan
  hämta ett par öl och revbensspjäll
  Tanka bilen, rensa ur förgasar’n
  lappa mina jeans så är du snäll
  Stoppa pipan, hämta mina tofflor
  Tack för kaffet, blev det kvar till dej
  Peta in en pinne i brasan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *