Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Slutet på alla monetära experiment

Hur vet man att slutet på åtminstone ett lands vansinniga experiment med penningpolitik håller på att närma sig? Kanske det faktum att Bank of Japan genom sina vansinniga köp av japanska statsobligationer i princip har utraderat hela marknaden. Japanska staten har nu en enda långivare kvar – centralbanken.

Som Andreas Cervenka i dagens artikel på SvD [1] noterar så har Japan en statsskuld på 240% av BNP, ”rullar” årligen skuldpapper motsvarande 59% av BNP, och snart är den enda köparen den egna centralbanken. Marknaden för japanska statsobligationer är i princip död, eftersom det inte finns någon räntesättning styrs av tillgång och efterfrågan, utan allt kontrolleras av centralbanken, Bank of Japan. Annan statistik för de som är intresserade  : Runt 50% av skatteintäkterna går till ränta på statsskulden, och mer än 50% av hela statsbudgeten är lånad.

Frågvisa som vi är ställer vi oss följande fråga : Vad händer om :

A ) Pris-inflationen stiger till säg 2%, som är det uttalade målet? Vem kommer då köpa japanska statsobligationer som ger < 1% ränta (svar : Bank of Japan, vilket leder till fortsatt stigande inflation)

B ) Vad skall man säga om ett land som går i konkurs om den genomsnittliga räntan på statsobligationer stiger lite drygt 1 %?

Man kan säga vad man vill – klart är att slutspelet börjar närma sig. Självklart kommer det talas om ”reformer” och ”sanering av finanserna”, men faktum kvarstår att det finns ingen nation som har spatserat så nära gränsen till en katastrofal statsskulds-krasch som Japan utan att utlösa den. Det är mycket svårt att inte dra paralleller till andra förlopp i ekonomi-historien då en statsskulds-kris lett till obegränsad finansiering från centralbanken, som lett till en inflations-spiral som blivit ostoppbar. Plötsliga saker kan hända när miljontals investerare samtidigt inser att loppet är kört.

Är saker annorlunda denna gång? Det är svårt att se hur så skulle kunna vara fallet. Japan kommer sannolikt att spränga sin valuta inom ett par år.


[1] http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/11/06/marknaden-ar-dod/


Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *