Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Så gör tullar de rika rikare

TariffAsCorporateWelfareKanske kan det glädja de av er som gillar politisk omfördelning av välstånd att begrunda importtullar?

För att förstå hur tullar omfördelar välstånd behöver man först fundera på vad ekonomiskt välstånd egentligen är. Ekonomiskt välstånd handlar om köpkraft. Ju fler varor och tjänster du kan köpa för dina pengar desto rikare är du. Självklart? Bra, då kan du läsa vidare.

Din köpkraft kan öka på i huvudsak två sätt:

 1. Du ökar dina ekonomiska tillgångar (högre inkomst, arv, vinna på lotteri, aktieutdelning, etcetera).
 2. Priset på de varor du vill köpa går ner.

Ja, du läser rätt, när de reella priserna på din favoritvarukorg går ner blir du rikare utan att du behöver löneförhandla.

Symmetriskt minskar ditt välstånd om priserna går upp. Detta är extra kännbart för de sämst bemedlade i samhället. Om man lever på marginalen och måste vända på slantarna för att få råd med livets nödtorft blir det mycket stor skillnad om priser går upp eller ner. Lägre priser kan då innebära att du får råd att spendera någon vecka på sommaren i en skärgårdstuga tillsammans med barnen. Högre priser kan innebära att du måste dra ner på kvaliteten på eller mängden mat din familj äter.

Importtullar motiveras med att de skyddar svenska företag från konkurrens från företag i andra länder som kan producera varorna billigare. De som uppenbart tjänar på detta är de som äger de skyddade företagen samt de som arbetar på just dessa företag. De uppenbara förlorarna är de som äger de utländska konkurrerande företagen samt de som arbetar där. (Varför det skulle vara en rättvis omfördelning är inte uppenbart för mig.)

Men det finns alltså fler förlorare: Alla övriga i det samhälle som ”skyddas” av importtullarna. Detta eftersom vi blir fattigare av de högre priserna tullarna leder till. Och hårdast drabbas alltså de svagaste i samhället. I fattiga länder orsakar importtullar svält bland landets allra fattigaste.

Importtullar är alltså en politisk omfördelning av välstånd. Ofta från fattig till rik och i övrigt från de som inte har så mycket till de som redan åtnjuter överflöd. Hurra vad bra?

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

3 kommentarer till ”Så gör tullar de rika rikare

 • Mycket bra beskrivning. Jag sysslar med export av mat till Afrika, detta är ett reellt problem, jag avsky tullar.
  På en kartong frysta höns så gör tullarna ca $ 8-9 vilket självklart gör att de fattigaste får svårare att ha råd med våra produkter. När sen Amerikanarna gör all de kan för att förstöra värdet på dollarn så blir det inte precis bättre.
  Jag har lekt med tanken att ta betalt i guld (det är möjligt) fyra kg 22 karats guldsand för en container vore ett bra pris. Det kanske kommer vi är förberedda. Vi får skicka hem betalningen med kurir, det är väl inte optimalt, men kan bli verklighet inom kort.

   • Jo, dollarn är ju nere i 6,31 nu, det går snart inte att använda den skräpvalutan längre.
    Men detta är ju egentligen ofrånkomligt eftersom fed jobbar treskift med att producera ny valuta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *