Hälsofascismen

Hurra, smöret är slut! Göring i sitt Hamburg-tal: "Malm har alltid gjort ett rike starkt. Smör och ister har på sin höjd gjort folket fett."
Hurra, smöret är slut! Göring i sitt Hamburg-tal: "Malm har alltid gjort ett rike starkt. Smör och ister har på sin höjd gjort folket fett."
Så var det dags igen.

En ny dag för med sig nya dumheter. Dagens dumhet: Skatt, på kött.

Allt detta för att rädda folket från dåliga beslut och, så klart, för att rädda världen. Är det inte barnen så är det världsfred som står på agendan, precis som för vilken Miss Universum-deltagare som helst.

Men inget av detta är egentligen förvånande. Denna hälsofascism är ju ett direkt resultat av den offentligt finansierade sjukvården. Staten tvingar till sig pengar från den produktiva sektorn inom ekonomin. Dessa pengar ska sedan fördelas till diverse tjänster, ex. sjukvården. Givetvis är det bättre ju mer pengar som kommer in, och ju mindre pengar som går ut. Allt som gör hälsofascismen svårare, mer kostsam och mindre hållbar måste så klart förbjudas, beskattas och straffas bort.

Detsamma med rökning. Socker. Vi rör på oss för lite. Hjälmtvång. Etc. Etc. Etc.

Eller ta pensionssystemet. ”Vi höjer pensionsåldern till 75 år!”

Varför?

Först och främst för att de pengar som staten stal i ”förvaltningssyfte” inte längre finns kvar (och, förresten, om jag sätter in pengar hos en privat förvaltare, och förvaltaren spenderar mina pengar, då är det brottsligt). Så för att betala av det man tidigare lovat, tilltvingar man sig nya skattemedel från dagens produktiva sektor istället. Sen höjer vi pensionsåldern till 75 år, så att många hinner dö av innan något behöver betalas ut.

Orsakssambandet är uppenbart, ändå verkar väldigt få inse det.

Hur kan man läsa om detta, dag ut och dag in, hur i princip alla sveriges medborgare dagligen misshandlas av sin järnhandskeförsedda stat, och ändå tro att systemet ”fungerar”?

Dela för frihetens skull

10 reaktioner på ”Hälsofascismen”

 1. Profilbild

  Vår bromskloss till finansminister gör i alla fall sitt jobb här och säger idag nej till både köttskatt och finansskatt. Ännu en av många dumma saker som han inte gjort.

  Borgarna verkar ha planen att göra så lite som möjligt och sakta låta Riksbanken inflatera bort bidragen i välfärdsstaten, så att skattetrycket tynar bort över årtiondena. Man hade kanske kunnat önska sig en lite mer visionär attityd, men man får vara tacksam för det lilla och en politiker som inte gör något är det bästa, näst ingen politiker.

 2. Profilbild

  Jaha nähe. Svenska regeringen röstade tydligen för finansskatten trots att den sa att den var emot. På motsvarande sätt som riksbankschef Stefan Ingves börjat skriva debattartiklar om att räntan är för låg, medan han sänker räntan ännu mer.

  Angående köttskatt så är den typen av förslag bara avsedda för den interna PK-publiken, alltså politiker, politiska byråkrater och politiska journalister. Man vet att uppåt 99% av alla människor hatar ett sånt förslag. Men den 1% som räknas för ens politiska och mediala karriär är däremot väl insatta i PK-logiken, och det är bara de som är publik här. Klyftan mellan den politiska adeln och resten av befolkningen vidgas snabbt nu, och det bådar inte gott för dem. Var och en av dem tjänar dock personligen på att ta nästa extrema steg och vidga klyftan ännu mer. Ingen politiker bryr sig om någon annan politiker, de är alla rivaler och hugger varandra i ryggen vid första bästa tillfälle.

 3. Profilbild

  Det riktigt roliga med sådana här hälsoskatter är att de i stort drabbar de ”fattigast” mest. De är oftast den gruppen som äter sämst – skräpmat. De kommer dessutom inte ändra på sina vanor det minsta. Det blir några biffar mindre per år kanske.

  Sedan tänker jag på att företag som ska hålla reda på olika skatter hit och dit. Det lär inte främja företagandet direkt. Blir bara ökade administrativa utgifter som får läggas på priserna. Även mat som inte ska beskattas blir dyrare eftersom alla varor får vara med och bekosta den ökade administrationen. Så även en vegetarian får vara med och bekosta en köttskatt.

 4. Profilbild

  Politiker tar motsatsställning mot varandras förslag, för att få nånting att sälja. Jag undrar vad vår finansminister fick i utbyte mot att (beordra sin kommissionär att) rösta för finansskatten. Kanske tyskarna lovade att ”EU-tvinga” honom införa även köttskatten mot sin vilja? Han behöver ju en extern förevändning för det: ”Jag är egentligen emot, men..:”

  Aha, säger tysken: ”der Anders ist doch nicht ganz anders!”
  Har vi verkligen en Borg-ärlig regering?

 5. Profilbild

  Hehe, komiskt, rapporten om koldioxidskatt på kött kom från en tant på ”marknadsavdelningen” på jordbruksverket, vad fan gör en ”marknadsavdelning” på en myndighet? Säljer in deras årliga revision av av något regelverk till bönder? Men vadå koldioxidskatt? Fattar inte hur en skatt gör att köttet innehåller mindre koldioxid, de har förvisso koldioxid i förpackningarna för att öka hållbarheten, är det det som är problemet?

 6. Profilbild

  Egensinnig: Det här med att Borg röstat för transaktionsskatten var nytt även för mig. Känner mig lite äcklad, men är inte förvånad.

  Per-Olof: Det kommer nog skatteförslag och (mer) skatt på det vad det lider. Ta ex. den här artikeln, med titeln Skatt på läsk och godis behövs, för barnens skull. Dvs. samma Miss Universum – floskler med syfte att reglera folks beteende så att mindre behöver betalas ut.

  Patrik: Bra fråga… vad exakt har en myndighet för nytta av en marknadsavdelning? 🙂 Sen vet jag inte riktigt hur dom tänker ang. koldioxid och kött men gissar att det har att göra med transporter och produktion. Två artiklar relaterade till ämnet: Öka ditt koldioxidavtryck och Livet förstör planeten av Butler Shaffer.

 7. Profilbild

  Det där om transporternas farlighet hör man ju rätt ofta på teve, funderar vidare i dom banorna på om inte en straffskatt på t.ex.sånt där kolsyrat vatten på flaska vore käckt eller varför inte straffskatt på precis allting. Fast, såklart det har vi ju redan i form av moms på allt (som är lägre på bl.a. kött), statens vägar äro outgrundliga eller hur det nu heter.

 8. Profilbild

  En bra kommentar av Johan Hakelius, som illustrerar den byråkratiska korporativismens utveckling:
  http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3626953.ece

  ”Det mest intressanta med förslaget om kött-skatt skulle därför kunna vara att det utgjorde ytterligare ett exempel på hur statsapparaten spegelvänts. Hur idéer och radikala förslag numera mestadels produceras och presenteras av byråkrater i förvaltningen, som vi inte kan välja bort, medan politiker mestadels ägnar sig åt administration och tvingas be om ursäkt om de råkar yppa en idé.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *