Property and Freedom Society dag 2 – 29 september

Programmet för dag 2 var:
Joseph Salerno, Money: Sound and Unsound
Guido Hülsmann, The State and Gold Market
Thorsten Polleit, What Do Bankers Know about Money and Banking?
Douglas French, More on “What Bankers Do and Do not Know”
Salerno, Hülsmann, Polleit, Hoppe, Discussion, Q&A

Efter presentationerna följer den traditionella fotograferingen och den klassiska middagen på stranden i en liten fiskeby.

Joseph Salerno, Money: Sound and Unsound
Professor Joseph Salerno talade om problemet med Fractional Reserve Banking och Mises och Rothbards inställning till detta. Salerno gick även igenom en del argument för och emot FRB. Detta är som bekant en fråga där man generellt inte är överens inom den Österrikiska sfären idag. Man skulle t.ex. kunna argumentera för att på en fri marknad utan en centralbank så skulle existensen av FRB spela en mindre roll.

Guido Hülsmann, The State and Gold Market
Professor Hülsmann inledde med att säga att guld är en av de viktigaste tillgångarna för att bevara frihet medans staten är en av de största hoten. Guido talade som om varför guld historiskt har varit pengar och de viktigaste egenskaperna. Som bakgrund gick han även genom hur pengar historiskt fram till idag har sett ut inklusive papperspengar och de faser som har gåtts igenom. Detta beskrivs även bra i hans bok the Ethics of Money Production. Vidare gick han igenom hur stater idag försöker bekämpa guld och guldpriset som hela tiden avslöjar vad de håller på med.

Guido är helt klar en av mina personliga favoriter och är någon som borde få betydligt mycket uppmärksamhet. Han har en tung akademisk bakgrund och har skrivit flera fantastiska böcker där biografin om Mises The Last Knight of Liberalism står ut som en riktig klassiker som täcker de flesta aspekter av Mises liv. Förutom detta så är även Guido duktig på att föra ut ett budskap och intressant att lyssna på.

Thorsten Polleit, What Do Bankers Know about Money and Banking?
Thorsten inledde med att beskriva hur banker skulle operera på en fri marknad. På en fri marknad skulle det kunna existera deposit banks som förvarar pengar mot en avgift som varuhus. Det skulle även existera banker som levde på att ge kredit.

Dagens system med papperspengar sprider en kollektiv korruption genom att de kan erbjuda de som står de nära förmåner som gör att de blir en del av eller väldigt beroende av systemet. Idag föredrar man en inflation som ska märkas så lite som möjligt och man vill undvika hyperinflation. Papperspengar leder till kollektiv korruption som i sin tur leder till hyperinflation.

Jag gillar verkligen uttrycket kollektiv korruption för att beskriva dagens system med staten och dess allierade.

Douglas French, More on “What Bankers Do and Do not Know”
Douglas hade fått i uppgift av professor Hoppe att berätta om vad banker vet och inte vet. Han berättar att han fick anstränga sig länge för att komma på något han vet. Douglas jobbade tidigare på Security Pacific vilket var en stor bank tidigare. Det finns en bok som heter Dead Bank Walking som handlar om detta. Det enda vettiga Security Pacific har spenderat sina pengar på är att bekosta Douglas utbildning på University of Las Vegas där han studerade under Rothbard och Hoppe.

Vi fick höra flera exempel på hur banken lånade ut pengar som helt saknade täckning och som ibland skrevs av helt, t.ex. 10 miljon dollar lånades ut till Donald Trump som han troligtvis aldrig betalade tillbaka. Så ingen av lånen fungerade så bra men detta var fortfarande runt 1990 när bankerna fortfarande fungerade ganska ok. Mycket fokuserades på expansion där målet långt runt 10% eller 250 nya banker varje år. Vidare berättade han om förspelet till bankkrisen och hur den utvecklades.

Salerno, Hülsmann, Polleit, Hoppe, Discussion, Q&A
En fråga som kom upp är hur man ska stoppa den kollektiva korruptionen. Polleit menar att det är svårt att komma åt. Salerno pratade om gräsrotsrörelser där alla börjar använda kontanter för alla transaktioner. Hoppe tror inte att det skulle lösa mycket utan att vi istället måste attackera roten till problemet vilket är demokrati, där vi röstar och kan tas andras pengar det är roten till problemet och det kollektiva problemet. Polleit håller med om att papperspengar bara är ett symtom till grundorsaken och roten till det onda är demokrati.

Sedan 2006 har Bank of Japans balansräkning sett likadan ut. Yenen tappar i värde så vad de än gör så är det mindre än i andra valutor.

Den 1 januari 2013 så kommer guld att klassas som en zero-risk-asset i USA. Detta blev bankerna informerade om i juni 2012. En fråga rörde hur denna utveckling kommer att se ut framöver och en diskussion om detta.

Det diskuterades även hur det skulle se ut om vi fick hyperinflation och konsekvenserna.

Jag ställde en fråga om hur vi bättre kan få ut budskapet om inflation bättre. Skatter är lätt och förklara och kan göra folk upprörda. Däremot så tenderar de inte att bry sig lika mycket när man förklarar inflation. Panelen menade att vi måste förklara det så enkelt som möjligt eller som Hoppe uttryckte det som när man pratar till ett barn. Ställa enkla frågor och ge enkla svar för att skapa medvetande. Även enkla böcker och att använda den strategi som Hazlitt hade med sin Economics in one lesson.

Idag fyller Ludwig von Mises 131 år och de ska vi fira med en skål på en restaurang vid havet.

Läs om dag 1 här.
Läs om dag 3 här.
Läs om dag 4 här.

1 reaktion på ”Property and Freedom Society dag 2 – 29 september”

  1. Pingback: Joakim Fagerström: Property and Freedom Society 2012 Dag 1-4 (Swedish)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.