Samtidigt i riksdagen

Förvisso har denna motion några år på nacken, men jag hittade den precis och kände att jag måste ge er alla en möjlighet att njuta av Motion 2007/08:Kr298 om Rätten att fira namnsdag:

”Vårt förslag är därför att SCB […] får i uppdrag att upprätta en hemsida på Internet där alla förnamn fördelas över årets dagar så att samtliga svenskar kan fira sin namnsdag, om de så vill. Eftersom det finns ca 100 000 namn vardera för kvinnor och män i Sverige innebär detta att det blir ca 600 namn per dag. På så sätt kan alla som vill söka på sitt namn och se vilken av årets dagar man kan fira sin namnsdag. För att hemsidan ska vara aktuell bör SCB uppdatera namnlistan minst var femte år. Parallellt med detta system bör även fortsättningsvis Svenska Akademien och almanacksföretagen välja ut vissa av dessa namn som utgör den officiella namnlängden och trycks i våra almanackor.”

Någon mer som får intrycket av att det råder en viss inflation av s.k. ”rättigheter”?

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

7 kommentarer till ”Samtidigt i riksdagen

 • Varför inte bara säga att alla har namnsdag jämt, så kan vi fira varje dag. Korka upp bubblet och lufta humidoren!

 • norpan,
  Då måste man ju definiera ett år som en dag långt. Och det skulle få oerhörda konsekvenser för skatteväsendet vars centrala vändpunkt är det magiska tolvslaget den 31:a december.

 • Ur motionen:

  ”år 1996 bildades en arbetsgrupp bestående av bland annat Svenska Akademien, Språk- och folkminnesinstitutet SOFI, Svenska språk­nämnden, folklivsforskare och almanacksutgivare. Man lyckades två år senare enas om ett förslag som ledde till 2001 års namnlängd och de namnsdagar som idag firas.”

  Namnsdagspolitik är alltså ett stort och aktivt politikområde. Är frågan strategiskt blockskiljande?

 • Haha, ja bra fråga… tycker dessutom det är ”fantastiskt” att det tog två år för dem att enas om ett förslag. Två år… är inte det en bisarrt lång tid för ett projekt vars enstaka syfte är att ta fram en lista med namn?

 • Två år. 712.5 dagar. Det blir hela 400 547 namnsdagar, bara under utredningstiden. Jag kan se framför mig hur de stökade med pappersbuntarna med alla namn och försökte sortera dem per kalenderdag. Hur många namn finns det? Och hur många dagar finns det egentligen? Är förresten inte de en sån där grej som hotar att ta slut så att vi politiker kan ta mer makt och pengar genom att hänvisa till det problemet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *