Anarkism på Folkets hus i Göteborg 7 februari

Något otippat så kommer jag att delta i ett samtal om vad Anarkism är på självaste Folkets Hus i Göteborg, arrangören är ABF Göteborg.

Syftet är alltså att erbjuda publiken insikt i ”vad anarkismen är, varit och kan vara” Till de frågorna kan läggas till ”vad förenar och skiljer de olika slagen av anarkism, hur ser de politiska målen ut, vad är synen på äganderätt, demokrati och handel”, och så vidare. Det viktiga (för arrangören) är de frågor samtalet genererar på plats, och vad publiken undrar över. Formen är ca 90 minuter panelsamtal, ingen inledande föreläsning efterfrågas då samtalet startas direkt efter presentationen. Publiken släpps normalt in efter ca 50 minuter. Jag förväntas representera den mer högerinriktade varianten av Anarkism.

Övriga deltagare är:
– Kajsa Ekis Ekman journalist, författare, mottagare av Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset 2010, läs här vad hon skriver om att vara anarkist.
– Ann Ighe fil.dr. ekonomisk historia, redaktionen Ord&Bild

Jag förväntar mig att få se många frihetsvänner i Göteborg där!

 

21 kommentarer till ”Anarkism på Folkets hus i Göteborg 7 februari

 • Ojoj. Detta är intressant. Jag önskar jag inte bodde så långt bort. Hoppas det blir filmat.
  Jag har nog bara TVÅ positiva observationer om Ekmans artikel…. Hon är duktig på att skriva……och hon frågar den rätta frågan ”hur ska vi skapa ett samhälle som tillåter alla människor att vara skapande varelser?” fast den bör nog hellre lyda ”hur ska vi förhindra de som i ett samhälle inte tillåter alla människor att vara skapande varelser?” – Sluta rösta på dom…. 🙂

 • Jag kommer definitivt!

  Lite förvånad över att Ann Ighe är med; hade henne i en delkurs i Ekonomisk historia. Man anade att hon var åt vänsterhållet, men inte anarkist.

 • Jag tror bara det är att knalla dit, ifrån hemsidan:
  ”Idag är de flesta offentliga arrangemang gratis. Ingen föranmälan behövs till de tillfällen som har fri entré, men vi reserverar oss mot att platserna kan ta slut. Undantag från fri entré är stadsvandringar och författarfrukostar.”

 • Jag förstod aldrig hur anarkism och socialism kunde fungera samtidigt som tjejerna i debatten var för. Om anarki betyder att man har rätten till sitt eget liv hur kan man då ha en stat som bestämmer över och reglerar vad vi får göra?

  De verkade vara för att statens uppgift är att skydda miljön och rädda oss från peak oil? Hur går det och anarki ihop?

 • Det är väl inget problem att det inom ett helt fritt anarkistiskt geografiskt avgränsat territorium (t.ex. landet Sverige), finns massor med människor som medlemsbaserat sluter i samman och bildar ”ekonomiskt-politiska föreningar som helt liknar en ”socialistisk välfärdsstat”, och där alla registerade medlemmar helt följer den ”föreningens” lagar och bestämmelser?

  • Nej, precis, så länge det är frivilligt att träda in och träda ur, och så länge de inte jagar folk med vapen för att betala för deras verksamhet ser jag inget problem med det. Det finns ju redan idag kollektiv. Den ledande principen borde väl vara ”allt fredligt och frivilligt”? Jag var dock inte på diskussionen så jag vet inte direkt exakt vad som sades. Jag kan tycka att vänsteranarkisterna ofta är lite motsägelsefulla. De kallar sig anarkister, men så fort det talas om en nedskärning av staten verkar de motsätta sig dem. ”Anarkister för större stat”, typ. Eller, ”bara vi politiserar allt så ’försvinner’ staten”.

 • Mycket stark insats!

  Lite tråkigt att damerna inte bekände sig till anarkismen, diskussionen hade troligtvis blivit annorlunda i så fall. Nu blev det ju vanlig ”anarkism vs etatism”-diskussion istället för en ”höger- vs vänsteranarkism”-diskussion.

  Jag vill passa på att be om ursäkt för min luddiga fråga angående positiva- respektive negativa rättigheter, det jag ville få framhållet var rätten att bli lämnad i fred. Dock tyckte jag att det framkom ganska tydligt med exemplet angående ”utbrytare” ur staten.

 • @Joakim

  Ok, jag tycker det var väldigt oklart vad det stod för. Synd, det kändes mer som allt handlade om hur staten ska lösa alla problem i samhället när de pratade, det var ju enda lösningen enligt dem. Varför stå och prata om det när debatten skulle handla om anarkism? Det var tur att du kom så att man fick ut något av kvällen, tack!

 • @Per:Tack Per! Nej då jag förstod din fråga men jag tror inte att det var många i publiken som gjorde det. När utbrytarfrågan kom så blev det ännu tydligare att de ändå inte tänkt i de banorna. Tack för att du kom!

  @Anonymus: Ja det var en av svårigheterna, jag fick inte grepp om vad de förespråkade egentligen. Det handlade mest om att det jag sa var fel men inte så mycket om vad som var deras alternativ, jag blev inte riktigt klok på det. Tack själv för att du kom!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *