Remember, remember!

Idag är det exakt 406 år sedan Guy Fawkes försökte spränga det brittiska parlamentet i luften. Som statsmotståndare är det därför lätt att hysa en viss förkärlek till honom, kanske främst för att han utgjorde inspirationen bakom den anarkistiske seriekaraktären (och senare filmkaraktären) i V for Vendetta.

Fawkes själv var dock ingen frihetskämpe direkt. Hans plan var att döda den protestantiska kungen av England och ersätta denne med en katolsk monark istället. Pest mot kolera, helt enkelt.

Dock kan man lugnt konstatera att det hade blivit den mest spektakulära maktomstörtningen som världen någonsin har skådat, och man kan inte heller låta bli att undra över hur världshistorien hade varit annorlunda ifall han hade lyckats. Skälet till att han valde just 5 november för sitt dåd var att parlamentet hade sin öppningssession just den kvällen. Byggnaden var knökfull med dåtidens mäktigaste personer inom det brittiska samhället, och om Fawkes hade lyckats med sin plan skulle den brittiska elitklassen i princip ha blivit utraderad. Det hade mycket väl kunnat innebära en helt annan framtida riktning för landet, som till exempel inte hade påbörjat sin hänsynslösa kolonisering av världens alla hörn vid den tidpunkten.

Vad hade resultatet blivit? Hade kungadömet ”fallit samman” i flera mindre, självständiga delar igen? Eller hade Fawkes och hans kompanjoner faktiskt lyckats tillsätta en katolsk kung och förvandla Storbritannien till ett katolskt samhälle? Vad hade detta fått för konsekvenser för landets framtida utveckling, och hur hade den globala maktfördelningen under de kommande århundradena sett ut?

För mig är detta oerhört fascinerande frågor som vi aldrig kommer få svar på. Dock kan vi glädja oss åt att Fawkes har inspirerat frihetskämpar som V, och därmed också blivit en konkret symbol för alla oss som kämpar för sanning och förnuft – såväl frihetliga nätaktivister som libertarianer. Detta är skäl nog att fira 5 november.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *