Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Ny frihetsfilm

P1040397För två år sedan kontaktade mig Erik Bousquet om en idé att göra en film om en bilresa genom Europa frihet som tema. Nyligen kontakted Erik mig igen med den glada nyheten att filmen är klar och finns gratis att se på nätet på deras site GO AROUND AND DO SHIT.COM. I filmen får du uppleva en intensiv bilresa genom Europa blandat med hyllningar till den fria marknaden med referenser till Rothbard och Mises. Nu i augusti beger de sig iväg på nästa resa och det finns möjlighet att donera till bensinen på deras site.

Jag tycker att filmen är mycket bra ur två perspektiv. För det första så visar det att frihetsrörelsen är decentraliserad och att det pågår flera frihetsprojekt parallellt. För det andra så är det ofta enkelt att komma på ideér, men det krävs oerhört mycket mer arbete att genomföra den. Filmen visar att Erik och hans vänner hade uthållighet nog att genomföra projektet så det är bara att låta sig inspireras och starta flera liknande projekt.

Så här beskriver de själva filmen:

A film about amazing markets, our enemy the state and a healthy spirit of defiance! Don’t miss this action packed adventure film, following four friends as they attempt to make the amazing road trip journey from Stockholm to Beirut… and back!

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

9 kommentarer till ”Ny frihetsfilm

 • Oj, så tuffa de är som svär var femte sekund. Kul ändå att de smet in i Syrien, friskt vågat. Men hela filmen var lite för mycket ”supa skallen av sig och göra ogenomtänkta saker” för min smak.

  De talar om varje polis eller statligt anställd som om de vore djävulen själva och framställer samtidigt varenda människa de stöter på som rabiata frihetsälskare trots att den överväldigande majoriteten av dem är rabiata statsdyrkare och ofta anhängare av frihetshatande religioner.

  De saknar helt perspektiv på saker och ting när de framställer gränser såsom världens ondaste ting. Om någon av deras nära och kära blir ihjälslagen i ett framtida anarkokapitalistiskt samhälle hade det kanske varit bättre att bo i en nattväktarstat omgiven av andra nattväktarstater med gränser så att den efterlyste mördaren inte hade hunnit ta sig genom hela världen för att tillslut sitta och sippa på sangria på någon tropisk strand i några år. Om mördaren mot förmodan åker fast så får han ju heller inte frihetskränkas och även efter det att förhandlingarna mellan de olika konkurrerande rättsväsenderna är avklarade och skadeståndet utdömt så är det ju bara för mördaren att lämna landet, skita i att betala och slå sig ned på en plats där ingen vet vem han är.

  Sedan köper jag inte resonemanget om att det skulle vara på grund av staten som vägarna i Turkiet är osäkra. Det har mycket med kultur och typ av stat att göra också. I Sverige har vi förmodligen ett av världens mest sofistikerade säkerhetstänk och det blir ofta rentav överdrivet; men vi har otroligt få olyckor.

  I Turkiet och andra skitländer så är det ju för i helvetet inte ens ovanligt att bussar kör runt med defekta bromsar, sådant tillåts inte i Sverige och förmodligen inte i de flesta andra länder i västvärlden heller. Uppenbarligen så verkar människoliv inte vara värt så mycket i många länder, jag har själv gått förbi tivolin i Turkiet där det finns åkattraktioner som skulle kunna ramla ihop vilken sekund som helst och taxibilarna hade ofta inga säkerhetsbälten. Uppenbarligen så är vissa folkslag i stort behov av en stat med långtgående frihetsinskränkningar eftersom att de själva inte har tillräckligt stor respekt för människoliv för att se till att inte tumma på säkerheten när det gäller liv och hälsa. Frihet funkar inte bland många folkslag, i Bangladesh så rasar byggnader och dödar massvis med fabriksarbetare för att de ägnar sig åt tung industri i byggnader som inte är byggda för detta. Många folkslag är uppenbarligen kollektivt efterblivna oavsett storleken på deras stat och jag undrar ibland på fullaste allvar om det inte vore bättre för alla om de vore västerländska kolonier med omfattande regleringar och tvångsmässiga säkerhetsföreskrifter. Somalia fungerade vad jag har förstått mycket bättre under ett italienskt styre på 30-talet än vad det gör idag, något som verkar gälla för de flesta afrikanska länderna.

  • Håller med Svanberg, och lägger till lite: Vilken skitfilm! Usel filmning, zoomar in och ut, skakningarna, snett och vint, och värst är panoreringarna. Själv blev jag illamående av detta och var flera gånger tvungen att flytta blicken mot något stadigt. Har fyllona filmat med en mobiltelefon?

   Männen verkar vara i 30-års åldern, men beter sig mest som sämre ynglingar i övre tonnåren. Visst, filmtiteln stämmer, de gjorde skit. Själv skulle jag skämmas för att ha laddat upp något så uruselt.

   Vad var bra i denna fyllereseberättelse? Några sekunders ”reklam” för von Mises? Som denna gjordes är det snarare negativ och så vitt jag kan gissa; inga jag känner skulle bli frihetlig efter att ha sett detta…

 • @ Svanberg

  Är svensk säkerhetsfundamentalism och nollvisioner verkligen sofistikerat, och inte efterblivet?

  Och imperialistiska stormaktsbyggen?

  Om gränskontroller är så mycket effektivare än generell brottsbekämpning inom gränserna, borde vi väl upprätta sådana runt byn eller staden där du bor, som alla måste passera för att resa till eller från den?

 • @Halsingen

  Vårt säkerhetstänk är sofistikerat, men jag skriver själv att det ofta blir överdrivet. Men ett långtgående säkerhetstänk är ju kanonbra att ha och det behövs nödvändigtvis ingen stat för det heller, problemet är ju bara att det finns länder där hela befolkningen kollektivt saknar all form av respekt för människoliv. Nollvisioner är efterblivna med tanke på att många olyckor ju är rena självmord, t ex folk som torpederar långtradare.

  Det går som inte att på allvar förespråka imperialistiska stormaktsbyggen, men jag är övertygad om att många länder skulle fungera bättre under ett sådant styre. Angående gränskontroller så tror jag att de är viktiga vid brottsbekämpning men allra viktigast är de förmodligen i områden med omfattande etniska konflikter.

  Jag är väl medveten om att statliga förehavanden kan ha satt permanenta psykiska spår hos vissa befolkningar och att de kan vara roten till en del problem, men att ha en överdrivet förenklad och hatisk bild av även förhållandevis frihetliga stater är bara överdrivet.

 • @ Svanberg

  Vänligen, besvara frågan om du vill införa gränskontroller runt din egen stad eller by?

  Förväxla inte uppsvensk frikyrko- och nykterhetspuritanism med respekt för människoliv. Du behöver bara bege dig utanför norra Sverige för att möta en vardagskultur där lektionerna inte börjar prick, man kör ”italienskt” på vägarna, tar lättare på rökförbudet, ignorerar cykelhjälmtvånget etc.

  Så kallade nationalkonservativa är i själva verket mälardalsdominalister. Man vill gärna pådyvla andra gränskontroller och rörelserestriktioner, men inte ha det där man själva bor. Man ondgör sig ofta och gärna över centralism och kommandoekonomi i Bryssel, men har inga problem med samma fenomen i Mälardalen. O.s.v.

 • @Halsingen

  Det beror ju helt på var jag bor och hur angränsande områden ser ut samt hur stabil regionen är i övrigt. Fanns det massor av zigenare i närheten så skulle jag helst bo i ett gated community, men det är väl bara naturligt att önska ha kontroll över vilka som rör sig i närheten av ens hem?

  Har inget problem med människor av någon etnicitet om de är skötsamma/högutbildade skall kanske tilläggas, men då det samlas många människor av vissa etniciteter så blir det oundvikligen problem.

  I övrigt förstår jag inte vad du snackar om. Att tumma på tider, ignorera rökförbud och att cykla utan hjälm är knappast detsamma som en brist på respekt för människoliv. Det handlar mer om att avstå ifrån viktiga reparationer och säkerhetsföreskrifter av ekonomiska skäl och därigenom utsätta intet ont anande människor för livsfara.

 • @ Svanberg

  Att vilja ha kontroll över vilka som rör sig i närheten av sitt hem, är inte samma sak som att förorda statliga gränskontroller i en avlägsen landsända .

  Eller ens vid din hemstads eller hembys gräns. Det finns inget kollektiv som kan ”äga” hela staden eller byn, eller hur?

  I övrigt är det intressant att du väljer skriva formuleringen: ”Har inget problem med människor av någon etnicitet om de är skötsamma”.

  Är du medveten om att det inte finns något motsvarande ord för skötsamhet på andra språk – inte ens i ett skandinaviskt broderspråk som danskan? Det närmaste man kommer är nog ordet disciplin.

  Skötsamhetsideologin med rötter i nykterhetsrörelsen, som är en hörnsten för den moderna svenska staten, är uppfattningen att vägen till ett bättre samhälle kan systematiskt planeras och kontrolleras.

  På så vis är Sverige – eller snarare Uppsverige, och uppsvenska kulturella normer, som staten påtvingat resten av riket – ur libertarianskt perspektiv mer efterblivet än de flesta andra västländer.

 • Nej, det är inte samma sak, men det är ett sätt. Även i ett anarkokapitalistiskt samhälle så skulle en stad eller by absolut kunna vara kollektivt ägd om medborgarna där frivilligt enades om det. Nu förespråkar jag privat ägande av mark men jag ser inga problem med att staten har monopol på rättsväsendet inom ett område runt vilken den upprättar gränser, trots att nästan all mark inom gränserna är privat ägd. Jag är bekant med problemen med en nattväktarstat men jag vill se ett fungerande konkurrerande rättsväsende innan jag blir anarkokapitalist.

  Finns liknande motsvarigheter till ”skötsam” på andra språk, typ ”diligent”.

 • I am pleased to see some discussion around the film, I am very grateful that it has been posted here. Despite the mainly negative comments, I am glad to see that my film has at least made people think. Perhaps we have different life experiences that lead us to behave and think differently, but I am happy to have made my film and put my thoughts out there for others to judge.

  I make no apologies for my absolute hatred and disgust for statism. Respect for your fellow man and disdain for those who pray upon honest people will lead you directly to my positions, I hope to see you all there one day.

  I am currently on the road again, filming with the same bad equipment, so if anyone cares to help improve the quality of my endeavors, please visit our site (www.goaroundanddoshit.com) and help contribute to the cause. I promise the next film will be better than the last as I gain experience with the medium of film. Please visit the site and leave your thoughts there as well, I am always open to dialogue and especially appreciate any criticisms that will help me improve my craft.

  Best regards from the road,
  Erik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *