Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Rapport ifrån Mises Circle nr 1

Den 29 oktober genomförde vi framgångsrikt vår första Mises Circle i Sverige. Det blev en fantastisk dag och en historisk händelse för Ludwig von Mises-Institutet i Sverige. Tack alla ni som var där och gjorde detta möjligt! För er som missade detta tillfälle så kan ni se alla filmer och presentationer här.

Vi samlades på Stockholms stadsmuseum i vackra Tessinsalen. Det är fantastiskt att se hur ett så stort antal människor (över 70 betalande) ägna en hel lördag åt att komma och lyssna på föredrag inom österrikisk ekonomi och libertarianism.

Jag inledde med att berätta om syftet med Ludwig von Mises-Institutet i Sverige och syftet med Mises Circle. I korthet så talade jag om den österrikiska skolans historia och bakgrunden till de Mises- institut som finns över världen. Jag beskrev sen vår syn på situationen i dagens Sverige och vad vi anser är problem i dagens samhälle. Vidare berättade jag om vår strategi för förändring vilket är långsiktig utbildning av samhället i ekonomi och frihetsfrågor och hur man kan engagera sig för att hjälpa till.

Klaus Bernpaintner som är senior fellow hos LvMI Sverige berättade om hur banker egentligen fungerar på temat Bankväsende, risk och ekonomisk instabilitet. Mycket underhållande och intressant och säkert en del nyheter för många.

Efter en trevlig lunch så talade jag om grundläggande libertiansk etik och beskrev då framförallt Murray Rothbards syn på detta. Som en grund gick jag igenom olika syn på det som kallas naturrätten och gick vidare och beskrev den klassiska naturrättens misstag. Sedan applicerade vi detta på en mikroekonomi med Robinson Kruse för att beskriva hur detta kunde ta form i ett fritt samhälle. Jag talade även om begrepp som våld/aggression, rättmätig egendom, hur välstånd skapas, självförsvar och straff.

Vi hade sedan två kortare teman där Klaus Bernpaintner gick igenom grunderna inom Praxeologi, Mises metodik och på vilket sätt det skiljer sig ifrån andra synsätt. Jag talade om krig och om hur vi som libertarianer oftast står ensamma i vårt principiella motstånd mot krig. Vi gick igenom vänsterns godtyckliga syn på krig samt andra ”frihetliga” grupperingars syn på krig.

Efter varje fördrag hade vi mycket tid för diskussioner och frågor ifrån publiken och jag måste säga att det var en mycket aktiv publik. Många av deltagarna var mycket pålästa inom österrikisk ekonomi och libertarianism och en del var helt nya inom området. Det var extra roligt att över hälften rest ifrån olika delar av landet bara för att vara med på denna dag. Vi hade även besökare ifrån Danmark och Norge! Ifrån våra danska anhängare fick vi även en present i form av två amerikanska silverdollar ifrån 1921 som tack för att det numera finns ett Mises-institut i norden. Under dagen såldes även många examplar av Human Action och Economics in one Lesson.

Men dagen var inte slut där, diskussionerna fortsatte med mat och dryck sent in på natten på Vapiano i Gamla stan.

Det som gjorde mig mest glad var att deltagarna kommer ifrån alla delar av Sverige, ifrån alla möjliga yrkesgrupper och bakgrunder. Detta visar på att de här idéerna har börjat sprida sig ut i offentligheten och inte för en liten grupp specialintresserade. Jag hoppas att vi får se mer av detta på våra kommande sammankomster. Framförallt är det viktigt att samla alla enskilda individer över landet för att visa att de inte är ensamma i sina tankar och att det finns fler. Det betyder mycket att träffas i verkligheten och inte bara via internet. Jag övertygad om att vi denna dag tog ett första steg till att även skapa en gemenskap, ett forum och en plattform för dessa frågor i Sverige.

Jag vill rikta ett speciellt tack till Per Hedetun som tog bilder och gjorde ljudupptagningar. Vi blir även extra glada av att se hängivna supporters som vi känner igen ifrån siten och ifrån andra events som visar ett oerhört engagemang. Som vanligt är det en del jobb kring dessa sammankomster och vi välkomnar all hjälp vi kan få inför nästa event. Förslag på saker vi alltid behöver hjälp med är fotografering, film/media och lokal.

För er som missade detta tillfälle så blir det snart chans igen, vi har som ambition att köra en gång i kvartalet och nästa tillfälle blir i början av 2012. Om det går att anordna en Mises Circle i det djupt socialistiska Sverige så är allt möjligt.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

5 kommentarer till ”Rapport ifrån Mises Circle nr 1

  • Kan bara instämma med föregående talare. Hoppas även att Mises Circle blir ett kringresande arrangemang.

    Och tack själv, förresten. 🙂 Vi ses nästa gång!

  • Det amerikanska Mises-Circle-konceptet är just ett kringresande arrangemang. Det kan vi gärna ställa upp på även i Sverige. Det enda som behövs är att någon lokal person ”sponsrar” arrangemanget, dvs ordnar lokal, finansiering och tillräckligt många besökare för att det ska vara intressant så kommer vi gärna.

  • Ber att få tacka för en mycket trevlig dag. Jag och två av mina vänner reste från Karlstad i Värmland över helgen, och vi kommer säkerligen göra det på nästkommande event. Vad jag vill belysa är att idéer om frihet börjar ta fäste även här, till viss del för att vi alla tre är frispråkiga om våra synsätt. Sådant smittar av sig, speciellt till de yngre som aldrig sett några andra alternativ till vad de serverats i skolan.

    Vi bedriver en frihetlig och i övrigt kontroversiell/sjuk podcast på denna sida: http://www.vettigttrams.se/
    Rekommenderas ej för personer som är känsliga och tar anstöt lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *