Vad vi ännu inte har lärt oss av fallet Cypern

Beskattningen av insättningar på Cypern väcker uppenbart kraftiga reaktioner. Makthavare som konfiskerar vanliga människors rikedom?

Tråkigt för spararna på Cypern givetvis. Men, om vi ska vara helt ärliga: när centralbanker, med brett understöd från politiker och andra ideologer, fullbordar samma välståndsöverföring (men utan att påverka kontomedlens nominella värde) genom inflationsdrivande tilltag är domen oftast en helt annan. Varför sviktar här vår konsekvens och vårt omdöme? Är vi verkligen så ekonomiskt ovetande om inflationens verkningar att vi inte kan se detta, rimligtvis ändock klara samband? Varför annars betrakta två till resultatet identiska handlingar som moraliska motsatser?

Tillägg: Ikväll har vi fått reda på att det cypriotiska parlamentet har röstat ner planerna på en (direkt) skatt på bankinsättningar och att man imorgon ska börja diskutera ”alternativa lösningar”. Statsmakten på Cypern har tämligen akuta behov av att fylla på sin kassa och det går inte att inflatera sig ur läget utan grönt ljus från EU, så om man inte snabbt hittar ett sätt att skicka vidare notan till skattebetalare och sparare så lär skuldrekonstruktioner inte vara långt borta. Sett från politiskt håll var det ursprungliga förslaget något av det bästa av två världar genom att det hade gett ett stort inflöde till statskassan samtidigt som det avsevärt hade förbättrat solvensen i och återupprättat förtroende för bankväsendet – allt detta utan att utlösa insättningsgarantin med tak på 100 000 euro. Det återstår alltså att se vilka kaniner som makthavarna drar upp ur hatten härnäst. Vågar man chansa på ett ”hårt villkorat nödpaket” från den europeiska centralmakten? Tyskar, svenskar och nordbor: håll hårt i era plånböcker!

15 reaktioner på ”Vad vi ännu inte har lärt oss av fallet Cypern”

 1. Vi är definitivt så ekonomiskt ovetande. Det blir så uppenbart när pengarna försvinner i stället för att sjunka i värde och på det sättet är Euron rätt bra. Nu blir ledarna tagna på bar gärning.

 2. Jag som inte vet något om Cyperns ekonomi vore lite mer hjälpt av att också få veta något om det. Vad är problemet med Cypern i det avseendet?

  Har de gött banker och samtidigt förskingrat skattepengar? Bättre låta bankerna gå i konkurs och om inte det hjälper skänk/sälj Cypern till Turkiet? Inget Turkiet till EU, hoppas jag.

  Atatürk hade en fiffig lösning på medeltida muhammedanismens kvinnliga huvuddukar. Han förbjöd dem inte, utan tillät horor att bära dem…

  Idag är det islamister som bär dem och det är en politisk uniform, som borde förbjudas om man inte gör som Atatürk gjorde. Bara ett tips i all välmening…

 3. Problemet är ungefär att Cypern har fått in väldigt mycket utländsk kapital i sina banker som bankerna i sin tur har lånat ut till Grekland, samtidigt som politiker har lekt välfärdsstat med extra skatteinkomster.

  Nu får bankerna inte tillbaka sina pengar och staten har för höga kostnader.

  Så nu ska spararna således rånas på sina pengar för att ges till de som har varit slarviga. Det minsta spararna borde få i gengäld är att bli delägande i bankerna med samma procent som de måste släppa ifrån sig.

  Cyperns ekonomi är så liten så den har ingen som helst betydelse för omvärlden. Men det ger en signal till resterande länders befolkning inom EU om vad som kan komma från Bryssel. Det i sin tur påverkar ekonomi i hela EU. Vad händer om folk börjar ta ut sina pengar från bankerna i Spanien, Portugal, Italien m.m.?

 4. Ska bankerna rånas på ”sina” pengar de aldrig haft? Varför inte KK?

  Öh, jag har mer än hundra lakan på vissa banker (Nordea). Ska jag plocka ut stålarna?

 5. Europeiska banker lånade till Grekland (till tysk euroränta).
  Detsamma gjorde Cypriotiska banker.
  Men ryssar lånade till (”satte in i”) Cypern!
  Så i EU tycker man nu att det är bra att ryssarna får ta smällen av dessa dominobrickor.

  Jag vet inte mycket om den där röran, men så ser det ytligt ut för mig nu i alla fall.

 6. Vill bara dela med mig av dagens etatistiska citat. Hittat på polisens facebooksida. Författat en ung svensk kvinna efter att några gjort sig lustiga över vapenamnestin.

  ”Bra idé tycker jag =) ni som tycker att polisen är korkade för att ha kommit på denna idén verkar ju inte tänka längre än näsan räcker med vad ni skriver.. På Facebook är man inte anonym.. Just saying =)”

 7. Det påminner om vem det nu var som sa att om människorna fick veta hur bankväsendet och ekonomin verkligen fungerar så skulle det bli folkstorm direkt. Det var ju uppenbart det som hände nu. Det unika på cypern var ju inte att människorna blev bestulna utan att de fick veta att de blev bestulna, och vi såg ju vad som hände då.

 8. Några ord Roger Akelius säger om Cypernkrisen:

  ”Det har varit känt i några år att några cypriotiska banker lånat ut stora belopp till Grekland. Den nuvarande krisen i EU deriverar från demokratiska system. Regeringar lånar häpnadsväckande belopp för att ge löften. De flesta företag skulle också hamna i kris om de styrdes demokratiskt. Tyvärr har jag inget bättre förslag än Schweiz modell med närdemokrati.”

 9. Tålis
  Problemet är att staten inte längre har råd med det där att folk har sparat sina pengar på bankkonton. Därför pantsätter de nu både den Helige Ande och annan gas för att finansiera nya lån (från Ryssland) i evighet Amen, som en lösning på det där att man redan har för höga lån. De accepterar nämligen inte bara luft som säkerhet…
  Logiskt, va?
  (Apropå den ärkebiskopens förslag idag om att offra den grek-ortodoxa cyperska kyrkans tillgångar på statens altare nu till påsk)

 10. Har nu kollat upp Nigel F. Han beskrivs som Libertian i engelska wikipeda. Har nu lyssnat på fler inlägg av honom och då kan jag skriva:

  Han är inte Libertarian, han förespråkar välfärdsstaten. Dock är han en bra talare och om man inte ens gillar hans budskap, kan man gilla retoriken och hans engelska!

 11. Farage är demokrat och nationalist och mot bank bail outs. Men det är bara anti-EU-verktyg för honom, är jag övertygad om.
  De inavlade och inmutade politikernas ”Nä jag vill samma som alla andra och nej jag har inte gjort nåt och kommer inte att göra nåt!”-retorik har öppnat en enorm lucka för såna som Farage och Grillo (Italien) som istället talar till publiken. Wachtmeister lyckades t.o.m. utnyttja den luckan för över 20 år sen i Sverige. Med samma blandning av vag nationalism, bankkritik och anti-etablissemangsretorik skulle jag vilja säga. Saker och ting ändras inte så mycket genom årtiondena.
  Men lattetanterna på Södermalm och gubbarna på kommunkontoret kommer fortsatt att rösta på sosseborgarna oavsett vad som sägs, förstås. Så länge de har det bra i alla fall…

 12. Nu bör man komma ihåg att de där bankerna är helt konkursmässiga efter de enorma förluster de gjorde på grekiska statsobligationer. På en fri marknad skulle spararna förlora enorma belopp eftersom bankernas skulder till kontoinnehavare och andra vida överskrider deras tillgångar. För att spararna ska få ut alla pengar de sätts in krävs att staten genom så kallad ”insättningsgaranti” går in med pengar, något som dock den cypriotiska staten inte har råd med på egen hand,grund av förlusternas enorma storlek i förhållande till den pyttelilla cypriotiska ekonomin.

  Är det då inte konstigt att libertarianer som ni själva upprörs av om det blivit så att staten inte fullt ut subventionerat spararna genom att insättningsgarantisubventionen begränsats
  genom den så kallade ”skatten”? För den här ”skatten” innebär faktiskt inte att pengar som finns tas, utan att man begränsar mängden pengar som spararna subventioneras med.

 13. Det är inte libertarianskt att förespråka några subventioner av något slag, du har fattat det där helt bakvänt. Libertarianskt är att alla banker nu går i konkurs och alla deras ägare och alla deras insättare förlorar allting som de spekulativt har investerat i den där bedrägeriverksamheten. Samt att staterna defaultar på sina skulder, så att de som lånar ut till stater lär sig en läxa genom att förlora allting, inklusive pensionsspararna som ju då kommer att raderas nästan fullständigt. Bättre lycka nästa gång, livet är ett lärande.

  Och på en fri marknad hade hela den här krisen inte uppstått till att börja med eftersom vi hade haft depositionsbanker, en ränta som motsvarat människors verkliga tidspreferenser och inga stater som skuldsatt sig obetalbart djupt.

 14. Ingemar! Jag tycker det hela visar att insättningsgarantin bara är en chimär. I Cyperns fall kan staten inte garantera den.

  Skulle det ske i Sverige att t.ex. Swedbank och Nordea går i konkurs så kommer vi säkert befinna oss i en situation där de går in konkurs med en massa banker i EU samtidigt. Jag kan gissa att ekonomin då är så dålig att vi får något i stil med hyperinflation. Den pengar vi eventuellt får tillbaka genom insättningsgarantin är då kanske värda 50% av sin ursprungliga köpkraft.

  Insättningsgarantin är av ondo. Folk måste lära sig att sprida sitt sparande på flera olika aktörer och på så sätt i säkra sina pengar. Bankerna kan då inte heller verka så vårdslöst som de gör. T.ex. borde en bank inte vara tillåten att ta inlånarnas pengar och använda i spekulation med värdepapper. Men jag förespråkar inga förbud mot det utan att bankerna deklarera klart och tydligt för mig att av de pengar jag lånar in till dem kommer ett x antal procent eventuellt spekuleras bort på börsen eller något liknande. Spekulerar de med mina pengar då ska jag även ha en större ränta på dem.

  Framförallt ska en banks styrelse och VD gå med skam om de hanterar kundernas pengar vårdslöst om kunderna inte har godkänt det. Idag tror kunderna på insättningsgarantin och skiter i hur bankerna sköter sig.

  Jag sparar lite pengar hos Akelius till 5,5% ränta. Direkt jag säger det till någon så replikerar de direkt att de inte har någon insättningsgaranti. På det svarar jag att ett hyresfastighetsbolag nog är ett stabilare företag än en bank. Går räntan över 5% på bolån i Sverige kommer 1 miljon svenskar inte längre har råd med sina boenden. Vad händer då med banker och vilken typ av bostäder bli det efterfrågan på?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *