Stölden når nya rekordnivåer – inte bensinpriset

Gammelmedia missbrukar som vanligt sitt uppdrag då de rapporterar om bensinpriset. Det heter att bensinpriset ”nära nya rekordnivåer” och att bolagen ”passar på att höja vid årsskiftet”. Bensinpriset är inte högt, det är stölden per liter som är hög. Snittpriset för bensin inklusive stöld var under 2010 12,94 kr/liter, mer än 60% eller 7,81 kr/liter av priset utgjordes av skatter/stöld som delas upp i koldioxidskatt, energiskatt och moms. Rekordåret var 1998 då 75,2% av bensinpriset bestod av skatt.

Ingenstans tycker gammelmedia att detta faktum är värt att påpeka och folk i allmänhet har ingen susning om detta. Istället pratas det om de ondskefulla oljebolagen som höjer bensinpriset under jullovet. Detta är en av anledningarna till att man försöker dölja skatterna så mycket som möjligt i Sverige. Alla ansvarsfulla handlare borde tydligare redovisa hur stor del som går till dem samt hur stor del stölden är, inte bara de direkta skatterna på den aktuella varan utan även en schablon på de totala skatterna på verksamheten (vinstskatt, sociala avgifter, regleringar osv.). Då skulle konsumenterna få se hur stor (eller liten) del som verkligen går till företagaren.

Fram till 1990 var bensinen momsbefriad men sedan infördes en moms på 25% som beräknas på bensinpriset inklusive skatten (nej detta är inte Kafka det är Sverige 2012).

Tidigare motiverade man bensinskatten med (ända fram till 1980/1981) att pengarna var specialmärkta till områden som byggande och underhåll av vägar. Efter detta har man inte brytt sig om att motivera skatten utan den går direkt in i den gemensamma statskassan och de otaliga höjningarna har motiverats med ökade resurser till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, satsningar på ubåtsjakt, omstruktureringar av SJ/Banverkeret och det förskräckliga klimathotet.

På siten Ekonomifakta kan du läsa om skatterna i detalj.

Nerbrutet så ser det så kallade ”bensinpriset” ut så här:
Genomsnittspris på bensin och skatt, 2010

 • Moms på bensinen (25%): 1,28 kronor

Utöver detta tillkommer:

 • Energiskatt: 2,91 kronor/liter
 • Koldioxidskatt: 2,32 kronor/liter
 • Moms på skatten: 1,31 kronor

Allt detta sammanräknat blir:

 • Pris vid pump: 12,94 kronor/liter
 • Varav skatt: 7,81 kronor/liter
 • Skattens andel av priset: 60,39 procent

Skatten på bensin är inget annat än en attack på vår fria rörlighet och handlar som vanligt om lydnad, rädsla, förnedring och kontroll.

Expressen | Aftonbladet | SVD | Norrbottens Kuriren

Dela för frihetens skull

8 reaktioner på ”Stölden når nya rekordnivåer – inte bensinpriset”

 1. Profilbild

  Mer skatt på koldioxid behövs eftersom det kränker oss! Jag har räknat ut att 237,91% skatt på koldioxid är en lagom kompensation för den kränkning det innebär, dvs det är på tok för lågt idag! Vi borde dessutom få betala skatt på våra andetag eftersom vi andas ut mer koldioxid än vi andas in!

  Skämt åsido, finns kanske andra lösningar på detta? Vid utsläpp som kränker annans mark/ägor skulle förmodligen domstol träda in?

 2. Profilbild
  Guld eller Skuld?

  Ekonomifakta är en mycket bra sida för att kolla olika skattesatser tex vad vi faktiskt betalar i skatt på vårat arbete.
  Dvs mer än 30%, som de flesta drönare tror att vi gör.

 3. Profilbild

  Jag tycker att alla bör läsa artikeln “Environmentalism Refuted” av George Reisman. http://mises.org/daily/661

 4. Profilbild

  Faktum är att det finns inga bevis på att människans koldioxid utsläpp kommer att påverka klimatet till någon större utsträckning. Inte heller existerar det något konsensus inom forskningsvärlden om faran med koldioxid. Att sedan inbilla sig att en skatt skulle på något sätt ha en effekt på detta hjärnspöke är bortom all logik.

  För den som vill tänka istället för att tro läs gärna detta:
  http://joannenova.com.au/globalwarming/translations/swedish/handbokfortankare1.1.pdf

 5. Pingback: Varför kostar bensinen så mycket i Sverige? | dave1bs

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *