Veckan som förgick, vecka 4

500krVecka 4. Sverige. 2015. Det är mörkt. Det snöar. Riksbanken ger ut sedlar med nazistmotiv. När inte ryssen kommer, då kommer vargen. Skatteverket tvingar inte enbart till sig pengar under hot om våld, utan nu har de i all sin oöverträffade vishet även fastställt vad som utgör den perfekta koppen kaffe. Vi ser även till att uppmärksamma något viktigt, som tyvärr håller på att försvinna. Eller?

Långsökt hyckleri

Wagner kan man förvisso tycka vad man vill om, men det blir högst intressant när utgivandet av de nya 500-lapparna (vi förväntar oss till fullo att tjugokronors-sedeln lär utgå inom kort för att det blir för dyrt att trycka den) föranleder kritik från en operasångerska. Varför? För att den pryds av Birgit Nilsson, i en scen ur Wagners ”Valkyrian”. Att Wagner uppskattades av nazisterna och under sin livstid innehade något tveksamma uppfattningar är det knappast någon som ifrågasätter, men ängsligheten känns något långsökt. En bild på Birgit Nilsson. Som föreställer en scen ur en opera. Som råkar vara skriven av Wagner.

Det roligaste i historien är dock när det uppdagas att Malena Ernman själv (sannolikt i gott sällskap av majoriteten av operasångerskor och -sångare) framfört Wagner. Hoppsan, hyckleri. Typiskt.

Hur skall en centralbank tjäna pengar?

Apropå pengar så har en oanad bieffekt uppdagats av den politiska kampanjen för att få oss att sluta använda kontanter (vilket är den sista resten av riktiga pengar). Riksbanken kan inte göra vinst på utgivningen av sedlar, och riskerar därmed att gå med förlust.  Nu är det förvisso ett ganska dåligt skämt att säga att en bank som har monopol på skapandet av pengar [1] kan gå med förlust, men i dagsläget så ägnar sig i alla fall Riksbanken inte åt att skapa pengar åt sig själv. Inte än, säger vi.

Vargen kommer!

Vi har noterat att den djupt omtvistade vargjakten har påbörjats, efter att alla från EU till miljömuppar till ilskna jägare har försökt bestämma vad som gäller. Vi tänkte därför leverera den libertarianska lösningen på vargjakt :

A ) Vargen befinner sig på dina ägor = Skjut den om du anser att den inte bör vara där.
B ) Vargen befinner sig på någon annans ägor = Skjut den inte utan tillstånd av den som äger marken.

Vi är fullt medvetna om att denna lösning innehåller flera bokstäver än en genomsnittlig politiker eller byråkrat klarar av utan att bli förvirrad, men vi försökte i alla fall. Sedan kan man självklart diskutera icke-juridiska aspekter av vargjakt, som huruvida det är etiskt och under vilka omständigheter, och om man personligen anser att det finns ett egenvärde i att ha varg strövandes i Sverige. Om man är så lagd går det i ett libertarianskt samhälle alldeles utmärkt att plantera in varg på sin egen mark. Vi har dock hört att det är förvånansvärt få markägare som faktiskt vill ha varg på sina ägor, och att det huvudsakligen är miljömuppar som bor i storstäder som vill ha varg på andras ägor…..

Skatteverket beslutar korrekt dosering av kaffe

I ett banbrytande beslut har Skatteverket fastslagit att det från och med nu endast tar 8 gram kaffe för att göra Espresso, och den som använder mer gör sig skyldig till skattebrott. Tror du vi skämtar? Det gör vi inte. Om förbrukningen av kaffe i en kommersiell verksamhet är för hög, så är det bevis för att någon har undanhållit skattemedel. Vi fundera stilla på vilka fler applikationer Skatteverket kan hitta för denna princip, men vi vågar inte lista något på grund av risken att ge dem dumma idéer.

Eftersom Skatteverket uppenbarligen vet mycket om hur man kokar kaffe föreslår vi att Skattemyndighetens alla lokaler omedelbart förvandlas till kaféer, så de kan sluta med otyget att stjäla stora delar av vår inkomst vartenda förbannade år.

Behöver extra lägenhet när frun har mens

Det kan man ju tycka är märkvärdigt. Men är det inte ännu mera märkvärdigt att finna sig i ett land där man måste motivera för hyresvärden varför man som kund vill hyra fler än en lägenhet? Där hyresvärden väljer kunder inte efter profit, utan efter vem som har ”behov”, och har man redan en lägenhet så bedöms man inte ha behov. Men märkligast av allt är att det finns en ”hyresnämnd” där värden måste ansöka om att få göra sig av med en kund som han anser inte har behov av två lägenheter. Vad i hela världen ska man kalla ett sånt land?

Om att uppmärksamma det viktiga

Vi är ju lite annorlunda lagda, så det kan ju bli viss förvåning över vilka saker vi väljer att lägga fokus på. Särskilt om vi skall kommentera på denna artikel om en man som gick bärsärk med en batong när han fick fel mat på Burger King. Men det finns en poäng i den som nästan aldrig lyfts fram i media, nämligen det faktum att han stoppades av civila. I ett samhälle där hjälplöshet och tacksam underkastelse till vem som helst som GÖR NÅGOT! GÖR NÅGOT!, så bör man alltid lyfta fram de tillfällen då civila tar saker i sina egna händer och stoppar våldsverkare. Tyvärr har vi tappat länken, men vi minns särskilt en händelse för ett antal år sedan där fyra yngre killar lyckades rädda en kvinna som blivit överfallen i parken nedanför deras hyreshus. Om minnet inte sviker oss så blev förövaren dock våldsam, vilket ledde till ett behov av att knacka honom i huvudet ett par gånger. Ni ser – civila ingripanden är bättre på alla sätt och vis. Civilkurage är något alla borde öva på. Samhället är trots allt vi. Staten är något annat som vi bör lära oss att klara oss utan.


[1] Tillverkandet av ”baspengar”, d.v.s. riksbankssaldon samt kontanter. För att få vara med och tillverka kreditpengar med tillhörande konjunktur-effekter kan man ansöka om oktroj hos finansinspektionen


7 reaktioner på ”Veckan som förgick, vecka 4”

  1. Skatteverket och kaffe. Vilka korkade dårar rent ut sagt. Om jag driver ett kaffe och i priset för en kaffe även får en påtår då går det år 16 gram kaffe. Jag kommer således ha ett väldigt svinn i min verksamhet som då naturligtvis betraktas som skattefusk. Lägg därtill att jag säkert kokar för mycket kaffe som jag måste slänga eftersom det inte förbrukas av en eller annan anledning.

    1. Wagner var långt före nazismen som sådan, men han hade liknande rasromantiska och antisemitiska föreställningar.

    2. Nationalsocialistiska arbetarpartiet fanns mellan 1919 och 1945. Första året hette det Tyska arbetarpartiet. Partiet bildades av Anton Drexler som föddes 1884.

      Nu får artikelförfattarna till denna artikel reda ut Wagners nazistsympatier.

      1. Fast den enda utredning är om det fanns kopplingar som jag inte lyckades hitta. Den koppling som finns tycks bara vara att ett antal ledande nazister gillade Wagner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *