Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

En grundkurs i politik

bridgeDet brukar vara allmän praxis för folk som vill studera politik att åka på studieresa till Washington DC. Tanken med ett sådant besökt är att studenten ska kunna bilda sig en uppfattning om hur politik fungerar ”på riktigt”, men även om tanken kanske är god är den felaktig. Washington må vara imperiets hjärta men ett studiebesök där, med syfte att lära sig ”politik”, är i grund och botten inget annat än de väldigt utstuderade, välplanerade och tillrättalagda ”studieresor” som kommunistländerna anordnade för att imponera på utländska fixare och statskramare. Nu precis som då förs man genom grandiosa korridorer och utsmyckade tunnelbanestationer, och får skaka tass med folk ”in the know” osv. Förhoppningen är givetvis att man ska förföras av lögnen om kejsarens fantastiska och ståtliga kläder. Detta ändrar dock inte det oundvikliga faktum att kejsaren faktiskt är fullständigt naken. På få platser är kejsarens nakenhet mer tydlig än i Mexiko. En studieresa till Mexiko skulle inte ge studenten en tillrättalagd uppvisning av stora grandiosa korridorer och fantastiskt utsmyckade tunnelbanestationer. Istället skulle studenten få se det inte fullt så smickrande fabriksgolvet, dvs. politikens innersta väsen. För de som inte har råd att åka på studieresa till Mexiko, och det för övrigt inte helt säkert att vistas där just nu, kan man istället leta på sin externa hårddisk (dvs. http: ), och titta på filmen Herodes Lag.

Herodes lag handlar om en djupt obegåvad person som av sitt parti, PRI, blir skickad till en liten by i Mexiko eftersom den tidigare borgmästaren blivit lynchad av befolkningen. Partiet PRI existerar för övrigt även i verkligheten, och är ett parti som fram tills nyligen hade varit ensamstyrande i hela 71 år, och som nu återigen tagit makten. PRI står för Partido Revolucionario Institucional, vilket kan översättas till ”den institutionaliserade revolutionens parti”. Bara namnet för så klart tankarna till begreppet dubbeltänk i George Orwells roman ”1984”. Och se där, där har vi också den första lärdomen. Dock långt ifrån den sista.

I Mexiko är det allmän kännedom att PRI är själva symbolen för korruption, och att en massa illdåd och attentat har utförts av partimedlemmar i partiets namn. Ändå ”valdes” partiet om och om igen som landets styrande parti. Detta ledde bland annat till att Mario Vargas Llosa kallade Mexiko för den perfekta diktaturen, eftersom folket trodde att de hade något att säga till om medan de i själva verket inte alls hade det. Ytterligare en lärdom!

Hursomhelst, protagonisten i filmen anländer till den lilla slumriga mexikanska byn full av förhoppningar att kunna åstadkomma saker. Makten korrumperar honom dock omgående. När han anländer i byn märker han att statskassan är helt länsad. Det finns inga pengar kvar. Desperat efter råd frågar han partiledningen, som förklarar för honom hur man tillskansar sig pengar: med hjälp av en revolver och en författning. Med sina två nya vapen går han sedan runt i staden och tillskansar sig pengar genom att med ena handen peka i författningen, och med den andra peka revolvern mot sina offers huvud. Betalar de inte kommer han att använda lagen mot dem.

Jag ska inte avslöja mer av filmen utan uppmanar er att se den. Filmen har emellertid en beröringspunkt, eller snarare två, med något jag själv upplevde i Mexiko. En av de saker som borgmästaren lovar att göra för ”sitt folk” är att föra elektricitet till byn. Han ser till att resa en elstople just utanför staden, självklart under pompa och ståt. Det enda problemet är att det inte finns någon el att ”koppla in sig på” i närheten av byn, och stolpen blir stående i all sin ensamhet, fullständigt oanvändbar.

Under ett av mina besök i Mexiko åkte vi genom ett område i Veracruz, en stad i delstaten med samma namn i södra Mexiko, som var helt nedsläckt. Området hade många hus, och gatubelysning, men området var helt och hållet mörkt. Jag undrade varför, och fick förklarat för mig att orsaken till detta var mycket enkel. Det var omval i staden, och det styrande partiet hade använt skattepengarna för att finansiera sin återvalskampanj, och då fanns det alltså inte längre pengar kvar till att betala områdets elräkning. Svindleriet och korruptionen hade alltså väldigt tydliga och uppenbara konsekvenser, vilket innebär att folk i Mexiko generellt sett inte tror det bästa om sina ledare. De vet vilket skrot och korn de är gjorda av och de har en hälsosam dos av förakt för dem.

Men Mexiko bjuder på ytterligare lärdomar. Exempelvis kan man färdas längs motorvägarna mellan de olika städerna i delstaten Veracruz. Vägar som de lokala fixarna välvilligt har försett folket med. Men det är inte det enda som de har försett folket med. De har även försett folket med en herrans massa ofärdiga broar, där det enda som har byggts är själva påfarten till broarna. Själva bron över vägen har dock inte byggts. Faktum är att det inte finns någon väg på någon sida av bron heller. Det enda som finns är två brofundament på varsin sida av vägen, slumpmässigt utplacerade längs motorvägarna på platser där det inte finns något behov av dem. Mycket lustigt. För att stilla min nyfikenhet frågade jag min fästmös far, som var den som körde, varför det fanns så många ofärdiga broar. Svaret jag fick var att en gång i tiden hade en fixare i delstaten beslutat sig för att skapa ett namn om sig. Han ville tydligen bli känd som ”De Tusen Broarnas Guvernör”. Under sin ämbetsperiod åkte han sedan runt i delstaten och invigde broar. Exakt hur många är en öppen fråga, och jag antar att folk efter ett tag tappade intresset. Efter att brofundamenten hade byggts byggdes det dock sällan något mer på själva bron, vilket förklarade de ofärdiga broarna man såg överallt. De få broar som faktiskt byggdes färdigt höll så klart den vanliga statliga kvaliteten, dvs. de var undermåliga och gick nästan inte att använda.

Det hela verkade oerhört dumt, och då jag påpekade detta fick jag förklarat för mig att det inte alls hade att göra med dumhet. Nej, nej och åter nej! Det var i själva verket väldigt genomtänkt. Min fästmös far berättade för mig om ett talesätt han hade, som han hade kommit fram till efter sin tid i Mexiko: när något verkar för dumt för att vara sant då har det nästan alltid att göra med korruption och svindleri. Detta fall var inget undantag. De pengar som skulle gått till att skapa broarna hamnade istället i andras fickor: en del i ”brobyggarens” fickor, och givetvis man får anta att en inte oansenlig del hamnade i guvernörens egna fickor. Tydligen lyckades samma guvernör dessutom vinna delstatslotteriet. Tur, eller hur? Förvisso, men vem som helst kan ju vinna delstatslotteriet en gång. Det som gjorde just denna guvernör så fantastiskt lyckosam var att han vann det två gånger!

Nåväl, detta var bara en kort anekdot. Jag garanterar dig att om du spenderar tid i Mexiko kommer du hitta dina egna anekdoter som säkert bräcker ovanstående med hästlängder. Grundpoängen är dock, för att återknyta till början, att politik överallt är identisk. I grund och botten innebär politik att fixare inom alla partier hävdar en rätt till andras egendom. Korruption i sin tur handlar om utförsäljningen av denna egendomsrätt till högstbjudande, förutom i de fall då fixaren själv tillskansar sig egendomen för egen räkning. Eller som Mencken skrev, att varje val är en sorts förtida auktion av stulna varor.

Det spelar ingen roll om man befinner sig i Washington DC, Stockholm, eller Mexiko. Den enda skillnaden är att den råa politiska verkligheten är så mycket tydligare och brutalare i Mexiko. Många som åker dit och ser detta med sina egna ögon (och ovanstående är som sagt enbart en droppe i havet) kanske ryggar tillbaka. Bra! De har då fått sin första, och egentligen enda nödvändiga lärdom om hur politik fungerar ”på riktigt”.

Politik handlar inte om stora vackra marmorbyggnader, obelisker, gigantiska statyer som avbildar någon särskilt hänsynslös och framgångsrikt trixande fixare. Nej, tar man bort alla rökridåer och illusioner, och ser man igenom alla lögner som bestämt hävdar att kejsaren faktiskt har kläder på sig, fastän det är uppenbart för det öppna ögat att han är naken, ser man tydligt att politik endast handlar om mord, våld, stöld, korruption och svindleri, som ibland försöker rättfärdigas av lite bokstäver på ett papper. Det kan genomföras på mer eller mindre uppenbara och synliga sätt, med mer eller mindre finess och omskrivningar, men det ändrar inte essensen.

Kort sagt handlar politik om en revolver och en författning. Och båda två pekas mot någons tinning.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

8 kommentarer till ”En grundkurs i politik

  • Det är verkligen en ögonöppnare att uppleva det politiska systemet i andra länder. Jag tror att det är kulturella skillnader som gör det så insiktsskapande. Liksom vi ser igenom korruptionen i u-länder så reagerar nog många utlänningar genom våra politikers tomma prat här, som vi vants och avtrubbats av. Kultur kan ju definieras som ”Det vi tar för givet”.

  • Människan har en tendens att vänja sig vid det kloakdike denne sitter i. Efter ett tag är skiten inte så farlig. Tillbringa en längre tid i ett annat land. Vid tillbakakomsten ser man skiten som den är i diket.

    Det skulle vara kul (eller tragiskt) att läsa om Mexicos infrastrukturprojekt ur en socialistisk synvinkel eller demokratiivrares synvinkel. (Samma sak kanske eftersom socialister tycks snacka mest om demokrati.)

  • Tagga ner Nils, tråkigt med nedsättande termer angående hudfärg/etnicitet!

    Nej de bakom piratebay har väl aldrig sagt något mer än viss immaterialrätt är skit…

  • Jonas. Tagga ner med svennandet. =) Blattar kallar varandra för blattar. Knappast nedsättande. Saksamma. Detta verkar vara en fascistisk grupp och undrar varför i h*lvete det marknadsförs på pb. Knappast så att man skulle ha en av Svenska Motståndsrörelsens filmer utlagda där.

  • Aha jag missade att det var folk du kände som du brukar jävlas med… Nej men allvarligt, lägg ner sånt där snack och skäms!

  • Jag kallar saker för vad jag vill på den plats på jorden mina förfäder levt i över 10 000 år. Och nej jag känner inga utomnordeuropeiska-och-utomcentraleuropeiska-invandrare-som-bor-i-förorten. Är det ett lämpligare namn på något vi alla vet att ordet ”blatte” innebär?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *