Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Per Lindvalls kupp

I en ny artikelSvD Näringsliv skriver Per Lindvall att Riksbanken är ”offside” för riksbanksstyrelsen har inte fattat ett dugg (men det har visst Lindvall). Han kallar också Riksbankens styrränta på 1,0% för en ”högräntepolitik”, så uppenbarligen har Lindvall i alla fall förstått att detta inte är ekonomi – utan politik. Att han däremot anser Centerpartiets ekonomiska politik vara ”i den frihetliga österrikiska ekonomiska skolans anda” är bara kusligt i sin enorma okunnighet. Om det ändå vore så att det fanns någon med ekonomiskt kunnande i Riksdagen…

Som vanligt skriver Lindvall en massa ord: han larmar och varnar och talar om att allt kommer att gå åt skogen. Annars vore han ju ingen rättskaffens keynesian. Men det vore ju på sin plats om han också kunde förklara varför, men det är något som är Lindvall kännetecken: förklaringar är överflödiga. Istället ska vi tydligen ta hans slängar som fakta och kunskap. Men om man läser Lindvall närmast patetiska politiska krönikor så är frågan om han ens har förstått grundkursen i nationalekonomi. (Fast kanske är det så att vi ger honom för mycket ”cred”. Han har antagligen aldrig tagit nämnda kurs.)

Roligast i artikeln är utan tvekan Lindvalls påpekande att en ”hög” ränta är ett alldeles för trubbigt vapen mot en begynnande bostadsbubbla (Riksbankens anledning till att inte sänka räntan). Att han inte förstår att en ”låg” ränta torde vara lika trubbigt, inte minst när räntan redan är skrämmande nära ”zero bound”, är symptomatiskt.

Kanske skulle man skicka ett epostmeddelande till Lindvall och fråga vad han har för belägg för det han skriver. För någon slags grund måste han väl ha, dvs utöver att bara kopiera raljerandena på Paul Krugmans blogg. Jag måste erkänna att det kliar i fingrarna…

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

8 kommentarer till ”Per Lindvalls kupp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *