Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Klaus Bernpaintner intervjuad på Anarchast

Klaus Bernpaintner, Senior Fellow på Ludwig von Mises – institutet i Sverige, har nyligen intervjuats på programmet Anarchast. Hela intervjun hittar ni här:

Ämnen som avhandlas i intervjun är:
§ Hur Klaus blev anarkist
§ Hans upptäckande av Österrikisk ekonomi
§ Sanningen om den socialistiska utopin Sverige
§ Förbud mot hemskolning i Europa
§ Den svenska sjukvården
§ Den svenska statens finansiella situation

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

4 kommentarer till ”Klaus Bernpaintner intervjuad på Anarchast

 • Tummen upp!
  Mises.se är det tredje mest aktiva Misesinstitutet i världen så vitt jag vet efter USA och Canada (jag fattar inte spanska så det kanske finns ”konkurrenter” som jag inte känner till). Och jag vill mena att vi har en speciell nisch i världen hära. Sverige är ett begrepp som man känner till även i mörkaste Afrika, otroligt nog. Polen eller Finland ringer inga klockor, men Sverige: ding dong!

  Det är kanske neutraliteten under krigen och Olof Palmes propagandas förtjänst. Men Sverige som globalt varumärke är de facto väldigt starkt. Liksom vi tänker på Brasiliens karnevaler, så är förstås vackra kvinnor en del av det, så är det ju för alla länders ”varumärken”.

  Så jag anar möjligheter för hur mises.se kan rida på detta gamla varumärke och förändra dess innebörd från ”lyckad halvsocialism” till ett budskap för frihet. Mycket mer så än vad t.ex. irländare eller danskar skulle kunna göra.

  Jag föreslår att ”Ludwig von Mises – institutet i Sverige” satsar fokuserat på att profilera Sverige internationellt, ur vårt perspektiv. Det finns en enorm klyfta att överbringa här, och en global myt om att ”svensk socialism funkar”, så kanske ”vi” här i Venezuela (wherever) borde prova samma sak? Jag läste ju att Yuri Maltsev hade en chef på 80-talet som insisterade att propsa på Gorbatjev för ”the Swedish model” (tills Gorby tröttnade och frågade: ”And where will you get all the swedes?” Så myten är verkligen stark och globalt viktig. Mycket viktigare än vad <10 miljoner svenskar gör och tycker.

  Vad säger ni om att vi försöker slå våra påsar ihop för att förändra Sverige som varumärke? Översättandet i all ära, men kanske istället världen borde vara vår spelplan. Att ÖVERSÄTTA SVENSKA TILL ENGELSKA snarare än tvärtom.

  Förresten, en aktuell artikel(serie?) om hur Sverige uppfattas utomlands
  http://www.svd.se/kultur/var-svensk-i-varlden_7497160.svd

 • Jag heter förresten Björn i förnamn, och min chef när jag jobbade i Afrika kallade mig konsekvent för ”Borg” för han hade spelat tennis när han var ung. För honom var Björn = Borg. ”The Swede”.

  Allvarligt talat, mises.se har enorm pondus internationellt, men inte så mycket inhemskt.
  Finns det inte nåt ordspråk om att man är bättre borta än hemma? Gäller i högsta grad för ”Sverige”.

 • @Egensinnig:
  ”Finns det inte nåt ordspråk om att man är bättre borta än hemma?”
  Du tänker väl på ’Ingen profet blir erkänd i sin hemstad.’ (även om det ofta citeras som ’Ingen blir profet i sin egen hemstad.’)
  Det är ett citat ur bibeln, Luk 4:24, och tillskrivs Jesus från Nasaret.

 • Skatten är för hög och helt oacceptabel. När vi startade företaget för flera år sedan, hade vi bestämt att, precis som Klaus säger. ”companies leave before they become medium sized” att lämna sverige. Vi har svensk firma registrerad men domänen i estland,. http://www.hairex.ee i förberedelse för flykt. Estland har 0% bolagskatt. Så fort vi kommer upp till ett 20 tal anstälda, så stänger vi ner över natten och flyr. / Jacob Hairex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *