Ryssland är skyldig att köpa svensk mjölk

milkSveriges Radio levererar idag ett smått underhållande inslag om svenska mjölkbönder. Under hösten har betalningen för mjölken sjunkigt kraftigt p.g.a. att Ryssland som ett svar på sanktionerna ifrån EU stoppat importen av mjölk och mjölkprodukter. Det finns just nu inte köpare för all den mjölk, ost och smör som flödar inom EU. Mjölkbonden menar att:

– Vi ska inte behöva stå för politiska beslut när Putin härjar. Det måste samhället hjälpa oss med, säger Peter Peterson, mjölkbonde utanför Eneryda i Småland.

Stat A genomför alltså sanktioner mot stat B. Stat B svarar genom sanktioner i form av importförbud. Efter att staten har saboterat den fria marknaden är lösingen att stat A ska beskatta invånarna i stat A och subventionera mjölkbönderna i stat A som plåster på såren (finska staten subventionerar just nu p.g.a. detta finska bönder med 1 kr/liter).

Hur klarar sig mjölkbonden då? Jo han skiftar över sin tid och energi på skogen och hans fru har åkt iväg för att jobba som sjuksköterska. Känns som en rimlig åtgärd på en fri marknad om det nu hade funnits naturliga orsaker för att lönsamheten i mjölk gått ner. Men istället ses det som en rättighet att mjölkbönder ska ha rätt att kunna försörja sig med god lönsamhet på mjölkproduktion. Detta är lika befängt som rätten till arbete eller att vi skulle vara skyldiga att köpa pizza av pizzabagaren så han kan leva på sin pizzeria.

Sveriges Radio informerar även oss om att även om vi endast skulle dricka svensk mjölk i Sverige så skulle överskottet fortfarande vara enormt. Bönderna måste få exportera, det är en rättighet. På en fri marknad reglerar sig utbud och efterfrågan automatiskt men på en reglerad marknad så finns det en rätt att producera och vara lönsam på en viss kvot.

Men galenskaperna slutar inte här. Den 1 april slopar EU de nationella mjölkvoterna. Ja det finns alltså nationella mjölkkvoter inom EU om ni inte kände till det. Problemet blir tydligen då att Tyskland, Holland och Storbrittanien fritt kan öka sin produktion när väl rysslandskrisen är över. När kvoterna försvinner så ökar konkurrensen och då är det viktigt för svenska bönder att förutsättningar är densamma som för bönder i andra länder. Så är fallet inte idag. Anledningen till att detta är:

 • högre skatt på drivmedel
 • kommande gödselskatt (klart att vi ska beskatta djurens avföring)
 • fördyrande kostnader för byggnationer
 • beteskrav

Som vanligt rapporterar Sveriges Radio okritiskt ur ett perspektiv som bygger på planekonomi, socialism och en reglerad marknad. I reportaget är det så uppenbart i klartext vad det är som ställer till det för bönderna: staten och dess sanktioner, regleringar och skatter. Men ingenstans i reportaget kritiseras detta, istället är det Rysslands fel som har slutat att köpa mjölk ifrån EU.

Man kan tänka sig att det hade varit rimligare för mjölkbonden att kräva ett stopp på statens sanktioner och ingrepp i marknaden och avskaffande av skatter på drivmedel och gödsel. Om det fortfarande är problem med lönsamheten då så skiftar bonden lämpligen över till skogen istället.

6 kommentarer till ”Ryssland är skyldig att köpa svensk mjölk

 • Fantastiskt! Så det är alltså Putins fel att EU inför sanktioner mot Ryssland grundat på mycket lösa bevis? Det hela börjar påminna om Fawlty Towers eller en Kafka roman full av absurda beskyllningar i fel riktning. Men det är väl den allmänna uppfattningen efter all propaganda som spytts ut att det är offret för sanktionerna Ryssland som är skyldig inte förövarna dvs EU.

 • Patrik, det är precis så som vi bönder resonerar om kompensationer för att politiken har sett till att vi har tappat en viktig marknad. Självklart har vi ingen ”rätt” att tvinga ryssarna att köpa våran mjölk. Men när politiken ställer till det som de gör, så kanske man kan hävda att man som producent ska hållas skadelös?

  En till liten kommentar till huvudtexten. Den gödselskatt som diskuteras gäller (konstigt nog kanske) inte ”djurens avföring” utan kvävet som tillförs via handelsgödsel (eller konstgödsel). För tydligen så går våra vattendrag skillnad på kväve från skit och kväve från konstgödsel.

  Som miljöåtgärd betraktad är en sådan skatt i princip värdelös då det är andra orsaker som avgör hur mycket gödsel som används i odlingen.

  • Problemet med att staten kompenserar bönder är att det blir oskyldiga människors pengar som används. Det är inte jämförbart med om jag som privatperson hade gått runt och skjutit kossor hos svenska bönder, då är det självklart min skyldighet att själv stå för kompensationen. Det mest rättvisa vore att alla som förespråkar dessa sanktioner får kompensera de som drabbas, men så fungerar det ju tyvärr inte.

   Litegrann är det också en fråga om ”what is seen and what is not seen”. Staten är genom sina skatter, regleringar och förbud ansvarig för att ett x antal människor går miste om mer gynnsamma alternativ än de idag har och som ingen vet vad de skulle ha varit, då verkar det för mig oklart varför ”samhället” ska kompensera vissa grupper bara för att de har något mer konkret att peka på.

  • Det mest ologiska är att vi subventionerar en bransch, mjölkproduktion, som inte behövs i den utsträckning som den finns. Kort och gott. Vi behöver inte konsumera de mängder mjölk som vi gör.

   Dessutom. Pastöriseringen förstör mjölken och gör den dålig som kost. Ska vi dricka mjölk borde vi dricka den opastöriserad. Men hur ska det gå till med alla förbud och regleringar kring hur produkter får säljas av bönder direkt till konsument.

 • SVT borde verkligen ta initiativ till en nationell hat-timme, då vi solidariskt och kollektivt på kommando skriker ut vårt hat mot dom som våra allvisa ledare och våra opartiska, objektiva och sanningssägande medier instruerar oss att hata (SD, putin, EU-kritiker, icke-socialister, antiinverventionister och andra farliga element). Tänk vilken fin sammanhållning vi kan få i euroland om vi till exempel odlar vårt rysshat lite bättre! Ett nästa naturligt steg kan bli att använda tv-apparaternas webkameror och ansiktsuttrycksigenkänningsmjukvara för att kontrollera att medborgarna är partilinjen trogen och inte misstror dom sanningar som vårt underbara samhälle bygger på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *