Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Felet är inte hur politiken genomförs

Johan Norberg skriver i dagens metro [1] om utfallet av EU-valet, och hur missnöjes-partier och EU-kritiker har skördat stora framgångar. Analysen tycks mynna ut i att problemet är hemlighetsmakeriet, och känslan av översitteri från de som tar besluten i EU. Detta är symptomatiskt för mycket av den generella synen på EU – om bara EU tog rätt beslut och tog dem på rätt sätt skulle det inte finnas något missnöje. Jag skulle vilja hävda att detta är en radikalt felaktig problemformulering. En korrekt problemformulering innebär ett ifrågasättande av huruvida EU överhuvudtaget har någon legitimitet, ens i ett demokratiskt kontext. Dessvärre finns en ovilja hos näst intill alla debattörer att ta i frågan om EUs vara eller icke vara.

Mer om hur en liberal EU-kritik skulle kunna se ut kommer i en artikel inom kort.


[1] http://www.metro.se/kolumner/felet-ar-det-satt-pa-vilket-politiken-drivs-igenom/EVHneB!fER0vmfHq0AZQ/


Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

3 kommentarer till ”Felet är inte hur politiken genomförs

  • Rimligtvis bör man då också diskutera om Sverige överhuvudtaget har någon legitimitet. Om kritiken är selektiv, är den knappast liberal.

    • Absolut, och det är en mycket intressant diskussion. Det finns ett antal utbrytarrörelser i Sverige. Vet dock inte hur många eller hur seriösa de är. Ex. Republiken Jämtland är ju rätt välkänd, även om det mest verkar vara ett jippo i dagsläget. Är dock på tok för dåligt insatt.

      • Republiken Jämtland är bara ett jippo även om det är ett ganska roligt sådant. Ewert Ljusberg är vår president och han blir återvald varje storsjöyra av ca 123% av befolkningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *