Kenyas svarta marknader, del 4: Skattmasar och hjälpgrupper i Kisumu

Men som av en naturlag flockas handlarna dagligen till stadskärnan med sina frukt- och grönsaksvagnar och säljer illegalt utan att betala några licensavgifter. Så småningom dyker en lastbil med ”Askaris” upp (swahili för soldater/poliser) och börjar jaga försäljarna, vilket leder till ett maniskt skottkärre-race då stora horder av gatuförsäljare springer iväg från stadskärnan med hela deras inventarier och ett ropande förband av soldater i släptåg.

Läs hela artikeln.

Dela för frihetens skull

7 reaktioner på ”Kenyas svarta marknader, del 4: Skattmasar och hjälpgrupper i Kisumu”

 1. Profilbild

  Tack Richard! Tycker också det är oerhört intressant, just hur många små marknadsaktörer kan förändra samhället så pass mycket. Det är liksom en storskalig agorism av ett slag som inte existerar i västvärlden. Helt klart en ögonöppnare.

 2. Profilbild

  Tragiskt att se hur maktmänniskorna därnere funderar på att bygga marknadsplatser för dessa handlare, med skattemedel och inte för att hjälpa till, utan för att enklare kunna suga ut mer skatt och kontroll.

  Inte svårt att se parallellerna till vårt samhälle. Blåsossar, rödsossar, brunsossar och grönsossar försöker alla få folk i arbete så att de kan betala mer skatt, etc.

 3. Profilbild

  Ja det är ju som Stefan Molyneux säger: staten behandlar invånarna som boskap som ska mjölkas. Folket ska utbildas så de kan producera och betala skatt, och målet är att få fram så bra statistiksiffror som möjligt så politikerna kan se bra ut och bli omvalda.

 4. Profilbild
  Bradley Rimbleus

  Ja, statens optimala storlek är en hårfin balans. För lite frihet och invånarna tappar motivationen och producerar därmed mindre skatter, för mycket frihet och staten går miste om skatter. Och så kanske invånarna börjar se att de faktiskt inte behöver staten övh, det får verkligen inte hända!

 5. Profilbild

  Interessant artikkel.

  Jeg har selv bodd på hotell i Kisumu — Sunset Hotel.

  Jeg husker ikke så mye av hvordan de forholdene var som er beskrevet i artikkelen. Kanskje ikke så rart — i og med at jeg ikke engang var tenåring.

  Skulle jeg noen gang reise tilbake til Kenya, vil jeg nok få bekreftet at mye er forandret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *