En barnota och Ten Trillion dollars

Under PFS 2012 så var jag med om en ganska rolig och annorlunda händelse en kväll. Tidigt en morgon satt vi ett sällskap utomhus vid hamnen och det var dags att betala kvällens nota. Tidigare hade vi planerat flera gånger att försöka använda en känd sedel ifrån Zimbabwe att betala med, närmare sagt en ”ten trillion dollars”-sedel. Nu kände vi att det var ett bra tillfälle att testa och vi la fram sedeln. Servitrisen tog sedeln och försvann in på krogen. Fem minuter passerade och ingen servitris kom ut. Efter tio minuter blev vi lite oroliga, antingen höll de på att räkna växel eller så hade de ringt polisen. Slutligen kom servitrisen ut i sällskap med en man. Mannen sa ursäktande att han var ledsen men sedeln var inte giltig längre, han hade sökt överallt på Internet. Vi brast ut i ett skratt och mannen tyckte att det var fantastiskt roligt och man märkte att han verkligen hade ansträngt sig för att leta upp om han kunde växla in sedeln. Slutligen betalade vi i en annan fiat-valuta.

Fallet med Zimbabwe hade kunnat varit underhållande om det inte var så tragiskt och samtidigt blir det så tydligt för folk det tragiska med inflation. Det är lite mer uppenbart än en Cantillon-effekt som sakta sprider sig genom ekonomin.

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *