Statens påslag på bensinen rekordstort

I DN idag skriver man om att bensinbolagens påslag är rekordstora. I diagrammet visas tydligt hur bensinbolagens påslag är ca 1 krona och 26 öre som ska täcka bolagets kostnader och även ge vinst. Bensinmackarnas vinst är nere på 15 öre litern. Självklart lider både bensinbolagen, bensinmackarna och konsumenterna av det höga bensinpriset, men ingenstans i artikeln nämns eller kommenteras det som så tydligt framgår i artikeln: Statens påslag på bensin är rekordstort och börjar tangera 9 kr för skatt och moms. Det är den här delen av bensinpriset som i större omfattning borde komma bensinmackarna, bensinbolagen och konsumenterna till del.

Så DN borde byta rubrik till ”Statens påslag rekordstora”. Istället för att ge sig på bensinbolagen så borde udden i debatten riktas mot staten, men som vanligt lyser den aspekt med sin frånvaro i debatten. Det är tydligen helt normalt i Sverige 2012 att staten tar 9 kr per liter och inget som ens behövs kommenteras eller debatteras, med andra ord ett tragiskt mediaklimat.

Som vanligt är det företagen som det ska klankas ner på, och folk knyter näven i byxan när de tankar och muttrar över bensinbolagen. När ska denna intellektuella fattigdom ta slut i Sverige? Med dagens skola kan man tvivla, men någon förhoppning borde ännu finnas över att folk kan se vad som är fel i ett enkelt diagram?

Mer pengar till bensinmackarna och bensinbolagen som de facto gör något produktivt. Speciellt alla de bensinmackar som drivs över hela Sverige och som fungerar som rastplatser på långa resor. De har redan lidit tillräckligt efter pumplagen då man var tvungen att installera etanolpump.

Se tidigare inlägg om detta.

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *