Om att rösta i EU-valet

Nyligen undrade någon vad man skall säga när de frågar vad man skall rösta i EU-valet. Här är mitt tips :

”- Varför röstar du i EU-valet?”

Sannolikt får man då ett svar som handlar om demokratiskt plikt, möjligheten att påverka,  etc. Som libertarian är det lätt att spontant utbrista ”haha, gick du på den!”, men låt oss försöka något lite mer diplomatiskt. Den första relevanta frågan är :

”- Vad är det du vill påverka, och tror du att din röst kommer göra detta?”

De flesta kommer sannolikt svara att de antingen vill förhindra något de ogillar (högerextremism,  övervakning, GMO-grödor, handelshinder, orättvisor, Ryssen kommer, jordbruks-subventioner, korporatism eller en miljon andra möjliga svar). De lär även erkänna att deras röst på det stora hela är relativt meningslös, då de är en bland många miljoner röstberättigade. Slutligen återkommer troligen idén om att det är en demokratisk plikt, eller att det är bättre än att inte göra någonting.

Som libertarian bör det uppenbara svaret här vara att det inte alls är bättre än att inte göra någonting. Vi kan naturligtvis inte göra mycket åt EU-spektaklet i dagsläget, vare sig genom att rösta eller att inte rösta. Vad man dock bör påminna varje person som röstar om är att genom att rösta i ett val där vare sig en enskild individ, eller sannolikt alla individer i Sverige, eller möjligen alla individer i Europa inte har någon påverkan överhuvudtaget så är den huvudsakliga konsekvensen av att rösta i EU-valet att bidra till legitimitet för det system som tillåter och aktivt orsakar det man ogillar[1].

EU-projektet lider redan idag av demokratiskt underskott – det är ett reellt problem för makteliten att så många faktiskt tycks strunta i EU och inte vilja ha något med det att göra. Denna avlegitimering är det enda som i dagsläget knuffar saker i rätt riktning. Så istället för att slösa sin röst på att legitimera hundra saker som man ogillar, och i bästa fall se EU göra en enstaka sak man gillar, så är det moraliskt och strategiskt riktiga att inte rösta överhuvudtaget. Vill man ta det ett steg längre så är det enda rimliga att narras med EU så ofta man får tillfälle, då det är ett halv-marxistiskt, korrumperat, imperialt vansinnesbygge vars enda konsekvens är att flytta makten än längre från medborgarna.

Att dra hela denna harang för någon som undrar något så enkelt som vad man tänker rösta kan tyckas lite överdrivet, så den korta versionen lyder såhär :

”- Eftersom jag inte anser att man skall uppmuntra idioter tänker jag inte rösta på någon alls.”


[1] Då detta är en fiktiv diskussion med en icke-libertarian är det olämpligt att omedelbart ge sig in i en diskussion om det omoraliska i majoritets-röstande som sådant, utan vi nöjer oss med att påpeka att det är kontraproduktivt. När folk blivit tillräckligt arga eller upprörda över makten för att vara villiga att kasta sina djupt hållna övertygelser om demokrati överbord kan man följa upp med att förklara att EU är ett symptom av det underliggande problemet att folk tror att det är moraliskt att bestämma över andra med majoritetsröst.

32 kommentarer till ”Om att rösta i EU-valet

  • Den statsnationalistiska tendensen att ensidigt och selektivt kritisera Bryssel och döma centralmakter efter dubbla måttstockar, är dock oroväckande.

    Är Sverige-spektaklet ett mindre ”halv-marxistiskt, korrumperat, imperialt vansinnesbygge vars enda konsekvens är att flytta makten än längre från medborgarna”?

    Ur den centraliserade monopolistiska enhetsstaten Sveriges perspektiv innebär det, i ärlighetens namn, också centralstatens försvagning och regionernas förstärkning, så frågan är om konsekvensen verkligen är att flytta makten än längre från medborgarna?

    http://www.foreignaffairs.com/articles/52645/john-newhouse/europes-rising-regionalism

    • Det där kommer politikerna försöka övertyga oss om att det är splittring av Europa. Så sade Fredrik Reinfeldt i gårdagens riksdagsdebatt.

  • Jag håller helt med! Jag väljer med stor noggrannhet att inte rösta i EU-valet.
    Kanske vi borde gå dit och lägga en vit a4 utanför vallokalen för att visa att vi inte låter bli att rösta för att vi är lata utan för att vi väljer att inte rösta? Med tiden skulle det kunna bli en kul grej för media att visa. Kanske skriva ”Jag röstar inte” på pappret?

  • Rösta på Sverigedemokraterna.. det är den starkaste rösten mot etablissemanget i detta val.. När ni väljer att avstå från att rösta ger ni mer makt till EU och överstatligheten eftersom dessa grupper blir starkare pga er..

    • När du väljer att rösta på Sverigedemokraterna ger du mer överstatlig makt till dem. Är det så himla smart om det man vill åstadkomma är att bli av med den politiska makten?

    • Eehhhhh….
      Precis som de som hjälpte Hitler ta makten.
      Visst, det var en handling av missnöje om något, men var det så smart så här i efterhand?

    • Politiker är politiker för att de vill ha makt och pengar och status. När de väl tar makten kommer de inte att ge bort detta oavsett vad de sa innan. Detta gäller enskilda politiska partier och rörelser men det gäller även den politiska klassen som helhet. Vänd dem ryggen!

      Det har också det goda med sig att vi inte längre förväntar oss att någon annan skall göra våra liv bra. Vi får söka det goda livet trots politikerna, inte förvänta oss att få det av dem.

  • Godwins lag slog till igen. Men Sverigedemokraterna är bara ytterligare ett socialdemokratiskt parti, som råkar vilja ha mindre invandring. Ser inte meningen i att rösta på dem.

    Och det idiotiska gamla argumentet (som f.ö. Reinfeldt också använder) att det är den som inte röstars fel att oppositionen tar makten är rent och skärt trams. Det är inte mitt fel att folk röstar fram idioter. Visst kan jag förstå att folk ”självförsvarsröstar”, problemet är att det är en illusion. Att byta en grupp klåpare mot en annan grupp klåpare och därmed tro att något är vunnet känns inte riktigt logiskt.

    • Nu är det nog så att det är du, Hans, som är en idiot.

      Ta det nu lugnt och några djupa andetag för det var skrivet som en komplimang.

      En idiot är ett ord som kommer från det antika Grekland och var något som det rådande etablissemanget kallade en person som ville stå utanför etablissemanget. Således exakt vad du vill och jag vill och de flesta andra här på mises.se.

      Med andra ord. Kallar någon mig för idiot så blir jag bara glad.

      • Nej, ”Idiot” var de fria männen som inte nyttjade sin rösträtt. De behövde inte tillhöra ”etablissemanget” eller sträva efter det, det var bara soffpotatisar, helt enkelt.

      • Tackar för den mer specifika definitionen! Men, soffpotatis, skulle det på något sätt vara nedsättande och i sådant fall skulle det vara nedsättande att inte rösta?

  • Tittade några minuter på svt’s direktsända partiledardebatt med anledning av just EU-valet. Jimmie Åkesson ställde då Reinfeldt mot väggen angående att denne inte vill se en ny folkomröstning om EU medlemskap. Svaret blev något i stil med ”Jag anser inte att vi behöver en ny folkomröstning”.

    Så detta vidriga mumintroll anser med andra ord att han har rätten att avgöra när vi skall rösta och om vad, i sann demokratisk anda.

    • Det är precis vad det handlar om. Folket får bestämma i fria val vilka som ska bestämma över dem men inte vara med och bestämma.

      Jag lyssnade också på en del av den debatten och Fredrik sade väldigt många motsägande saker om t.ex. vad demokrati handlar om. Fast han lyckades definiera demokrati ganska bra när han sade att om 27 länder vill en sak och det 28:onde vill en annan sak då får de infoga sig i vad de andra 27 tycker.

      Även om det inte hör till ämnet här så tyckte jag att debatten verkligen visade på sin löjlighet när de talade om gifter i barnamat. EU ska således bestämma vad en burk barnmat får innehålla. Som jag ser på saken. Är man orolig för vad en köpt burk barnmat innehåller då behöver man inte köpa den. Barnmat kan man göra själv. Väldigt enkelt och mycket mycket billigare. Var har informations- och kunskapssamhället tagit vägen?

      • Nej precis, när Åsa Romson tar med sig upp en burk barnmat till talarstolen för att påvisa hur synd det är om alla oroliga föräldrar som har svårigheter att läsa innehållsförteckningen börjar man bli lite smårädd. Men det klart, ju mer folk som slutar tänka själva, desto mer makt kan naturligtvis utövas, a la Nordkorea

  • Rösta Junilistan för att stärka UKIPs grupp i EU parlamentet. Den mest roliga kille att lyssna på förutom mises.se/podcast.

    Junilistan, for a good laugh :-D.

  • Tyvärr har jag fått röstningsplikt inmatat i mig ända sedan modersmjölken. Jag förstår er poäng men i år blir det en röst på Klassiskt liberala partiet. Om jag börjar ladda nu kanske jag klarar att inte rösta i EU-valet som kommer därefter i alla fall. 😉

    • Klassiskt liberala partier? Du får nog upplysa åtminstone mig om vilka de är? Inga i riksdagen och inte PP och knappast FI.

      • Finns ett parti utanför riksdagen som heter liberala partiet (tror deras hemsida heter liberalapartiet.se). De var tvingade att heta Klassiskt liberala partiet på valsedeln eftersom valmyndigheten inte ville att de skulle förväxlas med folkpartiet.

        De brukar dock knappt få några röster så jag kanske borde strunta i att rösta i EU-valet istället 🙂

    • Avdelningen meningslöst vetande : Innan jag gav upp alla föreställningar om att man kunde ”påverka” genom att rösta och att det var moraliskt riktigt så stod jag på KLP/Liberala Partiets riksdagslista (detta var 2010). Jag kunde därmed säga att jag i alla fall inte röstade på någon annan än mig själv.

      Efter att jag givit upp dessa relativt små politiska ambitioner då jag insåg att problemet inte var att folk röstade fel, utan systemet i sig, så hamnade jag här hos mises.se.

  • Bara en snabbfråga under kritiken av SD. Hur tror ni att Sverige någonsin kommer att bli liberalt/libertarian när vi lockar hit människor utan utbildning, erfarenhet, kultur av våld, IQ runt 60-70. Drömmar och löften om aldrig behöva prestera eller ta ansvar utan endast rättigheter om allt ifrån bostad till senaste mobil osv.

    Hur ska de någonsin anamma grundläggande koncept som icke-våldsprincipen, ägande rätt eller negativa friheter?

    Tack gode för deras låga valdeltagande men det kommer snart att ändras. Då kommer de endast rösta på de partiet som höjer deras socialbidrag och beskyller alla deras problem på Sverige och svenskarna.

    • Tror inte många som är aktiva här på mises.se ser nuvarande invandrings – och integrationspolitik som lyckad direkt (majoriteten ser väl snarare all politik som misslyckad). Sen kan man ju å andra sidan ställa sig frågan om just invandrare som grupp är så mycket värre än alla svenssons som anammat demokratin utan att någonsin kritiskt reflektera över det system man lever i. Finns gott om bra böcker om detta, och även artiklar/podcastavsnitt här på mises.se som tar upp problemet med politik som ett sätt att få sin vilja igenom.

    • Okej om jag inte gillar den invandringspolitik som förs i Sverige, men det skulle för mig vara totalt hyckleri för min del att rucka på min princip om äganderätt genom att lägga en röst på något parti i riksdagen av vilka alla inte har någon respekt för äganderätten.

      Faktiskt befinner sig en hemsida som mises.se under risken att bli förbjuden av Sveriges riksdag eller av EU. Jag tänker i alla fall inte vara med och lägga en röst på en ett sådant scenario.

      • Göran : Vi är nog för ointressanta i dagsläget för att någon skall försöka förbjuda oss. Ge det tio år så kanske saker ser annorlunda ut, åsiktskorridoren börjar onekligen bli rätt syrefattig, och vi skräder ju inte orden direkt….

        Den dagen den sorgen 🙂

      • Hans, jag är medveten om att det är ett scenario på lite sikt, men första staget ska alltid tas och jag finner ingen anledning att förse politikerna med skor.

        Dessutom kan det gå mycket fortare än vi tror och då sker det via politikernas kompis i affärsvärlden, dvs. de företag som smör politikerna med pengar, tjänster eller fina positioner efter politikerlivet. T.ex. är upphovsrätten ett stor reellt hot mot ett ”fritt” Internet.

        Jag ansluter mig till dina orden nedan: ”…är emot ALL politik som förs.”

    • abcde : För det första så är det knappast någon som tror att Sverige kommer bli libertarianskt i närtid. Vissa av oss är så pessimistiska så vi tror att det kanske inte ens är möjligt att få ett helt libertarianskt samhälle, utan att det är ett mål som man konstant kommer få sträva efter, men aldrig tiill fullo nå.

      Vad gäller folk utan utbildning så vet jag inte om de är mindre sannolika att förstå sig på själv-ägande-argumentation. Våldskulturer är naturligtvis ett problem, och ett reellt hot mot ALL form av frihet. Vilka det är som kommer hit som har en IQ på 60-70 vet jag inte, mig veterligen ligger alla nationer i hela världen i snitt en bra bit över det.

      Visst är det så att klassisk liberalism och libertarianism är en i huvudsak västerländsk tradition i dagsläget (även om det har funnits frihetliga kulturer på andra ställen genom historien). Det jag frågar mig är vad det är du vill att vi skall säga. Att ”invandringen är ett hot mot ett libertarianskt samhälle” ? Sist jag kollade så är hela Sverige för mellanmjölks-socialism förutom några av oss knäppisar på ytterkanten, så jag ser inte att det skulle göra varken bu eller bä till om det kommer fler människor hit som vill ha mellanmjölks-socialism.

      Därmed inte sagt att vi är ”för svensk invandringspolitik”. På Mises.se är vi generellt konsekventa, och är emot ALL politik som förs. Jag förstår sällan varför folk å ena sidan tror att migrations-politiken skulle vara bättre, å andra sidan sämre än någon annan politik som förs. Majoriteten av all politik som förs är en veritabel katastrof, varför förväntar man sig något annat av migrations-fiaskot?

      Dagens demokrati är på ett eller annat sätt dödsdömd på sikt, när och hur det går åt pepparn är meningslöst att sia om.

  • Kan bekänna att jag aldrig röstat i något EU-val. Om jag var röstberättigad i UK, skulle jag dock förmodligen rösta på UKIP. Trots allt är det bra att sådana som Nigel Farage finns mitt i smeten och häcklar EU samt deras grovt överbetalda onödiga byråkrater.

    Sonen öppnade sitt röstkort, det första någonsin, och då kunde man se att vallokalen ligger en mil ifrån där vi bor. Till övriga val har vi gångavstånd. Ingen i hushållet kommer att rösta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *