Kategorier
Radio Mises

001: Fönsterkrossning

Inledning till Radio Mises med Klaus och Hans . Vi presenterar praxeologi, konstaterar att politik är intellektualiserad fönsterkrossning, gratulerar kapitalisten Åsa Linderborg, samt bekantar oss med Frédéric Bastiat, Johan August Gripenstedt, Henry Hazlitt, Franz Oppenheimer, Xenofanes och anarkatten.

Dokumentation

What is seen and what is not seen (Frédéric Bastiat)
Economics in One Lesson (Henry Hazlitt)

27 svar på ”001: Fönsterkrossning”

En synpunkt: ni två har två helt olika energinivåer; Hans borde dra ned lite, så att han matchar Klaus.

Jag får inte nedladdningen att fungera, är det bara jag?

Jag kan utan att ha börjat lyssna på en gång säga att det är onödigt att komma med eventuella klagomål ifall det skulle låta lite nervöst, ansträngt och användas lite väl mycket ”eh” mellan orden och meningarna i början. Jag tror att de flesta behöver växa in i sin roll som radiopratare och jag som tidigare brukade lyssna på en alternativ webbradio märke ganska stor skillnad på de första avsnitten och de längre fram när de ovana radiopratarna blivit varma i kläderna.

Är programmet främst tänkt att avhandla österrikisk ekonomisk teori och personer anknutna till denna skola, eller är det tänkt att stor tyngd skall ligga på analyser av det nuvarande läget och aktuella nyhetshändelser etc? Jag hoppas på en salig blandning, men jag tror att det är roligare att lyssna på hetlevrade och passionerade utspel om mer aktuella händelser och att det är där tyngden bör ligga; det är ju trots allt så man får potentiella sympatisörer att vilja veta mer om vad man har att säga.

Jag hoppas och antar att framtida program kommer att produceras enligt era villkor och att ni inte sätter upp någon viss sändningstabell. Ni gör båda det här på fritiden och jag hoppas att programmen utkommer när något vettigt finns att säga och att ni slipper tumma på kvaliteten för att pressa fram ett avsnitt till en utsatt tid. Förövrigt hoppas jag att längden på programmen varierar och att ni inte bestämmer att alla program skall ligga på precis 45 minuter eller två timmar, behöver ett ämne avhandlas en längre tid så får det ta längre tid, finns det ingenting att säga efter en betydligt kortare tid en annan vecka så är det ju rätt att sätta punkt då istället.

Tack Svanberg, jo nog är vi stela och kalla i kläderna så här i början. Men vi känner på oss att det bara kommer att bli bättre.

Vi har ABSOLUT inga problem att behöva vänta in idéer, vi har ett par sidor med teman vi vill avhandla och listan växer antagligen fortare än vi kan beta av den. Utmaningen är snarare att eftersom vi gör det på fritid att få tid till att spela in det. Vi får se om det blir var eller varannan vecka.

Tanken är inte att prata teori och hålla föreläsning, utan att använda aktuella händelser och historia som illustration av österrikiska principer. På det sättet tror vi det blir både underhållande och informativt.

Vad gäller avsnittens längd så vill vi inte tråka ut folk, men vi har ingen dogmatisk inställning till det hela. Vi är också mottagliga för synpunkter i den frågan från folk som lyssnar. Vi hoppas de berättar om de vill ha längre eller kortare.

Konstruktiv kritik mottages tacksamt. Vi är inte lättkränkta 🙂

Mycket trevlig och uppskattat initiativ! Ett bra första avsnitt om än lite väl raljerande ibland. Övertygade anarkister tycker nog inte att det låter konstigt men om ni vill rikta i till en bredare publik så kanske ni ska hålla er lite mer till sak 🙂

”-Han har nobelpris för övrigt. -Ja, det är klart han har det..” LOL. ”rymdkrigaren” Krugman.

Riktigt bra det här programmet, det måste ni fortsätta med.:)

Tänkte förresten på en sak som du sa Klaus, det var ungefär att om man skulle dubbla mängden pengar över natten och ge det till en person så skulle han kunna köpa upp halva ekonomin. Det stämmer väl inte riktigt, för eftersom de sammanlagda priserna på allt som finns i varje stund är många gånger större än mängden pengar som finns, så borde denna person ändå bara ha råd att köpa upp en bråkdel av ekonomin?

Även om någon rent hypotetisk skulle ha pengar motsvarande hälften av allt som är till salu just nu, så är det ju ändå inte möjlig att lägga ett bud och köpa allt samtidigt. Han skulle ju vara tvungen köpa saker över tid och det betyder ju att pengarna kommer andra till del och att priserna kommer justeras innan han hunnit köpa hälften. Eller har jag missförstått något?

Det är givetvis en MYCKET grov förenkling. Och du har rätt i att jag skulle sagt ”produktionen” istället för ”ekonomin”, och egentligen förutsätter det till och med en ekonomi där produktionen avstannat och det bara finns ett lager med varor man köper ifrån, etc. etc. Men i detta exempel ingår att priserna kommer ca ”dubblas”, och av dessa produkter med dubblade priser kommer han kunna ha råd med hälften.

Principen är att den som får de nya pengar kan köpa saker till nuvarande priser tills det upptäcks att det finns mer pengar då priserna höjs.

Vilken mycket glädjande sändning! Roligt att höra, jag hoppas ni kan fortsätta detta. Tackar för övrigt för länkarna till dessa bas texter. Jag läste the Law tidigare i år. Även fast jag vet vart man kan hitta dom så har detta skakat om i mörkret tillräckligt för att faktiskt printa och läsa. Tack ska ni ha.

Jag gillar idén till en podcast, då man inte alltid hinner att läsa, t.ex när man åker bil eller sitter vid datorn på jobbet och arbetar. Så denna skall fortsätta och jag tycker ni borde sträva efter att tillhandahålla minst 1 podcast i veckan.

Jag tycker ni borde prata mer och förklara mer själva t.ex om när ni talar ”The broken window fallacy”, än att hänvisa till en bok. Då menar jag mer konkret att tillhandahålla exempel och förklara vad konsekvenserna blir och bolla fram och tillbaka så att man som lyssnare förstår. Om ni gör detta kommer ni ut till många fler än bara renodlade liberaler, genom tålamod och en strukturerad pedagogik kommer ämnen som tycks vara svåra att förstå, vara enkla för gemene man.

Mvh

Tycker detta var mycket bra för att vara första avsnittet, men ni hade gärna fått prata längre. Tror en och en halv till två timmar skulle kunna bli bra så att ni hinner gå in lite mer på djupet. Ett avsnitt per vecka hade varit trevligt (men jag förstår om ni inte har tid till att göra två timmar radio varje vecka). Bra att ni lägger upp länkar till rekommenderad läsning relaterad till det som diskuterats också så man kan enkelt kan fördjupa sig på egen hand om man känner för det.

Oj, det tycks finnas rätt stor efterfrågan på vårt argumenterande! Självklart skall vi försöka hinna med så mycket som möjligt. Bakgrundsmaterial och rekommenderad läsning kommer vi naturligtvis alltid lägga upp, vi skall försöka få ut det så fort som möjligt efter att avsnitten går online. Med tanke på de ämnen vi talar om så kommer det i princip ALLTID finnas mer att säga, men vi skall försöka få in så mycket som möjligt.

Får återigen säga att det är mycket rolig med all respons! Vi har i alla fall klargjort att folk överlag inte tycker vi inte skall lägga ned på direkten 🙂

Bra jobbat! Jag ser redan fram emot nästa avsnitt. Om jag får komma med lite konstruktiv kritik, så skulle jag vilja poängtera att det är viktigt att snabbt komma till saken. En alltför lång introduktion/försnack riskerar att skrämma iväg de lyssnare som inte tillhör de ”redan frälsta” så att säga…

Jätteglad att jag hittade denna podcasten av en slump. Lyssnade i bilen och ser fram emot nästa avsnitt redan!
Som föregående talare så tycker jag också att man ska vara försiktig med att raljera då det bara tilltalar de redan övertygade, i bästa fall. Hellre nedtonat och sakligt och med många exempel (i detta fallet på ”broken window fallacy”) så att man enkelt förstår hur det yttrar sig i samhället. Och Hans, hellre tala långsamt men uttänkt än snabbt och fyndigt, det är lättare för lyssnaren att ta till sig. Ett litet tips i all välmening då jag gärna vill höra mer!

Håller på att lyssna igenom alla Radio Mises igen, fantastiskt bra! Dels för att jag saknar Radio Mises och framförallt Hans, men även för att jag saknar en bra svensk libertariansk podcast överhuvudtaget. Har lyssnat på alla möjliga men ingen annan kommer i närheten. Har ni någon att rekommendera så är jag tacksam.

Men framförallt hoppas jag att ni kommer tillbaka, gärna med Hans och Klaus, grymt radarpar, och den gamla goda stilen med inslag som dumstruten men även djupare analyser.

Håller tummarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.