Kort valrapport från Spanien

SvD och Dn skriver om valet i Spanien och den väntade segern för Partido Popular. PSOE, dvs. socialisterna, under ledning av Zapatero, har lett Spanien de senaste åren, ett Spanien som sjunkit allt djupare in i en kris som inte på långa vägar är över. Som boende i Madrid har det länge varit tydligt att PSOE, och Zapatero, skulle förlora detta val, så det kommer knappast som någon överraskning att resultatet är att Partido Popular vinner.

Det finns egentligen inte så mycket att säga, och jag är fruktansvärt ointresserad av partipolitik. Nu vann ett gäng huliganer istället för ett annat, och det är väl inget direkt att vara glad över. Men det finns vissa saker i rapporteringen som jag kände behöver förtydligas lite. Det skrivs att Spaniens arbetslöshet är 21.5 %, och det är säkert i enlighet med hur man mäter arbetslösheten här nere. Men det kan påpekas att även här nere har vi så kallade program för arbetslösa, där de till exempel erbjuds att studera, gratis, om de är arbetslösa. Således räknas de inte i statistiken. Denna siffra, även om den är hög, är alltså med stor sannolikhet större. Dessutom är arbetslösheten för folk under 35 nästan 50% (enligt statens egna siffror alltså, så samma slutsatser kan dras även här).

Det påstås vidare att marknaden ”pressar för allt hårdare åtstramningspaket”. Jag skulle snarare säga att det är verkligheten som gör sig påmind. Spanien har ett bra tag levt över sina tillgångar. Antingen anpassar man sig efter verkligheten eller så kommer verkligheten se till att man anpassar sig.

Slutligen uttrycker en väljare i ovanstående artikel att ”vi måste kicka ut socialisterna om det ska kunna skapas jobb igen”. Och visst, alla orsaker att kicka ut socialister är ju bra orsaker, men att tro att staten kan skapa jobb är ju direkt felaktigt. Att det dessutom kommer från en arbetslös byggarbetare är ju lite underhållande, med tanke på hur bostadsmarknaden här nere ser ut.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *