041: Japan

Vad har Japan med heliga krigare och Sovjetunionen i Afghanistan att göra? Jo, Daniel Fjellström, gäst i denna episod är påläst inom alla dessa områden och delar med sig av sina kunskaper. Tips på hur man känner igen bra sushi.

Dela för frihetens skull

27 reaktioner på ”041: Japan”

 1. Profilbild

  Den har killen pastar alltsa att Afgahnistanier SJALVA vann kriget mot Sovjet? -mar han bra eller? gar han pa nagra slags piller?

  1. Profilbild

   @Nicklas : Folk som frågar om människor de inte känner går på piller, brukar vanligtvis gå på piller, är vår erfarenhet.

   Därtill undrar jag lite vad en ”Afghanistanier” är. Afghaner har jag hört talas om.

   Hur mår du själv?

   1. Profilbild

    @10:29, det var Afgahnerna som besegrade Ryssarna… Ja, han namnde att USA bistod med militara medel, ok. Dock sa ar det sa att utan usa;s ’stinger’ missil sa hade Afgahnerna inte vunnit det dar… (Tack Hans! har bott utomlands for lange.heheh)

   2. Profilbild

    Det är riktigt att det sade i podden att kriget vanns mot både Ryssland och USA. Men vad är att vinna ett krig? Som jag ser det så har USA inte funnit något krig i Irak. De har funnit ett antal slag och likadant i Afghanistan för både Ryssland och USA. Om vi ska köpa en västerländska doktrinen att avsikten med krig mot både Irak och Afghanistan är att införa demokrati, så har det misslyckats.

    Jämför med romarriket. Romarna förde krig av två anledningar. Dels att hela politiken var uppbyggd på militära meriter, en senator skulle skaffa sig sådan för att bli något att tala om. Dels för att skaffa ekonomiska resurser åt Rom. Här kan vi tala om att Rom vann sina krig. De gjord det som var nödvändigt för att införliva ett område i romarriket och sedan levde det området under Roms lagar och både Rom och det införlivade området drog ekonomiskt nytta av alliansen.

 2. Profilbild

  Förutom Gud/Allah hade nog talibanerna och mujahedin lite patriotrobotar på sin sida mot ryssarna och deras annars effektiva helikoptrar.

  Lite annan hjälp från USA därutöver tror jag.

  …och givetvis de inhemska och ditresta lojala krigarna.

  1. Profilbild

   USA hjälpte till med en hel del vapen. Finns en film om en en amerikans kongressman som var av stor betydelse för denna hjälp: ”Charlie Wilson’s War” Noterbart om den filmen är att de gick bra att skicka vapen och betala för dem, men när den stora uppgiften återstod, att bygga upp civilsamhället, fanns varken vilja eller pengar längre.

 3. Profilbild

  Forresten, finns det nagon sandlada i narheten dar jag kan sticka mitt huvud i? -Jag vill namligen inte fa reda pa sanningen.

  1. Profilbild

   Det är en fullt naturlig reaktion när den socialistisk anpassade världsbilden börjar raseras. Det finns gott om sandlådor på Södermalm i Stockholm. Här dock först efter med något lokalt miljöpartistkontor att sanden är ekologiskt, miljöanpassad och klimatsmart.

 4. Profilbild

  Hur såg dom ekonomiska förutsättningarna för ekonomisk utveckling ut före Meji – restorationen och hur förändrades dessa förutsättningar i och med Meji – restorationen? Tacksam för svar/reflektion

 5. Profilbild

  Jag har alltid trott att USA direkt finansierade Bin Laden och Al-qaida. Har för mig att det alltid dyker upp när man diskuterar ”blowback” och tror Ron Paul har nämnt det flera gånger. Den kopplingen var ju väldigt tacksamma att göra när man kritserade amerikansk utrikespolitik. Hatar när sanning förstör en bra historia.

  Tänkte jag kunde länka tre historiepodcasts om Japan till den som är intresserad (om det inte är okej att länka andra podcasts här så ta gärna bort denna del).
  Ingen av dem har väl ett speciellt libertarianskt eller praxeologiskt perspektiv men de kan nog ändå uppskattas av den som är intresserad av japansk historia och japansk kultur.

  History of Japan Podcast
  https://historyofjapan.wordpress.com/
  A Shory History of Japan
  http://frug.podbean.com/
  Samurai Archives Japanese History Podcast
  http://www.samuraipodcast.com/

  Det är intressant att alla som diskuterar Japans tre enare (three unifiers) alla har den åsikten att de var psykopatiska empatilösa individer med storhetsvansinne men att det ändå var bra för Japan för att de fick slut på alla krig. Har alltid haft svårt att förhålla mig till det. Kanske kan jämföras lite med hur kejsar August fick slut på alla inbördeskrig genom att mörda alla motståndare och slå ner all revolter. Den fred som varade under Edo perioden brukar kallas Pax Tokugawa som då är en referens till den påstådda Pax Romana som Augustus skapade.

  1. Profilbild

   @Jonathan : Vi tar alltid tacksam emot tips på bra källor.

   Det där med nationers ”enande” ses ju överlag alltid som bra (även så i Sverige, USA, etc.), men det beror ju helt på vad man är ute efter.

   Visst kan det finnas vissa fördelar med centralisering – vill man bygga upp statsapparater och byråkratier så betyder det ju garanterat ”framsteg”. Och ofta följer ju byggandet av vägar och infrastruktur, även om det kanske inte är de vägar folk vill ha, utan staten vill ha, och inget som någon egentligen efterfrågar….

   Så man kan ju säga att staten är ”bra”, om man vill få skapat saker som ingen vill betala för. För eftervärlden, som får ärva vägar, hamnar, stadsdelar, departement och whatnot, som inte skulle byggts om folk fick välja själv så ser det ju gärna ut som om det var bra att staten enades och kunde starta stora projekt.

   Men det är en ”forgotten man”-fallacy. Eller helt enkelt det trasiga fönstret igen. För vi vet inte vad som skulle byggts istället – utan ser bara det som faktiskt skedde. Staten centraliserades, och vissa effekter som ser bra ut uttolkas. Det är därför det är viktigt att försöka sig på kontrafaktiska resonemang.

   Pax Romana och Augustus måste vi ta upp i något avsnitt, framför allt för att man skulle kunna hävda att vi inträtt i ett liknande skede i västerländsk historia.

   1. Profilbild

    Det känns som om det är väldigt lätt att glömma ”the forgotten man” (no pun intended) när man läser historia. Dan Carlin diskuterar det några gånger i hans podcast (Hardcore History). Det är speciellt svårt att känna tillhörighet till personer som dog för flera hundra, eller varför inte flera tusen år sedan. Detta leder till att man får en ganska konstig syn på historien.

    Jag kan t.ex. inte låt bli att tycka att Caesar och Djingis Khan verkar ha varit riktigt ’coola snubbar’. De finns ju så många anekdoter och härliga citat att man inte kan låta bli att beundras av dessa personer. I allt det här glömmer, åtminstone jag, bort det enorma lidande de bidrog till i Gallien (Caesar) och hela Östasien och Mellanöstern (Djingis Khan). Detsamma gäller nog för alla erövrare genom historien.

    Dessutom är ju majoriteten av historien skriven ur centralstatens perspektiv. Då blir det ju lätt så att tyska fogdar som drev in mer skatt och effektiviserad centralstaten måste ha varit positivt för alla i landet 😉

    Tycker allt det här gör det lite svårt att förhålla sig till historien ur ett libertarianskt perspektiv.

 6. Profilbild

  Innan Rom och medan Rom härjade i Gallien var det ett evigt krigande mellan olika stammar. Många stammar lierade sig med Rom för att få dess skydd och slippa ut för plundring från andra stammar. Men för att hålla kontroll på områden utförde Rom straffexpeditioner mot olydiga stammar och kunder utrota hela städer befolkning och göra städerna till dammhögar.

   1. Profilbild

    Jag blev lite entusiastisk om Rom men tyckte sedan att det var ganska irrelevant. Du kan ta bort den om du vill. Det var inledning på ett inlägg som var tänkt att bli längre.

 7. Profilbild

  Hej Hans och Klaus.

  Tack för ett väldigt intressant avsnitt.

  När det gäller varför Japans ekonomi varit så framgångsrik och klarat sig så pass bra, finns det andra teorier jag läst om, som kanske är något av det motsatta vad ni förespråkar. I denna bok under kapitel ”Form och innehåll”: http://www.preservationist-books.com/AL.pdf går författaren genom sin syn på ekonomi och frihet osv där han förespråkar kapitalism och är motståndare till socialism, och tar upp Japan som exempel på framgångsrik ekonomi och bla vad vi bör lära oss av deras system osv. Se fotnot 6, på sid 164 angående hans teorier om Japans ekonomiska framgångar.

  Jag skulle gärna vilja höra er åsikt om den saken. Vore också intressant att höra er åsikt om de förslag till en bättre ekonomi han tar upp i det kapitlet, och vad ni anser om det. Känns som det är i mångt och mycket det ni brukar tala om, fast med vissa skillnader när det gäller frihandel osv.

  Ha det gott.

  Mvh Per

 8. Profilbild

  Kanonintressant, tack för att du delar med dig av dina insikter @ Daniel Fjellström, ser fram emot att få höra mer av dig!

 9. Profilbild

  Hans : Japan kännetecknas väl just av BRIST på naturresurser? De imperialistiska ambitionerna på 1900-talet handlade mycket om att skaffa makt över just naturresurser. Ex är Filippinerna viktigt (gummi framförallt om jag minns rätt).

  1. Profilbild

   @ulle: Helt rätt, och fel av mig. Jag gissar att det fanns nog med resurser för att klara av att stänga av nästan all handel med omvärlden, men det var ju under en betydligt mindre befolkning och andra levnadsförhållanden idag.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *