Oanade konsekvenser

En central poäng i den österrikiska skolan är att statliga ingrepp, dvs. tvångsbaserade regleringar, alltid leder till oanade och oönskade konsekvenser. Ibland blir följderna rent av humoristiska. Exempelvis har Kazakstans förtryckande stat hållit tillbaka utveckling och framsteg under åtskilliga decennier och därmed gjort landet oerhört bakvänt både ekonomiskt och socialt. Detta fick den oanade konsekvensen att karaktären Borat skapades, som i sin tur drev friskt med Kazakstan och liknande centralasiatiska diktaturer. Den kazakstanska staten har förstås varit ursinning över detta och svarade med att helt enkelt förbjuda filmen, men skadan var förstås redan skedd.

Borat-filmen är även förbjuden i Kuwait – en annan stat som utövar enorma mängder censur och ingrepp i samhället. Även detta har nu fått oanade följder i samband med en skyttetävling som hölls i landet, där en av guldmedaljörerna kom från just Kazakstan. Den statliga censuren har lett till att få i Kuwait känner till Borat, och därför valde tävlingsfunktionärerna att spela hans parodiversion av Kazakstans nationalsång under prisutdelningen, i tron om att detta var den riktiga versionen. Pinsamt värre, och en diplomatisk kris har nu brutit ut mellan de två länderna. Likt två dagisbarn bråkar man över att den ena staten råkade göra narr av den andra statens propagandasång.

Den verkliga humorn är dock att konflikten endast existerar tack vare de båda staternas ingrepp och förtryck. Hade man inte censurerat media och andra kommunikationer eller reglerat och korrumperat ekonomin hade man sluppit både Borat och diplomatiska kriser.

Synden straffar sig, kan man säga.

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *