Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Inget krav att vara tolerant

Ett av de största missförstånden bland libertarianer och inom libertariansk teori är att man måste vara tolerant för att vara libertarian. Ofta hör jag libertarianer säga att:
1. Det är bara vi libertarianer som är för öppna gränser, homosexuella, invandrare, ett mångkulturellt samhälle osv.
2. Högern och vänstern vill begränsa detta på något sätt och libertarianer är det enda “toleranta” alternativet.

I denna artikel kommer jag att förklara att:
1. Det finns inget krav på att vara tolerant som libertarian och att detta inte står i motsats till libertariansk teori.
2. De som hävdar att man måste vara tolerant som libertarian saknar en grundläggande förståelse för äganderätten och libertariansk teori.

Läs hela artikeln av Joakim Fagerström.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

5 kommentarer till ”Inget krav att vara tolerant

  • Mycket intressant artikel Joakim och väl skrivet!

    Jag har en synpunkt. Visst är det så att man som liberterian inte behöver vara tolerant i någon politiskt korrekt mening. Däremot krävs tolerans i en mer fundamental mening. Man måste acceptera att andra människor lever som de önskar så länge de gör det frivilligt utan tvång och våld mot andra. Man måste acceptera att man inte får tvinga dem att leva annorlunda, utan endast kan förslka påverka dem medelst fredliga medel som samtal.

  • Jag höjer min nästan olagliga cigarr i en stillsam hälsning och gratulerar till ännu en klarsynt artikel…. Christians kommentar ramar prydligt in den dessutom. 🙂

  • Tack Christian! Ja det du säger är ett grundkrav för att inte initiera våld mot någon, så det håller jag med om. Icke aggressions principen ligger i grunden och det var det jag ville lyfta fram med:
    ”Många tycker att detta är trångsynt och helt förkastligt. Det kan man fortfarande tycka och fortsätta att fredligt argumentera för vinsterna av utbyte och att bo nära andra kulturer. Men rätten och argumenten saknas totalt för att tvinga in folk i sammanslutningar.”

    Tyvärr så kan få liberaler göra denna skillnaden.

  • Så sant, ännu ett statsmisslyckande. Men vilket misslyckande! Vilken massiv förändring av demografin på 20-30 år. Helt otroligt… Man ska väl inte ranka misslyckanden men få saker har väl varit så destruktiva för allas vällevnad som den migration som kom med Kissingers behov att avlasta Israel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *