Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Finland är importberoende

Kolumn i Åbo Underrättelserimport-export-300x300

 

Nu i budgetmanglingstider talas det igenom om hur ”exportberoende” Finland är, hur hårt den globala krisen drabbar en exportbaserad ekonomi som Finlands. Just den här termen har länge varit ett favorituttryck för både politiker och ekonomer. Ju fler gånger man lyckas få in det där ordet, desto klokare är man. Men vad betyder det egentligen? Svaret är enkelt: det betyder att Finland är importberoende.

Tänk på alla konsumentvaror som vi använder här hemma. Varifrån kommer det? Var tillverkas de? I de flesta fall är det någon annanstans än Finland. Vad gäller den tunga industrin är det inte så hemskt mycket bättre. Inte ens våra egna flaggskepp verkar vara så villiga att göra de massiva investeringar som krävs för att hålla industrin igång. Det tillverkas helt enkelt väldigt litet saker i Finland.

Att länder är importberoende beror på samma skäl som varför individer är det. En enskild individ i dagens värld är oerhört importberoende eftersom det är så få saker som den kan göra själv. Vem av oss skulle kunna föda oss själva, till exempel? Vem skulle kunna göra alla kläder själv eller bygga ett hus? För att inte tala om att bygga sin egen TV, dator, telefon, internetmodem etc. Väldigt få och deras levnadsstandard skulle vara katastrofalt låg.

Varje individ importerar allt det som den inte gör själv och finansierar denna import med det den exporterar. Jag själv är skattekonsult. Jag säljer (eller snarare hyr) min tid och min kunskap till min arbetsgivare som i sin tur säljer den vidare till kunderna. Dessa betalar arbetsgivaren och arbetsgivaren betalar mig. Min tid och min kunskap är min exportvara. Betalningen jag får (min lön) använder jag sedan till att importera mat, husrum, kläder, internet och allt det andra jag konsumerar. I likhet med de flesta andra exporterar jag alltså bara en sak, men importerar en stor mängd andra saker.

Kontrastera det mot en eremit som är helt självförsörjande. Han bor i en koja han har byggt själv med sina bara händer och med verktyg han har tillverkat själv. Han äter det jakten, fisket och naturen ger honom. Samma gäller hans kläder. Han träffar aldrig någon annan människa. Han exporterar ingenting, men han importerar ingenting heller.

Så även här fungerar länder på samma sätt som individer. Eftersom det är så litet som tillverkas i Finland måste de som bor i Finland importera det de vill ha från andra länder. För att kunna göra det måste vi exportera något som andra vill ha. Ju mer saker vi vill ha men som vi av olika orsaker inte tillverkar själva, desto mer importberoende är vi.  Och ju mer importberoende vi är, desto mer beroende är vi att av någon annan vill köpa det som vi tillverkar. Om vi tillverkade allt vi ville ha själva så skulle vi inte behöva sälja någonting till utlandet, och då skulle vi heller inte vara exportberoende.

Det finns förstås en mängd saker som det vore rena vansinnet att producera i Finland, såsom tropiska frukter till exempel, men vi har under de senaste decennierna förlorat produktion på grund av att vi själva har gjort det för svårt och dyrt. Enligt BCG kommer Finland att förlora 42,000 arbetsplatser inom tillverkningsindustrin innan 2020. När man är importberoende bör man sträva till att ha så bred exportrepertoar som möjligt, eller så ser man till att de få saker man säljer är av så fantastisk kvalité att ingen annan kan mäta sig med en. Annars kan man plötsligt finna sig i en situation där ingen vill ha det man säljer och då kan man inte köpa något heller. Tyvärr verkar vi vara på väg åt just det här hållet, mer och mer för varje år som går.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

6 kommentarer till ”Finland är importberoende

 • Det är inte svårare än att sluta importera när man inte kan exportera.
  Bytt ut de tropiska frukterna mot ett gott äpple eller hjortron.

  Eller så kan man göra som USA, dvs trycka papper och exportera.

 • I princip ja 🙂

  Det svåra med att sluta importera är att det i regel har den väsentligt negativ inverkan på ens levnadsstandard. Det brukar folk inte alls tycka om.

 • Man ska vara medveten av att efter det bankindustrin och politikerna gick för fiatvalutor till 100% efter guldmyntfoten så är det ett krav från bankindustrin att tillväxten ska vara ca 5% på pappret oavsett vad befolkningen producerar. Om man har garantier om detta från staten så kan man enkelt bygga enorma förmögenheter genom att hävstångseffekten.

  För vanligt folk är det helt oproblematiskt att det efter 7 goda år kommer 7 dåliga år.
  Det klarar inte bankindustrin av då hävstångseffekten skulle slå åt andra hållet och rensa bort hela bankens egenkapital.

  Det är orsaken att staten i dessa perioder måste gå in och trycka papperslappar så att man med inflationen hjälp kan få det att se ut som att tillväxten är på 5%.

  De negativa effekterna av inflationen får pensionärer och handikappade ta.

  Ebba Grön visste detta redan 1980 ”Staten och kapitalet de sitter i samma båt” men de är inte de som ror som ror så att svetten lackar.”

  Så vill man ha en bättre ekonomisk analys än från de stora morgontidningarn så är det bara att ringa upp de gamla punkmedlemmarna.

 • Finland har under en lång tid byggt upp sin export för att fungera i Sovjet/Ryssland. Dit kunde man exportera halvvackra/ halvbra produkter som mottogs mycket väl. I Sovjet var ju den allmänna standarden låg. Vi behövde inte utveckla våra produkter så värst mycket. Det fanns en oändlig åtgång i öst. Visserligen fick vi inte betalt i pengar – utan i sovjetisk olja, zenit-kameror, vapen och Lada bilar.

  Vanliga västländer var tvungna att utveckla sina produkter och helst vara bäst för att få sälja.

  Så en dag märkte Ryssland att det fanns bättre produkter i väst. Där stod vi med våra marimekkotyger och mumingrötallrikar i stora högar.

  Nåja, vi kunde i alla fall exportera världens största fartyg – eftersom vi sålde dem till underpris. Vem vill köpa 100 euro för 70 euro?

  Så kom nokia. En bra mobil – visserligen alltid hopplöst ett halvt år efter i utvecklingen.
  När andra sålde mobiler med 8 mpix kamera visade nokia stolt upp sitt flaggskepp med 5 mpix. Dessutom orka satsa på pekskärm. Men alla finskspråkiga som följde världsutvecklingen i hela Suomi köpte nokia för den var bäst. Besökte man Stockholm såg man hur alla andra märken sakta men säkert tog över. Men som sagt i Finland köpte alla nokia. Synd bara att här inte bor 500 miljoner människor 🙁

  En vacker dag förstod även den mest avlägsna skogsfinnen att nokia inte verkade vara så populär på vår planet förutom i Suomi då förstås.

  Där står vi nu. Vi kanske kan exportera 20 st sisulastbilar eller 200 Helkamacyklar åt någon. Tur i alla fall att våra mumingrötallrikar säljer som aldrig förr. Hoppas ingen kommer på att det är samma gamla vita porslin som vi tejpar på ett nytt motiv var tredje dag. Kanske borde vi göra som med varvsindustrin. Vi säljer allt som vi producerar till underpris.

  Men alla våra fina finska butiker som ju finns i alla fina ITÄkeskus – ClasOhlson, H&M, Dressman, Cubus, XXL, Gigantti, Stadium, Biltema, IKEA, Jysk och säästöpörssi kanske kan rädda oss.

 • Problemet för Finland tycks vara att omställning av industrin tar alldeles för lång tid. Det är knappast brist på kompetent personal eller fungerande juridiskt system som lär vara problemet.

  Min gissning är att det är för dyrt att anställa, huvudsakligen för att staten skall ha för mycket betalt i form av skatter, arbetsgivaravgifter, etc. Det vanliga, helt enkelt.

  Sedan har det självklart inneburit en utmaning för västländer när arbetsmarknaden har globaliserats – inte alla kan längre ha sin egen bilfabrik, mobilfabrik, xxxfabrik, yyyfabrik. Detta BORDE inte vara något problem, så länge man har fria kapital- och arbetsmarknader, och inte en välfärdstat.

  Hmm, okej, jag tror vi ser varför det är ett problem, särskilt häruppe i välfärdsglada Norden…

 • Själv råkar jag ha finländska kompisar som startat en guldgruva i Finland. Tyvärr blev jag engagerad i annat innan, annars hade jag varit anställd där. Planerar att gå i exil till Finland, men min finska fruga är mer tveksam än jag. Vill bo i svensktalande trakter och då ligger Ekenäs och Borgå bra till, men det är dyrt som attan med egen härd i Finland. Finns få hyreslägenheter och de är inte heller billiga.

  Finlands problem kan delvis förklaras av valutan; euro. Många finnar klagar att priserna steg och visst är mycket billigare i Sverige än i Finland. Byggde en altan/terassi i somras, för frugans sommarstuga. Virket var klart billigare här, men inte f*n drar man ett lass dit om bilen saknar dragkrok och installationskostnaden är mycket högre.

  Finnarna har dock klart för sig att kärnkraft är bättre än vindfjollor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *