Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Myten om höger och vänster

Som man frågar får man svar. Det finns en scen i Ingmar Bergmans “Fanny och Alexander” där den minst sagt osympatiske biskopen, spelad av Jan Malmsjö, ställer den unge Alexander inför rätta i hemmet för något som benämns som “lögnaktighet” och “mened”. Processen slutar med att biskopen vänder sig till pojken och frågar: “Vilket straff väljer du? Rottingen, risinoljan eller den mörka skrubben?” Filmpubliken har inga problem att inse den svarta absurditeten i en sådan fråga. Det råder inte en sekunds tvivel om att den sadistiske prästen här erbjuder Alexander ett falskt dilemma, ett “val” som ges för att skona förövaren från ansvar och ge offret en illusion om att han behåller viss makt och frihet över sin egen situation. Ett falskt dilemma är falskt då det överskyler och flyttar fokus från den egentliga frågeställningen, i detta fall huruvida Alexander verkligen bör straffas eller ej.

Läs hela artikeln av Ola Nevander.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

3 kommentarer till ”Myten om höger och vänster

  • Begreppet från det franska parlamentet (efter den franska revolutionen) där de som satte till vänster i var liberalerna (som reformera bort klass-samhället) och de som satt till höger var konservativa (ville behålla klass-samhället). Sedan kom socialismen och begreppen rördes med tiden om.

    Annars är denna videon rakt på hur jag ser på saker och ting. Borde vara obligatoriskt i utbildningen.
    http://www.youtube.com/watch?v=DioQooFIcgE

  • Dålig video som framhåller den gamla föreställningen om att rätt dos stat gör samhället gott och att endast en stat kan erbjuda den önskvärda ordningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *