Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

”Ni borde…” – Nej, DU borde!

Vi får in väldigt många bra idéer och tips från våra läsare angående projekt eller intressanta ämnen att skriva artiklar om. Dessvärre har vi nästan aldrig tid eller möjlighet att förverkliga dessa idéer. Samtliga av oss arbetar ideellt med Mises.se och har även familjer, karriärer, studier och andra projekt som sätter gränser för hur mycket vi kan göra.

Vi jobbar redan nu så mycket vi kan med att driva sajten samt att anordna träffar och föreläsningar på olika konferenser. Tack vare att fler och fler har slutit upp och bidragit på olika sätt har vi kunnat expandera rejält och publicera fler och fler artiklar samt anordna fler aktiviteter. Dessvärre finns det en ständig uppsjö av nya saker som vi skulle vilja göra men inte har möjlighet till.

Det är här du kommer in; har du en idé eller ett önskemål om ett artikelämne eller ett projekt? Fixa det gärna själv! Den absolut vanligaste förfrågan vi får är att läsare ber oss skriva en artikel om något ämne som de tycker är intressant, eller att kommentera en aktuell händelse. Oftast är personerna själva insatta och intresserade av dessa ämnen och är därför i själva verket betydligt mer kvalificerade än oss att skriva om det. På samma sätt får vi in många förslag på hur vi kan utveckla och förbättra sidan eller verksamheten i övrigt, och även där brukar den som ger förslaget oftast vara mer insatt i ämnet än vad vi är.

Det finns två kulturella drag i Sverige som vi libertarianer försöker motarbeta. Det ena är Jantelagen som säger att man inte ska tro att man kan något speciellt, att man inte har något att tillföra. Den andra är att “någon borde göra något”.

Båda dessa mentaliteter är sprungna ur etatistiskt tänkande, där man förlitar sig på att någon annan, oftast politiker, ska lösa olika samhällsproblem istället för att vi människor skapar egna lösningar. Det är också denna mentalitet som gör att människor fortsätter klamra sig fast vid idén om att vi måste ha en stat som tar hand om oss. För vem ska annars lösa alla våra bekymmer, om inte någon annan?

Om vi vill besegra detta tankesätt måste vi först skaka det ur oss själva och inte hoppas på att någon annan ska ta tag i arbetet åt oss. Vi kommer aldrig kunna lyfta andra personer ur dessa nedbrytande, statliga tankegångar om vi inte först gör det hos oss själva.

Sedan vi startade Mises.se för 2 år sedan har vi haft en enorm tillväxt och ett uppslutande som vi inte hade kunnat förutspå. Detta har varit extremt kul att se! Däremot behöver vi växa ännu mer och nå ut till ännu fler personer. Vi vill därför att Mises.se ska vara en plattform där frihetliga personer runt om i Sverige kan samlas för att utbyta och sprida idéer och bidra med det som var och en är bra på. Som den österrikiska skolan påpekar är arbetsdelning det enda sättet att skapa stora värden, dvs. människor bör specialisera sig på det som de är bra på för att tillsammans skapa värden som annars hade varit omöjliga.

Man behöver exempelvis inte kunna skriva som Murray Rothbard eller Walter Block för att publicera artiklar på vår sida. Det räcker oftast med att man har kunskap och intresse inom ett ämne för att man också ska ha all möjlighet att skriva en artikel om det. Alla är experter på något, även om man oftast inte tror det själv.

Om man inte gillar att skriva finns det en mängd andra sätt att bidra på, tex. att dra igång reklamkampanjer, göra videos och podcasts eller anordna lokala träffar där libertarianer och “österrikare” kan samlas för att diskutera. Vi har även en avdelning där vi listar det vi behöver hjälp med, inklusive olika idéförslag som vi själva saknar möjlighet att ta tag i just nu.

Så nästa gång du t.ex. har en artikelidé som du vill att vi skriver om, skriv istället ihop artikeln själv och skicka in till oss. Har du en idé om hur vi kan utveckla verksamheten och själv har möjlighet att bidra så erbjud dig att hjälpa till. Det är endast så vi kan växa och nå ut till fler – när fler engagerar sig och bidrar!

Kommentera på bloggen

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon