Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Varför Schumpeter inte är Österrikare

Den österrikiska ekonomiska traditionen är en rik tradition som startades av Carl Menger, och som sedan dess har spridits till ett stort antal ekonomer där några av de mer kända är Ludwig von Mises, Friedrich Hayek, Murray Rothbard, och Joseph Schumpeter.

En sak som är gemensam för den Österrikiska ekonomiska traditionen är att den fokuserar exklusivt på marknadsprocessen och hur denna formas av människors handlingar/val. Som sådan är den också en dynamisk teori, och dess fokus på individen och dennes handlingar är sannolikt orsaken till att entreprenören har ett så stort utrymme i den österrikiska traditionen.

Dock, som det kommer att hävdas i denna artikel, är inte Schumpeter att räkna som tillhörande den Österrikiska ekonomiska skolan, även om han hade Ludwig von Mises som klasskamrat och hade både Friedrich von Wieser och Eugen von Böhm-Bawerk som lärare. Med andra ord blir man inte automatiskt Österrikare bara för att man hade en ”god uppfostran”.

Läs hela artikeln, av Joakim Kämpe.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

1 kommentarer till ”Varför Schumpeter inte är Österrikare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *